Sinterklaasgedichten - Kant-en-klare Sinterklaasrijm - Tips

Sinterklaasgedichten - Kant-en-klare Sinterklaasrijm - Tips Kant-en-klare Sinterklaasgedichten, gratis rijmen voor Sinterklaas en tips! De Sinterklaas rijmen zijn al klaar en direct te gebruiken, of aan te passen met een andere naam of details. Rijmen voor alle namen, (chocolade)letters van A tot Z. Rijmen over persoonlijke trekken, o.a. een perfectionist, een sporter, handige klusser, iemand met ‘n gat in z’n hand, verliefd stel of rijmen over het Sinterklaascadeau of de surprise. Tevens woorden rijmend op Sinterklaas/Sint, zwarte Piet, Cadeau/Kado, Rijmen en gedichten voor 5 december/pakjesavond.

Kant-en-klare Sinterklaasgedichten - Tips rijmwoordenlijsten met 1000-en rijmwoorden


Sinterklaasgedichten - Rijmen met persoonlijke trekken of moeilijke gebeurtenissen


Sinterklaasrijmen kant-en-klaar - Afgestemd op het Sinterklaascadeautje of de surprise


Gratis mooie originele Sinterklaasgedichten - Kant-en-klare rijmen voor Sinterklaas

Heb je geen inspiratie, puf of tijd of vind je het vervelend om een Sinterklaasgedicht te schrijven? Geen probleem, want hieronder vind je een aantal gedichten die je meteen kunt gebruiken, kunt ‘pikken’ en eventueel aanpassen met specifieke details. Of rijmpjes die als inspiratie kunnen dienen voor je zelfgeschreven Sinterklaasgedichten. Sinterklaas is het moment bij uitstek om met een gedicht iemand te grazen te nemen, te bedanken, te eren of op ironische, humoristische wijze op zijn of haar persoonlijkheidstrekken of houding, gekke en goede kenmerken, kwaliteiten of eigenaardigheden etc. te wijzen.

Rijmwoorden Sinterklaasbegrippen

Binnen het overzicht vind je woorden die rijmen op verschillende woorden die met Sinterklaas te maken hebben, voor het geval je zelf graag wat wilt rijmen. Vind je het zelf maken van een rijm of gedicht lastig, dan kun je één van de verschillende kant-en-klare Sinterklaasgedichten vrij gebruiken, die na het overzicht zijn weergegeven.

Rijmwoorden op Sinterklaas Sint - Zwarte Piet - Gedichten - Cadeau Kado - Rijm Rijmen

SinterklaasaasblaascheddarkaashartenaasIndiaaskippengaascavia'sbellenblaasleverkaasNicolaasPieterbaaspindakaasruitenaasschoppenaasspeculaasvarkensblaasvechtersbaasaasbaasbeunhaasblaasdaasdakhaasdwaasgaasgalblaasgeraashaashelaashoofdkaaskaasgatenkaasKlaashouten klaasklaveraaskomijnekaaskroegbaaslokaasluchtblaasMaasPaashaasrelaasstinkkaastenenkaastopaasvaasvisaaswaaswasbaaswerkbaaszandhaasSint NicolaasMeer Rijmwoorden op -klaasSintbemindbewindbintblindgrindgrinthintkindlintmintpintplintprintspinttintvindvrindwindwintbegintbemindbemintgetintgezindgezwindhyacintverbindverblindverslindtverzintlabyrintmoederskindnoordenwindnoorderwindondervind(t) oostenwindoosterwindpepermintwestenwindwesterwindwindekindwonderkindzuidenwindzuiderwindwindMeer Rijmwoorden op -sintZwarte Pietbietfriet gietgrietliedlietmietnietPietrietRietschiettietvlietwietzietbespiedbezietdeugnietfaillietgebiedgenietMarietMargrietparkietquitteverdrietvergietverlietverschietvolksliedlevensliedfavorietgrondgebiedhypocrietliefdesliedliefdesverdrietMeer Rijmwoorden op -pietCadeau - KadodoalbinoanimoavocadocabriocascocasinoEskimocommandoflowfellatiopoproaproposshowsnowstrobistrovloyozo't Loobordeauxbureauburo depotEHBOfaraoSenseojudolegiotriototolottometroPinopianoplateauin pettoplumeaupro deoradioRoloshampoosilosoloStrategotornadobungalowCAOdominogigoloHEAOlibidoMEAOstereovideosowiesopatioratioWAOMeer Rijmwoorden op kadoGedichtenlichtennichtenplichtenrichtenstichtenzwichtenaanrichtenafrichtenbelichtenberichtenbetichtengestichtengezwichtegewichtengewrichtenontwrichtenoplichtenverlichtenverplichtenverrichtenCadeautjeKadootje
blootjebootjegootjeklootjelootjemootjenootjeootjepootjeschrootjeslootjestootjestrootjezooitjein 't ootjemallootjekippenpootjepepernootjeMeer Rijmwoorden op -dichten
Rijm - Rijmenlijmslijmthijmgeheimbelijmgelijmgerijmgeslijmvlijmzwijmvolrijmin zwijmin katzwijmlijmenslijmenvlijmengeheimenMeer Rijmwoorden op -rijm

Sinterklaasgedichten - Algemene rijmen - Persoonlijk - Sinterklaascadeau / Surprise

Algemene Sinterklaasrijmpjes

De algemene Sinterklaasgedichten die zijn weergegeven kun je voor iedereen gebruiken. Zo staat er een Sinterklaasgedicht bij, waarvan de eerste 6 regels algemeen zijn en vervolgens kleine rijmpjes op alle letters van het alfabet -van A tot Z- (chocolade)letters van namen van degene voor wie de surprise, het cadeau of de Sinterklaasrijm is bestemd.

Persoonlijke Sinterklaasgedichten

Je kunt kiezen uit een aantal gedichten waarin de meest opvallende trekken of in het oog springende kenmerken van iemand het rijmthema zijn. Je kunt de rijmen nog persoonlijker maken door een naam aan te passen of hier en daar een rijmwoord te veranderen en deze rijmpjes als beginnetje of uitgangspunt te gebruiken. Wellicht zou je een combinatie of compilatie-gedichtje kunnen maken door regels uit verschillende rijmen met elkaar te mixen.

Sinterklaasrijmen - Cadeau of surprise

Een aantal Sinterklaasgedichtjes haken in op het Sinterklaas-cadeautje dat je hebt gekocht of de surprise die je voor de betreffende persoon wilt maken.

Puntjes in de Sinterklaasgedichten

In sommige Sinterklaasgedichten zie je in gedichten puntjes staan, waar je de rijm zelf aan kunt passen met de situatie of naam van degene voor wie de Sinterklaasrijm bedoeld is: of dit een hij/zij, hem/haar of je/jullie/u, ons/wij, familie, vrienden, buren betreft etc.

Tip Rijmwoordenlijsten met 1000-en rijmwoorden - Hulp Sinterklaasgedichten schrijven

Rijmwoorden - Rijmwoordenboek

In de Sinterklaasrijmen kun je op de puntjes zelf woorden of namen invullen. Indien deze niet rijmen op de voorgaande zin, probeer de zin dan eens om te keren. Je kunt natuurlijk ook altijd nog zelf een andere zin bedenken. Vind je het moeilijk om zelf goede rijmwoorden te verzinnen, dan zijn er uitgebreide rijmwoordenlijsten die je kunt raadplegen en dan vind je zeker een woord dat goed rijmt. Zelfs op de moeilijkste woorden en namen, want je kunt er ettelijke duizenden rijmwoorden vinden in handige alfabetische overzichtstabellen. Ze zijn gerangschikt op de klinkers van de eindlettergrepen: a, e, i, o en u. Zo vind je bijvoorbeeld rijmwoorden op Sinterklaas in de rijmwoordenlijst A onder -aas en Zwarte Piet onder rijmwoorden I onder -iet. Bekijk de vermelde links naar de diverse rijmwoordenlijsten.


Soorten rijmen - Diverse rijmschema’s voor een rijmdicht: aabb, abab, abba, abca

Rijmschema’s

Lees de uitleg over de diverse rijmschema’s of rijmvormen. Je kunt dit stuk ook overslaan en meteen naar de verschillende Sinterklaasgedichten gaan. De onderstaande Sinterklaasgedichten hebben alle een a-a-b-b rijmvorm.

Rijmschema's

Er zijn heel veel soorten rijmen, dichtvormen en rijmschema’s. Hier worden er maar een paar besproken die relevant zijn voor Sinterklaasrijmen. Bij het maken van een gedicht kan je verschillende rijmschema’s gebruiken, bijvoorbeeld een:
  • Gepaard rijmschema (a-a-b-b). Een rijm met zinnen die eindigen op de woorden graaf-draaf-leef-bleef is een gepaard rijm, waarbij tussen de eerste twee regels/laatste woorden op elkaar rijmen en de laatste twee regels/laatste woorden.
  • Gekruist rijmschema (a-b-a-b). Een rijm met zinnen waarbij de laatste woorden van de eerste en derde regel en woorden van de tweede en vierde regel rijmen, in dit geval graaf-leef-draaf-bleef
  • Omarmend rijm. (a-b-b-a-) Een rijm met zinnen waarbij de laatste woorden van de eerste en vierde zin rijmen en de woorden van de tweede en derde zin
  • Gebroken rijm (a-b-c-a). Een rijm met zinnen waarbij de woorden van de eerste regel en de laatste regel rijmen en de tweede en derde zin niet.

Regelmaat Klemtoon Lettergrepen
Je hoeft niet alle regels in je gedicht of rijm even lang te maken, indien je maar een bepaalde regelmaat aanhoudt van beklemtoonde en niet-beklemtoonde lettergrepen. Zo kan je bijvoorbeeld regels hebben met een lengte van 8-6-8 en 6 of van 8-4-8 en 4 lettergrepen.

Woorden met Alliteratie
Een extra mooi en klankrijk effect kun je toepassen door een alliteratie. Dat wil zeggen dat de beginletter van de verschillende woorden (bijvoeglijk nw. en zelfst. nw.) gelijk zijn, bijvoorbeeld het ruisen van het ranke riet. Titels met alliteraties worden altijd toegepast bij de welbekende Suske en Wiske stripboeken.

Tips Sinterklaasgedichten - Afstemming persoon - Toepasselijke surprise rijm/cadeau

Algemene tips Sinterklaasrijm

Gebruik voor Sinterklaasgedichten het aabb rijmschema. Dit is misschien niet het mooiste, maar wel het meest makkelijke rijmschema om soepel voor te lezen, voor de (ongeoefende) lezer. Je kunt bij bepaalde woorden ook accenten aangeven of leestekens, zodat de klemtoon of het ritme in de zinnen goed gelezen wordt. Iedereen kent waarschijnlijk het verschijnsel dat iemand een mooi in elkaar zittend gedicht kan ‘verneuken’ als het niet goed voorgelezen wordt en er hierdoor allerlei subtiele dingen verloren gaan. Hou van tevoren ook rekening met de vlotheid van lezen, de manier van voorlezen, voorleesvaardigheid en het niveau dat de lezer van het gedicht al dan niet bezit. Stem hier bijvoorbeeld de lengte en moeilijkheidsgraad (woordgebruik, zinsconstructie) enigszins op af.

Sinterklaasgedicht afstemmen

Probeer met het Sinterklaasgedicht in te haken op de surprise of het cadeau. Het leukste is wanneer het echt bij elkaar klopt. Maak bijvoorbeeld voor iemand die heel stipt is of juist het omgekeerde een klok of een agenda en maak dit tot hoofdthema van het gedicht. Of voor iemand die een sloddervos of viespeuk is, een kruimelzuiger of stoffer en blik. Voor een dierenliefhebber een paard, hond of een poes etc. Mooie dierfiguren, mensfiguren & Sint en Piet, en ook leuke surprises (bal, voetbalveld en tennisveld) of vieze ideeën zoals bijvoorbeeld een drol of kleverige knutsels voor surprises voor Sinterklaas. Als alternatief, leuke of lekkere surprises

Algemeen Sinterklaasgedicht geschikt voor Iedereen + Een persoonlijke letter op naam

Rijmpjes chocoladeletter - Namen van A tot Z

Rijmpjes met namen op alfabet die je kunt gebruiken, als je een chocoladeletter geeft. Gebruik de eerste 6 regels van het onderstaande Sinterklaasrijmpje en vul het vervolgens aan met de letter van de naam van degene voor wie de chocoladeletter bestemd is.

Het behoort tot het uitgebreide pakket van Sinterklaas z’n taken,
om iedereen -jong en oud- een beetje blij en gelukkig te maken.
Al jaren is er van jou ‘t een en ander aan speciale trekken bekend,
Onder andere dat jij een onvervalste snoeper en zoetekauw bent.
Een lekkere snoepwens is voor de Sint en zijn Pieten zo vervuld,
van iedere letter voor elke naam is er eentje in chocolade gehuld.

Vul het nu aan met de letter voor degene die jij de letter cadeau doet,
gebruik dan gewoon de onderstaande zinnetjes en het rijmt goed.


Chocolade letter rijm - Naam met een A H en K

Voor jou, mijn allerbeste ...........is er de lekkere en smaakvolle A/H/K,
da’s echt geen kleine reepje, maar een dikke vette letter van chocola.

Chocolade letter rijm - Naam met een B C D E G J P T V en W

Mijn beste ........, een tip: zeg jij nou maar eerst eens duidelijk nee,
want als je dat zegt, krijg je er over het algemeen juist lekker twee!

Chocolade letter rijm - Naam met een F

Lieve .........., jij toont altijd zoveel doorzettingsvermogen en lef,
jij krijgt een dubbele portie, niet één, maar twee maal de letter F !!

Chocolade letter rijm - Naam met een I

Of het nu helemaal waar of zeker is, dat weet ik eerlijk gezegd nie,
maar volgens mij is de allerkleinste letter van het alfabet, de letter I!

Chocolade letter rijm - Naam met een IJ

Beste ............, jouw naam bestaat uit 2 letters, bofkont dat je bent,
je krijgt dan ook alletwee de letters, want de Sint is echt geen krent!

Chocolade letter rijm - Naam met een L

"Hup Pieten," zei de Sint, “ga nu echt op een holletje, een beetje snel,
naar het chocoladeletter magazijn en haal dan vliegensvlug de letter L"

Chocolade letter rijm - Naam met een M en N

“Pietje”, vroeg Sint, “weet jij dit; betreft het nu een haar of een hem?”
"Ach, wat doet het ertoe Sintje, het blijft toch dezelfde letter N of M!”

Chocolade letter rijm - Naam met een O

Beste ............., het is misschien wat cliché en geen echt origineel cadeau,
maar hoe dan ook blijft ‘t wel een lekker en welkom presentje, die letter O!

Chocolade letter rijm - Naam met een Q en U

Mijn beste ............het klinkt misschien toch wel een heel klein beetje cru,
rijmwoorden vinden op deze letters is lastig; er rijmt niet zo veel op Q en U”

Chocolade letter rijm - Naam met een X

Jeetje kreetje zeg, dat valt niet mee, een naam met daarin een letter X,
er rijmen maar heel weinig woorden op, en verder weet ik helemaal nix.

Chocolade letter rijm - Naam met een Y

Lieve ............. .de letter van jouw naam is makkelijk en zit er altijd nog wel bij,
want bijna niemand heeft hem nodig, kijk ..dat is nou het handige van de letter Y!

(Y met een ie klank : deze letter is er eentje die ik overal nog wel zie,
want er zijn niet zoveel mensen met een naam die begint met Y!)

Chocolade letter rijm - Naam met een Z

De Z mag dan misschien wel de laatste letter zijn van het hele alfabet,
maar Sinterklaas heeft jou zeker niet als laatste op zijn lijstje gezet!

Algemeen Sinterklaasgedicht - Rijm die toepasbaar is op Iedereen

De vorige week werd bij mij nogal onverwacht en heftig aangebeld,
er stond een Piet voor de deur en die stond daar toch wat versteld.
"Ik verwachtte heel iemand anders", zei hij met een Spaans accent,
"maar naar wat ik zie, neem ik ogenblikkelijk aan dat U het niet bent".

"Zou ik dan alstublieft het pakketje achter mogen laten bij U hier?”
"Natuurlijk joh, Pietje, dat is geen probleem, zelfs met alle plezier!"

Het verkeerd bezorgde pakketje was dus voor jou bestemd.. helaas,
want ik had het ook wel willen krijgen als cadeautje voor Sinterklaas.
Hopelijk vind jij het presentje wat voor je ligt, net zo leuk als ik het vind,
en ik moest je de nog de groetjes doen van de verdwaalde Piet en Sint.

Sinterklaasgedichten - Specifieke persoonlijkheidstrekken of gebeurtenissen

Persoonlijke Gedichten

Gedichten over o.a. een perfectionist, een veelzijdig iemand, iemand die het moeilijk heeft gehad/heeft door ziekte en iemand die het emotioneel moeilijk heeft/heeft gehad. En een gedicht voor iemand die verhuisd is of ergens anders is gaan wonen.

Sinterklaasgedicht voor een perfectionist (Rijm mierenneuker)

Dichten en rijmen is toch wel heel vaak,
een moeilijke en ook tijdrovende taak.
Dat geldt dit keer echter helemaal niet,
omdat dit gedicht voor jou is, beste Riet.*

En voor een veelzijdig mens als jij bent
is een gedicht een fluitje van een cent!
Je kunt over van alles rijmen en dichten,
want jij hebt zo ontzettend veel gezichten.

Alle dingen die jij het hele jaar door doet,
doe je vol overgave, die doe je ook goed.
Voor een rasechte perfectioniste zoals jij,
zit half werk afleveren er toch echt niet bij!

Een onvervalste mierenneuker noem je dit,
dat is een karaktertrek die heel erg in jou zit.
Het Sinterklaascadeautje is hierop uitgezocht,
en is speciaal voor deze trek van jou gekocht!

* In plaats van Riet, kan je ook Piet invullen of andere rijmwoorden op niet.
Je kunt ook een andere naam gebruiken en dan de zin aanpassen, zodat het rijmt, bijvoorbeeld:

Maar dat gaat dit keer gelukkig niet op,
omdat dit gedicht voor jou is, lieve Rob.
Of:
Maar daarvan is er nu toch echt geen sprake,
voor jou ........, kan ik snel ‘n gedicht maken.

Sinterklaasrijm voor iemand die teveel geld uitgeeft/shopt - Gat in de hand heeft

We zouden jou echt vast moeten binden, want als jij eenmaal gaat shoppen,
ben je werkelijk niet te stuiten en door helemaal niets of niemand te stoppen.
In principe is winkelen een leuke bezigheid, maar geeft wel problemen, want
jij jaagt er zoveel geld doorheen in no time; je hebt werkelijk een gat in je hand!

En als iemand je hiervoor waarschuwt of hier soms ook wel eens kritiek op heeft,
heb je altijd het antwoord dat geld moet rollen en een mens maar één keer leeft!
Dat klinkt logisch en mooi en de uitspraak is dan misschien ook niet echt onwaar,
maar als je zo door blijft gaan, krijg je nooit een potje voor andere dingen bij elkaar!

Om nog maar te zwijgen over echt over de scheef gaan en fikse schulden maken,
Zorg alsjeblieft mijn beste ........... dat je nooit in zo’n vervelende positie zal raken!
Om je nu een handje te helpen om jouw geld wat beter te beheren en uit te geven,
heb ik iets bedacht om wat geld opzij te zetten en toch ook nog wel lekker te leven!

Bijpassende surprises

Het Sinterklaascadeautje of de surprise die bij dit rijm past, kan bijvoorbeeld een spaarpotsurprise zijn van een bal van papier-maché, een paard of mensfiguurtje met een gleuf erin, zodat het geld er niet meteen weer uitgehaald kan worden. Voorbeelden van deze surprises met stap voor stap beschrijving hoe je ze kunt maken, kun je vinden in: een bal als surprise maken. Je kunt in deze surprises alvast wat geld of chocolademuntjes doen. Ook kun je als surprise een hand maken met een gat erin, zoals: Gipsen Hand . Als cadeau kan je een portemonnee, een mooi geldkistje dat op slot kan, een kluisje of een spaarbankboekje waar je zelf al wat geld op hebt gestort (geen IJslandse bank ;>). Of bijvoorbeeld een calculator of mooi opschrijfboekje om de uitgaven bij te houden etc. Spits dan de laatste twee regels van het gedicht toe op het specifieke cadeau of de surprise die je hebt gemaakt.

Sinterklaasgedicht voor iemand die verliefd is - Stelletje met een goede relatie

Dat jullie verliefd zijn, is zo overduidelijk voor ons allemaal,
het is goed te zien aan jullie uitstraling en ook lichaamstaal.
Wat is het toch heerlijk om zo vreselijk gek op elkaar te zijn,
dat doet de Sint erg goed, dat vindt ie oprecht heel erg fijn!

Het Sinterklaascadeautje moest er eentje zijn vol romantiek,
een DVD-tje met een mooie film of een CD- tje met muziek.
In ieder geval iets voor jullie twee om samen lekker te genieten,
een romantisch cadeautje was dus de opdracht voor de Pieten.

Sint zocht de belangrijkste Hoofdpiet uit om deze klus te klaren,
omdat hij ervaring had met een cadeau voor stelletjes, al jaren!
Sinterklaas vond het pakje wat de Hoofdpiet voor jullie uitkoos,
echt gaaf -hopelijk jullie ook- kijk zelf maar en open nu de doos!

En een klein maar fijn Sinterklaas Liefdesgedichtje

Mijn Lieve Schatje, jij bent voor mij
veel meer dan een lot uit de loterij.
Zelfs een hoofdprijs van miljoenen,
valt in ‘t niet bij jou mogen zoenen!

Sinterklaasgedicht voor een handige klusser met 2 rechterhanden

Ongelooflijk hoe handig jij bent, je hebt echt twee rechterhanden,
of het nu gaat om een schilderklus of het stucen van de wanden.
En het timmeren van een houten kast, het schuren van een deur,
je doet alles in een handomdraai, blij van zin en zonder gezeur.

Werkelijk geen enkele klus die voor jou te moeilijk is of te zwaar,
bovendien sta jij met klussen dag en nacht voor anderen klaar.
Een mooie eigenschap, dat is waarom iedereen jou bewondert,
ook al zal je dit complimentje afwimpelen met “ben je bedonderd”.

Het klussen vind je heerlijk om te doen en echt niets is je te veel,
bovendien werk je heel netjes, voorzichtig en blijft alles altijd heel.
Toch heeft de Sint jou wel eens stiekem horen mopperen dit jaar,
en kreeg je niet altijd de klussen echt naar jouw wens voor elkaar.

En dit komt niet doordat jij het niet goed doet of niet handig bent,
want je bent en blijft hoe dan ook een super superhandige vent !
De reden van je gemopper en momenten dat je baalt zo nu en dan,
heeft te maken met het gereedschap waar niet altijd alles mee kan.

Om je de komende tijd nog meer klusplezier te geven dan dit jaar,
staat er ‘n pakje met spul dat je prima kunt gebruiken voor je klaar!

Sinterklaasgedicht voor iemand die sportief is - veel sport - een sporter

Iemand die zo gek is op sporten zoals jij,
doet er niet zo heel veel dingen meer bij.
Al je energie en tijd is nu voor het trainen,
van je buikspieren, je armen en je benen.

Sport is goed voor je gezondheid en conditie,
maar soms moet je ook wel rusten, een pietsie.
Maar hoe dan ook, Sint weet het heel erg zeker,
binnenkort win jij echt een gafe zilveren beker!

Is het niet voor de prestatie an sich, dan toch wel,
dat je zo’n enorme inzet hebt voor je sport en spel.
Met je doorzettingsvermogen win je nog eens goud,
jij doet alles voor de sport waar je zo veel van houdt!

Vandaar een cadeautje voor jou dat echt sportief is,
jij gaat naar de Olympische Spelen, zeker en gewis!

Tip Bijpassende surprise

Bij dit gedicht zou een sportieve surprise passen, zoals bijvoorbeeld een bal, voetbal, voetbalveld of een tennisbaan met tennisbal. Hoe je deze surprises kunt maken is te vinden in Voetbal en Voetbalveld - Bal en Tennisbaan . Van deze surprises kun je ook respectievelijk een voetbalblaasspel en een tennisblaasspel maken. Ook hiervan kun je de beschrijving vinden, als je de bovenstaande link aanklikt.

Persoonlijk Sinterklaasgedicht voor iemand die een moeilijke tijd heeft gehad

Een gedicht voor iemand die ondanks de moeilijke tijd toch klaar stond voor anderen. Vul op de puntjes namen en details in, specifieke gebeurtenissen, betreft het een man of een vrouw, een stel, buren, vrienden familie etc? Rijmt de naam in de laatste zin niet, draai dan de woorden in de één na laatste zin om, net zolang tot het wel rijmt. Of kijk in de rijmwoordenlijsten (hiervoor kun je de links aanklikken die hierboven staan onder het kopje 'Rijmwoordenlijsten met 1000-en rijmwoorden - Hulp met Sinterklaasgedichten schrijven').

Lieve ......

Dit jaar ...., was voor jullie bepaald geen gemakkelijk jaar,
veel te verhapstukken, het was vermoeiend en het was zwaar.

Niet alleen vanwege ziekte, maar ook door ‘n hele hoop gedoe,
van (verhuizen.... tot gedeukte auto .....en kredietcrisis) aan toe.

Ondanks al jullie eigen ellende ook nog met anderen bezig zijn,
wordt door de Sint erg gewaardeerd; hij vindt dit ontzettend fijn.

Maar hij voelt zich hierdoor soms ook wel een beetje bezwaard,
en wil toch even zeggen: zulke ..........als jullie zijn goud waard!

In het pakje vind je een bedankje in de vorm van de 'B' in chocola
Prettige dagen gewenst met een dikke knuffel van ....(Maria, Erna, Pa, Ma)

Tot slot willen Sint en Piet toch nog even iets kwijt:
nog heel veel sterkte gewenst de komende tijd!

Sinterklaasgedicht voor iemand die ziek is/was of arbeidsongeschikt

Iemand die een operatie heeft ondergaan, overspannen is geweest, een burn-out of andere ziektes of ellendige dingen heeft meegemaakt.

Sint wil ............... op 5 december even verwennen dit jaar,
het was best weer zwaar en pittig allemaal alles bij elkaar.
Zeker als je geremd wordt in al je dagelijkse activiteiten,
dat valt aan die vervelende ziekte en ..............te wijten.

Noodgedwongen minder doen en meer thuis moeten zijn,
dat maakt het er allemaal niet leuker op, dat is echt niet fijn.
Nu in ieder geval alvast iets lekkers voor bij de koffie of thee,
later gaan we gezellig afspreken voor ‘n bakkie met z’n twee!

Sinterklaasgedicht voor iemand die Emotioneel ‘n Zware Tijd heeft gehad

Het afgelopen jaar was soms best wel pittig en soms ook heftig, toch?
Emotionele rollercoasters en verwikkelingen, die spelen nu soms nog!
Noem het 'een heftige periode' of nog beter een ‘hele shitterige fase';
het was hoe dan ook menig keer flink wat vallen en opstaan geblazen.

Maar .............weet in ieder geval wel dat je een heel mooi mens bent;
eentje die net als ieder ander natuurlijk ook wel zijn ups en downs kent.
Als je eenmaal weer wat rust hebt gevonden, kan je ‘t allemaal behappen,
ook al zal je af en toe de manier waarop dingen lopen, niet echt snappen.

Zo, en nu genoeg van dat zware, sombere en quasi-filosofische gekwaak,
het wordt nu echt hoog tijd om terug te keren naar een meer aardse zaak.
Er liggen namelijk een aantal mooie cadeautjes en pakjes voor jou klaar
we zetten nu even alle zorgen opzij en ik zou zeggen: uitpakken maar !

Sinterklaasgedicht voor iemand die pas Verhuisd is/ ergens anders woont

"Hé, wat zullen we nou toch krijgen," zei Piet toch ietwat ontdaan,
"ik zie hier helemaal geen laars, schoen of wortel bij de kachel staan."
"Hè Pietje, zei de Sint lichtelijk geïrriteerd, kijk nou toch eens goed."
(Sint was eigenlijk geïrriteerd omdat hij vol zat met schoorsteenroet)
"Nee Sint echt, kijk zelf maar, er is hier helemaal niemand in dit huis,
volgens mij is er hier echt iets raars aan de hand of is er iets niet pluis."

"Nou Piet, ik zal eens even kijken in mijn bestanden in mijn computer",
(ja, Sint gaat ook met z'n tijd mee; een laptop scheelt 'n hoop geploeter)
"Eens even kijken in mijn documentenmappen of er iets staat genoteerd,
want misschien hebben we onjuiste informatie of is het adres verkeerd."
Na een hoop gescroll en gezoek zag Sint eindelijk de map '.........’ staan
en toen hij al die gegevens zag, kon hij zichzelf wel voor zijn kop slaan!

"Hé Piet, ik weet waar ..............is, er staat: 'verhuizing: niemand thuis’
nogal wiedes dat er geen schoen staat, dit is namelijk het oude huis”.
"Laten we even nadenken waarmee we ..... nu kunnen verwennen Piet,
omdat ik nu even helemaal van mijn apropos ben, weet ik het effe niet."

Sint en Piet begonnen te brainstormen en verzonnen allemaal rare dingen,
maar plots zei Sint verrukt: "die ............houdt toch van muziek en zingen?"
"Ja, dat klopt als een bus, muziek is voor ..................erg belangrijk, Sint,
dan denk ik dat ..........dit CD-tje van ........wel heel erg leuk en mooi vindt.”

Tip Surprise

Een surprise die hierbij zou kunnen passen is een huisje van peperkoek. Hoe je dit kunt maken wordt stap voor stap -met een voorbeeld en sjablonen- uitgelegd in Peperkoekhuisje maken .

Sinterklaasgedichten afgestemd op het Sinterklaascadeautje en/of surprise

Sinterklaasrijm bij Cadeau

Sinterklaasgedichten voor iemand die een boek gevraagd heeft: een boekenliefhebber en voor een muziekliefhebber: een CD-tje. Een cadeau dat heel moeilijk te krijgen was, een cadeautje op verzorgingsgebied of sieraden e.d., een cadeautje voor een levensgenieter: een hapje of drankje als goede wijn, champagne, luxe kaassoorten, een luxe kookboek e.d. En verder voor bij een TomTom of navigatiesysteem en een Sinterklaasgedicht voor bij een Cadeaubon of Geschenkbon.

Sinterklaasrijm over verkeerde chocoladeletters, niet passend bij de naam

Gedichtje voor als het niet gelukt is om de goede chocoladeletter te krijgen die past bij de naam van de betreffende persoon.

Sint was van plan om bepaalde chocoladeletters bij elkaar zien te vissen,
maar bleek, het was echt heel erg vervelend, de boot volledig te missen.
Alle gewilde chocoladeletters, waaronder de ............ waren allang weg,
zo ook de .... van ....... of de ....van........, tjonge jonge wat een pech!

Alleen de X, maar dat was nix en de Z (ook 'n beetje pet) lagen voor z'n neus.
"Verdorie", mompelde de Sint voor zich uit, "wat is dit nou voor ‘n lullige keus".
En op het moment dat hij dit zei, viel zijn oog op een letter op een lagere schap:
de letter V van Verdorie dan maar; ook al was dit qua betekenis een beetje slap.

En verder heeft hij nog maar wat andere lekkere dingetjes bij elkaar gegraaid,
want een verkeerde letter krijgen, dan voel je je toch echt een beetje genaaid!
Bovendien veranderde de letter V al bijna in Verdomme en dat kan niet uiteraard,
..als de Sint zijn imago en fatsoenlijke waarden-en-normen-besef al niet bewaard !

Dus liep hij snel naar de kassa, met in zijn hoofd de echo van de letters ...............
De chocoladeletters die hij eigenlijk voor jou had willen kopen i.p.v. die rare letter V!

Surprise Tip

Een bijpassende surprise zou een eetbare letter kunnen zijn, namelijk een banketletter en dan wel de goede letter die in chocola niet meer te krijgen was. Kijk hoe je deze zelf kunt maken in Banketletter voor Sinterklaas maken .

Sinterklaasgedicht afgestemd op een rustig, sfeervol of ontspannen cadeau

Dit pakje helpt je om de sfeer in huis wat warmer te maken en geeft knusheid,
het geeft je een sfeertje van even ontspannen, rust, gezellig en ook intimiteit.
Zeg ...............begint de inhoud van dit pakje je nu al een beetje te dagen?
of zit je voortdurend je hersenen te pijnigen en zit je je van alles af te vragen?
Het is een cadeautje dat iets prettigs geeft en bestrijdt bepaalde ongemakken,
ik zal je niet langer in spanning houden, je mag de pakjes nu uit gaan pakken!

Sinterklaasgedicht voor iemand met een boek als Sinterklaascadeautje

Met alléén maar surfen en Internet op laptop, computer of PC,
doe jij lieve............. gelukkig niet voor honderd procent mee!
God zij dank wilde jij als Sinterklaascadeautje een mooi boek,
want boeken staan al tijden te verstoffen in een magazijnhoek.

Sinterklaas en al zijn Pieten stonden dus uitbundig te juichen,
eindelijk konden ze zich over vergeten voorraadhoekjes buigen.
Lekker de boel onder handen nemen, netjes opruimen en afstoffen,
en heb jij echte mazzel, waardoor je dit jaar dan ook extra zult boffen!

Een prachtige uitgave; een boek waar je echt van zult gaan genieten,
en je bent ook nog de oorzaak geweest van een blije Sint en Pieten!

Sinterklaasgedicht voor een Muziekliefhebber - Cadeau : CD-tje

Een lekker muziekje, een mooi CD’tje,
is altijd wel een goed cadeau-ideetje.
Zeker voor een muziekliefhebber als jij,
is er altijd wel een favoriet muziekje bij.

Voor jou geen Frans Bauer of Jan Smit,
jij houdt van muziek met een beetje pit.
Deze muziek zal hemels zijn voor je oren,
dit CD’tje zal je beslist vaker willen horen!

Een dag zonder muziek is onvoorstelbaar,
en in jouw geval toch zeker niet haalbaar!
Waarschijnlijk zit je nu al volop te smachten,
en kan je 't eind van pakjesavond niet afwachten!

Jammer, maar het duurt toch nog wel even,
totdat alle pakjes van de Sint zijn vergeven.
In ieder geval wens ik je veel luisterplezier,
ook al draai je ‘t CD’tje niet nu meteen hier!

Sinterklaasgedicht voor cadeau op gebied van verzorging - Sieraden e.d.

Jij bent iemand die er graag mooi en ook verzorgd uitziet;
het cadeautje was dus niet zo moeilijk voor Sint en Piet.
Op je lijstje stonden make-up, sieraden en dat soort spul,
dat zijn wensen van jou die ik dan ook heel graag vervul.

Want ook Sinterklaas zelf ziet er graag mooi en goed uit,
maar niet te overdreven hoor; het is geen echte ijdeltuit.
Zijn credo is altijd: als je haar maar goed zit, beste kind,
en dat is inderdaad iets wat iedereen eigenlijk wel vindt.

Een aantal cadeautjes waren makkelijk voor Sinterklaas,
alleen heeft hij niet zo veel verstand van make-up helaas!
Hij hoeft alleen maar z’n baard goed vast te lijmen en klaar,
maar in jouw geval is er wat meer nodig voor huid en haar.

En ook sieraden koopt hij niet zo erg vaak, buiten een ring,
die altijd om zijn handschoenvinger prijkt, wel ’n mooi ding!
Dus hopelijk heeft de Sint goede keuzes gemaakt voor jou,
en maken de cadeautjes je tot een onweerstaanbare vrouw!

Je kunt van dit gedicht ook een versie maken voor mannen. Als het mannen betreft die van sieraden of make-up houden, kun je het meeste ongewijzigd laten staan. Indien dit niet zo is, volgen er nog een paar zinnen die voor een man wat geschikter zijn wellicht.

Jij vindt mij zo lekker ruiken, tenminste dat zeg je altijd,
andersom kan ik dit van jou niet zeggen, tot mijn spijt.
Na een werkdag of na de file, kun jij behoorlijk meuren,
sorry voor het woord, maar het zijn geen prettige geuren.

Er bestaan mannengeurtjes en aftershaves, een hele hoop,
van veel verschillende merken en designers zijn ze te koop.
Dit geurtje is speciaal voor jou uitgekozen door Zwarte Piet,
want die gebruikte vroeger ook al die ‘wijvengeurtjes’ niet.

Nu is dezelfde Zwarte Piet helemaal om en ging hij overstag,
en nu maar hopen dat er met jou hetzelfde gebeuren mag!

Surprise tip

Een bijpassende surprise zou een hand kunnen zijn. Zeker indien je sieraden als cadeau geeft. Deze kan je dan aan de hand doen of hangen. Kijk voor een stap voor stap voorbeeld van deze surprise in Surprise Hand maken .

Sinterklaasgedicht voor de levensgenieter- Liefhebber drankje & hapje

Een echte Bourgondiër of levensgenieter zoals jij,
maak je God zij dank niet zo heel erg moeilijk blij.
Een lekker drankje, een wit wijntje of een aperitief,
het is bij jou volop genieten, t’ is je allemaal even lief.

En niet alleen met een drankje ben je blij te maken,
je houdt ook van hapjes en lekkere aparte smaken.
Het was makkelijk om een cadeautje te verzinnen,
de Sint was na 5 minuutjes winkelen al weer binnen.

Lieve ........., is het nog nodig om je een hint te geven?
Met dit cadeautje kan je proosten op het goede leven!
Maar ik wil nu wel een degelijke afspraak met je maken,
het is niet de bedoeling dat alles nu meteen op zal raken!

Sinterklaasgedicht - Een moeilijk te krijgen cadeau - Lang gezocht

Jeetje mina zeg, Sint kan je niet vertellen hoe uitgeput ie is momenteel,
de enorme zoektocht naar jouw gewenste cadeau was eigenlijk te veel.
Het leek meer op een speurtocht of op een survival happening outdoor,
maar hij liet zich echter niet weerhouden en ging er ook helemaal voor!

Hij vaarde met zijn super Sint speedboot naar alle havens en meerde aan,
hij heeft bergen beklommen, stormen getrotseerd, is de woestijn ingegaan.
Een wereldreis kun je echt wel een lachertje noemen, hiermee vergeleken;
er is geen plek of uithoek op de wereldbol waar de Sint niet heeft gekeken.

Maar ja, weet je, wat Sinterklaas in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont,
hij ging naar de Noordpool, door roeien en ruiten, net zolang tot ie het vond.
Hij is zelfs in Kuala Loempoer en de Maledieven geweest of noem maar op,
hij moest en zou dat ene cadeautje vinden, tja ‘t zat nu eenmaal in zijn kop.

Sint zal je nu niet met alle details lastigvallen, dat gaat nu veel te lang duren;
hij heeft veel meegemaakt onderweg en zit barstensvol globetrotter-avonturen.
Daar kun je een trilogie over schrijven of een real-life soap serie van maken,
maar we moeten ons nu toch echt richten op belangrijke pakjesavond zaken.

We gaan nu dus maar meteen even over tot de goede orde van Sinterklaas,
en maken een einde aan dit uitgebreide reisepistel en bovenstaand relaas.
Compleet met jetlag, blaren als eieren zo groot en niet te beschrijven moeheid:
waag het niet om het cadeautje niet mooi te vinden, want dan krijg je echt spijt!

Sinterklaasgedicht voor een navigatiesysteem - Tom Tom - Wegenkaart

Jullie kan je in onderstaand Sinterklaasgedicht ook vervangen door ‘ons en wij’, indien 't je levenspartner of vriend(in) betreft.

Iedereen vindt jullie al jarenlang echt een heel erg leuk stel,
en dat is heel erg goed gezien, want dat zijn jullie zeker wel.
Er is echter steeds een vervelende en terugkerende situatie,
die toch voortdurend aanleiding geeft tot ruzie en frustratie.

Een kibbelpartij die voor de meesten zeer zeker herkenbaar is,
die menigeen herhaaldelijk heeft meegemaakt, zeker en gewis.
Heb je ondertussen eigenlijk al geraden waar dit alles over gaat?
Of heb je echt nog geen flauw idee waar dit nu allemaal op slaat?

Niet...? Oké dan zal ik je helpen en geef je een hint in dit gedicht,
en zal ervoor zorgen dat ik nu alvast een tipje van de sluier oplicht.
Het heeft te maken met de juiste richting, route, de auto op de weg.
Nee, nee je denkt toch niet dat ik je nu echt alles voorkauw en zeg!

Als je nu nog steeds niet weet wat het is, pak het pakje dan maar uit hier,
dan wenst de Sint je tot slot de juiste weg en voortaan ook ruzievrij rijplezier!

Sinterklaasgedicht voor bij een cadeaubon of geschenkbon als Sinterklaascadeau

Het is niet te geloven wat voor soort cadeaubonnen er allemaal te verkrijgen zijn,
van theaterbonnen, weekendje weg, lekker uit eten, een uitje, allemaal even fijn.
Je kunt zo gek niet bedenken: van naar de sauna of auto-accessoires tot boekenbon,
de geschenkbonnen zijn voor alles in te wisselen: van luxe bonbons tot een Tom Tom.

Omdat ik met cadeautjes geven al diverse malen heb misgekleund, dacht ik dit keer:
een presentje dat uiteindelijk achterin een kast verdwijnt, dat gebeurt me niet meer!
Met deze bon kan je dus zelf helemaal bepalen, zelf kiezen en doen wat jij leuk vindt;
deze geschenkbon is met liefde gegeven en is niet uit gemakzuchtigheid van de Sint.

Heel veel rijmplezier, succes met de kante en klare Sinterklaasgedichten... en natuurlijk een spetterende pakjesavond gewenst!

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Rijmen en gedichten voor Sinterklaas zoeken of zelf makenRijmen en gedichten voor Sinterklaas zoeken of zelf makenGedichten en rijmen voor het feest van Sinterklaas maken is niet ieders hobby. Niet iedereen is goed in het creatief geb…
Een origineel Sinterklaasgedicht schrijvenEen origineel Sinterklaasgedicht schrijvenBijna iedereen schrijft gedichten voor bij de cadeaus die tijdens het sinterklaasfeest worden uitgedeeld. Helaas zijn we…
Zelf sinterklaasgedichten makenOp het moment dat pepernoten in de winkels verschijnen, zien wij Sints boot op de golven deinen. Met tal van cadeaus in…

10 Historische Toespraken"I have a dream" iedereen weet waar ik het over heb. De legendarische toespraak van dominee Martin Luther King in 1963.…
In de naam van... muntAkkermunt, pepermunt, polei, groene munt, kruizemunt, Corsicaanse munt, witte munt, wollige munt! En zo kunnen we nog ee…
Bronnen en referenties
  • Zelfgemaakte Sinterklaasgedichten
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.