InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Nederlandse taal en cultuur in Canada

Nederlandse taal en cultuur in Canada

Iedereen weet dat in Canada een grote Franstalige gemeenschap is. Veel andere Europese nationaliteiten zul je in Canada tegen komen. Er zijn Nederlanders die Hollandse gewoonten hebben meegenomen naar Canada. Hier worden klompen gemaakt, poffertjes gebakken en natuurlijk wordt Koninginnedag gevierd.

Inhoudsopgave:


Geen melting pot

In tegenstelling met de V.S., waar de verschillende culturen van immigranten over het algemeen in een ‘melting pot’(smeltkroes) opgaan, houden de immigranten in Canada hun oorspronkelijke cultuur meer in ere. In Canada woont een redelijk grote Nederlandse gemeenschap, the Dutch-Canadian Community. Ruim 900.000 van de 33 miljoen Canadezen is van Nederlandse komaf.

Prinsessen

Nederland heeft met Canada een hechte, bijzondere band. Veel van de soldaten die Nederland in de tweede wereldoorlog bevrijd hebben waren Canadezen. Toenmalig prinses Juliana heeft met haar dochters Beatrix en Margriet de oorlog in het veilige Canada doorgebracht.

Boeren

Waren het vroeger vooral boeren die naar Canada emigreerden, tegenwoordig verhuizen Nederlanders nog steeds naar Canada om in de industrie te werken of om als wetenschapper aan de slag te gaan. Overigens waren in 1950 slechts 34 procent van de Nederlandse immigranten boeren. Ruim 10 procent van de Nederlanders werkt vandaag in de landbouw, terwijl het percentage van Duitse, Italiaanse of Belgische immigranten rond de 5 procent ligt. Omdat de Nederlandse immigranten qua aantal zijn oververtegenwoordigd in de agrarische sector, denken veel mensen dat de meeste Nederlandse Canadezen in de landbouw werken. Dat is statistisch gezien onjuist.

Radio

In Canada zijn Nederlandstalige radioprogramma’s waar zowel oude als nieuwe Nederlandse artiesten gedraaid worden. Er worden Nederlandse films vertoond. Er zijn veel Nederlandse winkels waar de Nederlandse immigranten boodschappen doen. Het Canadese Brantford heeft wel 7 Christelijke kerken met een Nederlandse achtergrond. Gereformeerd, calvinistisch, protestants, hervormd, katholiek; iedereen is vertegenwoordigd. Er worden diensten in het Nederlands gegeven. Er zijn enkele Nederlandstalige kerkkoren.

Sinterklaas

Er wordt Sinterklaas gevierd in Canada, zoals zichtbaar is op de foto. Men maakt Nederlandse koekjes zoals speculaas. In de winter gaan de Nederlanders in Canada graag met elkaar schaatsen waarbij iemand voor de warme chocomel en stroopwafels zorgt.

Nederlands

Het aantal mensen dat Nederlands als moedertaal heeft blijft de afgelopen 35 jaar redelijk stabiel; iets minder dan 150.000. Omdat er relatief veel meer Polen, Italianen, Duitsers, Chinezen, Indiërs en Oekraïners naar Canada emigreren, is het Nederlands verdrongen buiten de top10 in de lijst van meest gesproken talen in Canada. Het Chinees is de derde taal in Canada. Het wordt door 3 procent van de bevolking gesproken en dat aantal stijgt nog steeds.

Fanatiek

Critici trekken een vergelijking tussen de Nederlandse gemeenschap in Canada en de moslimgemeenschap in Nederland. De Nederlanders in Canada zijn vaak conservatief, en zijn fanatieke kerkgangers. Net zoals de moslims in Nederland hun religie fanatieker beoefenen dan men dat in Bijvoorbeeld Marokko of Turkije pleegt te doen. In beide gevallen hecht men veel waarde aan de traditie en wordt de moderne tijd als gevaar gezien voor de instandhouding van de traditie. Aan de andere kant kennen de Nederlanders in Canada totaal geen integratieproblemen en beleven ze hun traditie en geloof binnen familie- en verenigingsverband.

Lees verder

© 2007 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Canadese bank: Canadian Imperial Bank of CommerceDe Canadian Imperial Bank of Commerce is een bankbedrijf, wat in 1961 tot stand is gekomen door meerdere fusies. Het hoo…
Canada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafCanada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafEr is veel geld te verdienen met koop en verkoop van de Canadian Gold Maple Leaf. De gouden munt is uitgegeven door Cana…
Dutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalHet ieder voor zich betalen bij een gezamenlijk etentje noemt men in het Engels 'Dutch treat'. In de Engelse volksmond z…
De bijnamen van de NederlandersDe bijnamen van de NederlandersNederlanders hebben een aantal bijnamen in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kaaskoppen. Sinds wanne…
De CN Tower in Toronto: een hoogstandje!De CN Tower in Toronto: een hoogstandje!De geschiedenis van de CN Tower laat zich lezen als een spannend jongensboek. Al een aantal keer van eigenaar gewisseld,…
Bronnen en referenties
  • Interview met Canadees

Reageer op het artikel "Nederlandse taal en cultuur in Canada"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Special: Nederlandse taal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!