Nederlandse taal en cultuur in Canada

Iedereen weet dat in Canada een grote Franstalige gemeenschap is. Veel andere Europese nationaliteiten zul je in Canada tegen komen. Er zijn Nederlanders die Hollandse gewoonten hebben meegenomen naar Canada. Hier worden klompen gemaakt, poffertjes gebakken en natuurlijk wordt Koninginnedag gevierd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Geen melting pot

In tegenstelling met de V.S., waar de verschillende culturen van immigranten over het algemeen in een ‘melting pot’(smeltkroes) opgaan, houden de immigranten in Canada hun oorspronkelijke cultuur meer in ere. In Canada woont een redelijk grote Nederlandse gemeenschap, the Dutch-Canadian Community. Ruim 900.000 van de 33 miljoen Canadezen is van Nederlandse komaf.

Prinsessen

Nederland heeft met Canada een hechte, bijzondere band. Veel van de soldaten die Nederland in de tweede wereldoorlog bevrijd hebben waren Canadezen. Toenmalig prinses Juliana heeft met haar dochters Beatrix en Margriet de oorlog in het veilige Canada doorgebracht.

Boeren

Waren het vroeger vooral boeren die naar Canada emigreerden, tegenwoordig verhuizen Nederlanders nog steeds naar Canada om in de industrie te werken of om als wetenschapper aan de slag te gaan. Overigens waren in 1950 slechts 34 procent van de Nederlandse immigranten boeren. Ruim 10 procent van de Nederlanders werkt vandaag in de landbouw, terwijl het percentage van Duitse, Italiaanse of Belgische immigranten rond de 5 procent ligt. Omdat de Nederlandse immigranten qua aantal zijn oververtegenwoordigd in de agrarische sector, denken veel mensen dat de meeste Nederlandse Canadezen in de landbouw werken. Dat is statistisch gezien onjuist.

Radio

In Canada zijn Nederlandstalige radioprogramma’s waar zowel oude als nieuwe Nederlandse artiesten gedraaid worden. Er worden Nederlandse films vertoond. Er zijn veel Nederlandse winkels waar de Nederlandse immigranten boodschappen doen. Het Canadese Brantford heeft wel 7 Christelijke kerken met een Nederlandse achtergrond. Gereformeerd, calvinistisch, protestants, hervormd, katholiek; iedereen is vertegenwoordigd. Er worden diensten in het Nederlands gegeven. Er zijn enkele Nederlandstalige kerkkoren.

Sinterklaas

Er wordt Sinterklaas gevierd in Canada. Men maakt Nederlandse koekjes zoals speculaas. In de winter gaan de Nederlanders in Canada graag met elkaar schaatsen waarbij iemand voor de warme chocomel en stroopwafels zorgt.

Nederlands

Het aantal mensen dat Nederlands als moedertaal heeft blijft de afgelopen 35 jaar redelijk stabiel; iets minder dan 150.000. Omdat er relatief veel meer Polen, Italianen, Duitsers, Chinezen, Indiërs en Oekraïners naar Canada emigreren, is het Nederlands verdrongen buiten de top10 in de lijst van meest gesproken talen in Canada. Het Chinees is de derde taal in Canada. Het wordt door 3 procent van de bevolking gesproken en dat aantal stijgt nog steeds.

Fanatiek

Critici trekken een vergelijking tussen de Nederlandse gemeenschap in Canada en de moslimgemeenschap in Nederland. De Nederlanders in Canada zijn vaak conservatief, en zijn fanatieke kerkgangers. Net zoals de moslims in Nederland hun religie fanatieker beoefenen dan men dat in Bijvoorbeeld Marokko of Turkije pleegt te doen. In beide gevallen hecht men veel waarde aan de traditie en wordt de moderne tijd als gevaar gezien voor de instandhouding van de traditie. Aan de andere kant kennen de Nederlanders in Canada totaal geen integratieproblemen en beleven ze hun traditie en geloof binnen familie- en verenigingsverband.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafCanada: de koop en verkoop van de Canadian Gold Maple LeafEr is veel geld te verdienen met koop en verkoop van de Canadian Gold Maple Leaf. De gouden munt is uitgegeven door Cana…
Dutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalDutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalWanneer ieder voor zich betaalt bij een gezamenlijk etentje noemt men in Engeland vaak 'Dutch treat'. Zo zijn er in de E…
De bijnamen van de NederlandersDe bijnamen van de NederlandersNederlanders hebben een aantal bijnamen in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kaaskoppen. Sinds wanne…
De taal van de AmishDe taal van de AmishDe Amish zijn een groep christelijke mensen die zich houden aan strenge regels. Het geloof ontstond in de zestiende eeuw…

Internettermen in het AfrikaansEen rekenaar is een computer. Sagteware is Afrikaans voor software en strooipos betekent spam. Webcasting is gewoon webu…
Een goed dialoog schrijvenEen goed dialoog schrijvenEen verhaal zonder goede dialogen, is geen goed verhaal. Een dialoog moet levendig zijn en lekker weglezen. Wanneer jij…
Bronnen en referenties
  • Interview met Canadees
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.