Het schrijven van een fantasy verhaal

Het schrijven van een fantasy verhaal Fantasy is een populair genre. Zeker sinds de verfilming van ‘in de ban van de ring’ en de boeken van ‘Harry Potter’. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goed fantasy verhaal? Waar moet je op letten om een origineel, fantasyrijk verhaal te schrijven? Hoe zorg je ervoor dat mensen jouw verhaal niet weg kunnen letten?

Gemakkelijk?

Veel mensen gaan ervan uit dat het schrijven van een fantasy verhaal niet zo moeilijk is. Sommige mensen denken zelfs dat het makkelijkste genre is om in te schrijven. Dat denken ze, omdat alles kan en mag. Dat is zo! Je kunt alles gebruiken. Betoverde bossen, gevaarlijke monsters, draken met hoogtevrees, etc. Maar ondanks dat je zoveel kunt gebruiken, is het erg lastig een goed fantasy verhaal in elkaar te zetten.

Geloofwaardig

Alles mag, maar je lezer moet het wel geloven. De wereld die jij maakt, moet dus overkomen als iets dat echt zou kunnen bestaan, of heeft bestaan. Dit doe je door veel te schrijven over de wereld. Je vertelt dan niet alleen over de wereld zelf, maar ook over de geschiedenis en de bijzonderheden.
Een betoverd bos is veel enger als de hoofdpersonen al vanaf het begin over het bos hebben gepraat. Of misschien iemand zijn tegengekomen die er levend uit is gekomen. Als de hoofdpersonen op reis zijn en opeens in een betoverd bos komen, komt al veel minder geloofwaardig over. Al kan het natuurlijk wel. Je zult het dan echter wel moeten brengen zodat het klopt. Zodat het logisch is waarom je personages niets wisten van het bos.
Wanneer je lezer het verhaal niet gelooft, zal hij het aan de kant leggen en er niet meer aan beginnen.

Originaliteit

De originaliteit van een fantasy verhaal is vreselijk belangrijk. Het gebeurt helaas te vaak dat er boeken verschijnen die veel lijken op een ander bekend boek. Toen de ‘Harry Potter’ boeken bekend begonnen te worden, verschenen er opeens meer boeken over magie en scholen. Er kwam zelfs een tekenfilm: ‘Winx’. En sinds de boeken van Tolkien, worden Elven en Orcs bijna altijd op dezelfde manier omschreven: de Tolkien-manier.
Veel mensen reageerden hierop met: ‘Tja, dit kennen we natuurlijk al.’ Logisch. Een fantasywereld hoort vernieuwend te zijn. Mensen lezen het om weg te zijn uit hun eigen wereld. Hoe origineler het is, hoe leuker ze het vinden.

Cliché’s

Wat je vooral niet moet doen in een fantasy verhaal, is gebruik maken van cliché’s. De held met het zwaard die alles weet op te lossen. De oude tovenaar met zijn wandelstok, magie die niet werkt wanneer het nodig is, etc. Probeer je verhaal anders te laten verlopen. Zorg ervoor dat je lezer niet van te voren kan raden wat er gaat gebeuren. Daardoor blijf je zijn aandacht houden en zal het verhaal minder snel opzij worden gelegd. Cliché’s kun je nooit helemaal ontlopen. Af en toe is het ook niet erg er iets in te gooien dat voorspelbaar is, zolang het maar niet te vaak gebeurd.

Niet alleen fantasy

Het klinkt misschien vreemd, maar een fantasy verhaal is niet alleen fantasy. De magie, wezens en aparte wereld zijn een groot element van het verhaal, maar er is meer. Je karakters komen pas echt tot leven als je ze iets menselijks geeft. Die draak met hoogtevrees heeft misschien wel iets heel naars meegemaakt. En de held met het zwaard probeert indruk te maken op zijn geheime liefde. De karakters hebben gevoelens en dit zal dus ook echt duidelijk naar voren moeten komen. De magische elementen zijn leuk, maar daarmee red je het niet alleen. Zie het als een decor, voor een veel diepgaander verhaal.

Veel lezen!

Een goed fantasy verhaal schrijf je niet zomaar. Lees veel boeken in hetzelfde genre en bekijk hoe die auteurs dingen doen. Je kunt er wat van leren. Daarnaast krijg je meteen een goed beeld van cliché’s. Als je iets vaak leest, dan is het iets wat jij niet wilt gebruiken in jouw verhaal. Ook kan het vele lezen helpen tot inzicht op stijl en grammatica. Iets dat erg belangrijk is voor jouw verhaal. Want hoe goed het ook is: niemand zal het lezen als het vol met fouten staat.
© 2007 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fantasy: Wat is het?Fantasy is tegenwoordig 'in'. Het begrip was vijftig jaar geleden onbekend (tenminste als literair genre), maar nu tref…
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Hoe schrijf je een fanfictie?Hoe schrijf je een fanfictie?Veel mensen die verhalen schrijven, beginnen met het schrijven van een fanfictie. Je schrijft dan een verhaal dat is geï…
recensieBoekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone“Profeet van de duivel” is een fantasy roman geschreven door de Nederlandstalige auteur, Adrian Stone. Een andere wereld…

Volksliederen provincies NederlandVolksliederen alle provincies Nederland: Groningen, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Z…
Het volkslied van NederlandAls Nederlanders zijn wij allemaal wel bekend met het Nederlands volkslied. De meeste mensen kennen het eerste couplet w…
Bronnen en referenties
Reacties

Lucas, 30-09-2010
Ik ben op het moment bezig met een fantasy verhaal (het kan ook science-fiction genoemd worden, het hangt er een beetje tussen) dat zich afspeelt in het Nederland dat wij kennen (files bij de ochtendspits, gedoe bij voetbalwedstrijden, etc.) om zo ondanks de fantasy-zaken het zo realistisch als mogelijk over te brengen. Maar daarbij wil ik ook gebruikmaken dat de protagonist en andere karakters van bestaande bedrijven gebruikmaken (hij gaat een hapje eten bij de mcdonalds, zij koopt iets bij de hema, etc. waarbij ik niet het bedrijf afkraak of de hemel in prijs, maar gewoon om te laten zien dat zij er ook van gebruikmaken.) maar zou dat eigenlijk wel mogen i.v.m copyrights? Reactie infoteur, 01-10-2010
Hoi Lucas,

Ja hoor, dat mag wel. Als je echter echt heel negatief bent, dan kun je het beter laten. Het noemen van merken wordt in meer boeken gedaan en kan juist voor een soort sfeer zorgen.

Succes met je verhaal!

Youri, 09-03-2010
Ik ben zelf ook bezig met een fantasy verhaal en loop alleen vast als ik iets moet beschrijven. hoe kan je dat verbeteren Reactie infoteur, 05-04-2010
Hoi Youri,

Probeer niet toe te geven aan dat 'vast zitten'. Je kunt het eventueel ook trainen door iedere dag te schrijven. het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. Zo leer je meer discipline te krijgen en zit je minder snel vast.

Je kunt ook proberen om inspiratie te krijgen door bijvoorbeeld boeken te lezen of een wandeling te gaan maken.

Succes!

Anja, 04-02-2010
Bedankt. Mijn vader leest heel veel vreselijk dikke fantasy boeken, en hij vertelde mij ook een tijd geleden al dat je idd je fantasy verhaal geloofwaardig moet laten overkomen.
Alleen wil ik er wel even bij vermelden dat als je bijvoorbeeld over elfen en trollen wilt schrijven, je best "bestaande" types mag gebruiken. Neem bijvoorbeeld het boek: De elfen(Brian Froud & Alan Lee). Als elfen echt zouden bestaan zou dit boek de encyclopedie kunnen zijn. Het zijn uit oude legendes onstane feiten over verschillene elfen, trollen en andere wezens.
J.K. Rowling schrijft bijvoorbeeld over centaurs, die 'bestonden' al. Ook de kobolden waar zij over schrijft zijn wezens die zij niet zelf verzonnen heeft. Het zijn elgemeen bekende wezens waarvan je er best een aantal van terug mag laten komen in je verhaal.
Het is net zoiets als vampieren. Die worden tegenwoordig ook steeds opnieuw gebruikt in bijvoorbeeld series.
Hopelijk snapt iedereen wat ik hiermee wil zeggen; dat je niet ALLES hoeft te verzinnen. Het kan heel leuk zijn een 'bestaand' wezen tegen te komen in een fantasy verhaal!:-p Reactie infoteur, 04-02-2010
Klopt, je mag zeker dingen gebruiken van anderen, maar doe dit dan op zo'n manier dat het geen kopie wordt van een ander fantasy-verhaal.

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.