10 Historische Toespraken

"I have a dream" iedereen weet waar ik het over heb. De legendarische toespraak van dominee Martin Luther King in 1963. Zo zijn er nog veel meer gedenkwaardige toespraken. Daarom hier de 10 bekendste toespraken op een rijtje.

"I am preparde to die"

Politiek activist Nelson Mandela staat in 1964 terecht voor hoogverraad. In een gloedvol betoog verklaart hij zich bereid om te sterven voor het ideaal van een vrij en democratisch Zuid-Afrika. Mandela leeft 27 jaar in gevangenschap voordat hij in 1990 wordt vrijgelaten. Vier jaar later wordt hij gekozen tot de eerste president van "zijn" vrije Zuid-Afrika.

"Blood, toil, tears and sweat"

De Britse premier Winston Churchill inspireert velen met zijn toespraken. In de eerste als premier (13 mei 1940) houdt hij zijn onderdanen voor dat het niets meer te bieden heeft dan bloed, hard werken, tranen en zweet. Dat is precies de strijdtaal waar de Britten op zitten te wachten aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

"Are woman perons?"

Susan B. Anthony doet in 1872 "illegaal" mee aan de Amerikaanse verkiezingen door als vrouwe haar stem uit te brengen. Na haar arrestatie zegt ze in een toespraak dat alle Amerikaanse burgers volgens de grondwet kiesrecht hebben. "Rest alleen de vraag of vrouwen burgers zijn", spreekt Anthony in haar verweer. Veertien jaar na haar dood in 1906 krijgen Amerikaanse vrouwen officieel kiesrecht.

"We think to much and feel too little"

De meeste legendarische film toespraak komt van Charley Chaplin in The Great Ditctator (1940). Chaplin speelt een barbier die per ongelijk wordt aangezien voor de dictator Adenoid Hynkel. In de scène doet de komiek niet onder voor de persoon die hij persifleert: Adolf Hitler. Kort nadat de film uitkomt, vraagt de BBC of Chaplin zijn toespraak op de radio wil herhalen, om het volk moed in te spreken voor de Tweede Wereldoorlog.

"It's a small step for a man..."

De verste rede ooit komt van de maan. Neil Armstrong weet dat hij "iets" moet zeggen tijdens de historische maanlanding in de zomer van 1969. Maar de bescheiden astronaut is niet zo van de grote gebaren. Geheel in stijl noemt hij zijn "kleine stap" op de maan een "sprong voorwaarts voor de mensheid". Honderden miljoenen mensen over de hele wereld zitten aan de buis gekluisterd om de krakerige boodschap te ontcijferen.

"I have a dream"

De kracht zit 'm in de herhaling! In zijn toespraak tijden de Mars op Washington in 1963 herhaalt dominee Martin Luther King jr. acht keer de woorden "ik heb een droom". Die droom: een vrij en gelijk Amerika voor blanken en zwarten. De rede levert King de Nobelprijs voor de vrede op, maar ook een dodelijke kogel op 39-jarige leeftijd.

"Shame on you, Mr. Bush"

In het tijdperk van Youtube, wiki's en weblogs moet je een rede beter dan ooit timen om nog gehoord te worden. Dat deed documentairemaker Micheal Moore tijdens de Oscaruitreiking van 2003. Onverwacht haalde hij op het podium uit naar het oorlogsbeleid van president George W. Bush, waarop de regie zijn microfoon dichtdraaide en het orkest snel en voorlijk deuntje inzette...

"Ich bin ein Berliner"

In 1963 spreekt John F. Kennedy het Duitse vol toe bij de Berlijnse Muur. Hij besluit zijn rede met de goedbedoelde zin: " I take pride in the words Ich bin ein Berliner". Pas later komt hij erachter dat zijn speechschrijver niet heeft opgelet bij de Duitse les. Kennedy heeft zichzelf dankzij de toevoeging "ein" uitgemaakt voor een gebakje, in plaats van een inwoner van Berlijn.


"Zeker is een gevoel van onzekerheid"

Nederland blinkt niet ui in historische toespraken, Één die wel goed in het geheugen ligt, is de inhuldiging toespraak van Koningin Beatrix op 30 april 1980, maar dan vooral vanwege de omstandigheden, Krakers, de bevrijdingsbeweging, Marokkaanse knokploegen en voetbalvandalen trekken de straat op om onrust te zaaien. Haar eerste officiële bezoek legt Beatrix de volgende dag af...bij een gewonde ME'er

"To be or not to be"

Als je dan toch zelfmoord overweegt, overweeg het dan in stijl. Dat moet Shakespeare gedacht hebben toen hij het karakter Hamlet onsterfelijk maakte met de woorden: "To be or not to be, that's the question". Hamlet besluit zijn monoloog met de conclusie dat denken ons allemaal tot lafaard maakt. Zelf besluit hij nog even in leven te blijven, al was het maar om zijn oom om te leggen...
© 2008 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Martin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racismeMartin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racisme"I have a dream". Wie kent de beroemde uitspraak niet van Martin Luther King. Op 4 april 2018 was het 50 jaar geleden da…
Nelson Mandela veranderde Zuid-Afrika en de wereldNelson Mandela veranderde Zuid-Afrika en de wereldNelson Mandela heeft de wereld laten zien wat liefde in combinatie met een groot gevoel voor recht kan bewerkstelligen.…
Martin Luther King inspiratiebron voor popmuzikantenMartin Luther King inspiratiebron voor popmuzikantenOnder het pseudoniem Bakermat heeft in 2013 een Nederlandse dj succes met de single 'Vandaag' waarin een sample van een…
Martin Luther King - 'I have a dream'Martin Luther King - 'I have a dream'Martin Luther King (1929-1968) ‘I have a dream’ Op 28 augustus 1963 spreekt Martin Luther King –een vredelievende zoon v…

Van vergeet-me-nietje tot gebroken hartjeWist u dat er in het Nederlands bijna 300 volksnamen zijn voor de paardebloem, 280 voor de haagwinde en ruim 170 voorde…
Sinterklaasgedichten - Kant-en-klare Sinterklaasrijm - TipsSinterklaasgedichten - Kant-en-klare Sinterklaasrijm - TipsKant-en-klare Sinterklaasgedichten, gratis rijmen voor Sinterklaas en tips! De Sinterklaas rijmen zijn al klaar en direc…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.