Het schrijven van een fantasy verhaal

Het schrijven van een fantasy verhaal Fantasy is een populair genre. Zeker sinds de verfilming van ‘in de ban van de ring’ en de boeken van ‘Harry Potter’. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goed fantasy verhaal? Waar moet je op letten om een origineel, fantasyrijk verhaal te schrijven? Hoe zorg je ervoor dat mensen jouw verhaal niet weg kunnen letten?

Gemakkelijk?

Veel mensen gaan ervan uit dat het schrijven van een fantasy verhaal niet zo moeilijk is. Sommige mensen denken zelfs dat het makkelijkste genre is om in te schrijven. Dat denken ze, omdat alles kan en mag. Dat is zo! Je kunt alles gebruiken. Betoverde bossen, gevaarlijke monsters, draken met hoogtevrees, etc. Maar ondanks dat je zoveel kunt gebruiken, is het erg lastig een goed fantasy verhaal in elkaar te zetten.

Geloofwaardig

Alles mag, maar je lezer moet het wel geloven. De wereld die jij maakt, moet dus overkomen als iets dat echt zou kunnen bestaan, of heeft bestaan. Dit doe je door veel te schrijven over de wereld. Je vertelt dan niet alleen over de wereld zelf, maar ook over de geschiedenis en de bijzonderheden.
Een betoverd bos is veel enger als de hoofdpersonen al vanaf het begin over het bos hebben gepraat. Of misschien iemand zijn tegengekomen die er levend uit is gekomen. Als de hoofdpersonen op reis zijn en opeens in een betoverd bos komen, komt al veel minder geloofwaardig over. Al kan het natuurlijk wel. Je zult het dan echter wel moeten brengen zodat het klopt. Zodat het logisch is waarom je personages niets wisten van het bos.
Wanneer je lezer het verhaal niet gelooft, zal hij het aan de kant leggen en er niet meer aan beginnen.

Originaliteit

De originaliteit van een fantasy verhaal is vreselijk belangrijk. Het gebeurt helaas te vaak dat er boeken verschijnen die veel lijken op een ander bekend boek. Toen de ‘Harry Potter’ boeken bekend begonnen te worden, verschenen er opeens meer boeken over magie en scholen. Er kwam zelfs een tekenfilm: ‘Winx’. En sinds de boeken van Tolkien, worden Elven en Orcs bijna altijd op dezelfde manier omschreven: de Tolkien-manier.
Veel mensen reageerden hierop met: ‘Tja, dit kennen we natuurlijk al.’ Logisch. Een fantasywereld hoort vernieuwend te zijn. Mensen lezen het om weg te zijn uit hun eigen wereld. Hoe origineler het is, hoe leuker ze het vinden.

Cliché’s

Wat je vooral niet moet doen in een fantasy verhaal, is gebruik maken van cliché’s. De held met het zwaard die alles weet op te lossen. De oude tovenaar met zijn wandelstok, magie die niet werkt wanneer het nodig is, etc. Probeer je verhaal anders te laten verlopen. Zorg ervoor dat je lezer niet van te voren kan raden wat er gaat gebeuren. Daardoor blijf je zijn aandacht houden en zal het verhaal minder snel opzij worden gelegd. Cliché’s kun je nooit helemaal ontlopen. Af en toe is het ook niet erg er iets in te gooien dat voorspelbaar is, zolang het maar niet te vaak gebeurd.

Niet alleen fantasy

Het klinkt misschien vreemd, maar een fantasy verhaal is niet alleen fantasy. De magie, wezens en aparte wereld zijn een groot element van het verhaal, maar er is meer. Je karakters komen pas echt tot leven als je ze iets menselijks geeft. Die draak met hoogtevrees heeft misschien wel iets heel naars meegemaakt. En de held met het zwaard probeert indruk te maken op zijn geheime liefde. De karakters hebben gevoelens en dit zal dus ook echt duidelijk naar voren moeten komen. De magische elementen zijn leuk, maar daarmee red je het niet alleen. Zie het als een decor, voor een veel diepgaander verhaal.

Veel lezen!

Een goed fantasy verhaal schrijf je niet zomaar. Lees veel boeken in hetzelfde genre en bekijk hoe die auteurs dingen doen. Je kunt er wat van leren. Daarnaast krijg je meteen een goed beeld van cliché’s. Als je iets vaak leest, dan is het iets wat jij niet wilt gebruiken in jouw verhaal. Ook kan het vele lezen helpen tot inzicht op stijl en grammatica. Iets dat erg belangrijk is voor jouw verhaal. Want hoe goed het ook is: niemand zal het lezen als het vol met fouten staat.

Lees verder

© 2007 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fantasy: Wat is het?Fantasy is tegenwoordig 'in'. Het begrip was vijftig jaar geleden onbekend (tenminste als literair genre), maar nu tref…
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Hoe schrijf je een fanfictie?Hoe schrijf je een fanfictie?Veel mensen die verhalen schrijven, beginnen met het schrijven van een fanfictie. Je schrijft dan een verhaal dat is geï…
recensieBoekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone“Profeet van de duivel” is een fantasy roman geschreven door de Nederlandstalige auteur, Adrian Stone. Een andere wereld…

Volksliederen provincies NederlandVolksliederen alle provincies Nederland: Groningen, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Z…
Het volkslied van NederlandAls Nederlanders zijn wij allemaal wel bekend met het Nederlands volkslied. De meeste mensen kennen het eerste couplet w…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het schrijven van een fantasy verhaal"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Joos, 14-09-2016 16:55 #21
Ik zie dat het al een tijd geleden is dat er iemand een reactie heeft geplaatst. Mijn hoop is dat ik een reactie krijg. Mijn voornemen is om een fictieverhaal te schrijven waar Ierse volksverhalen tot leven worden gebracht, dus de kabouters en elfen maar dan wel op een volwassenen manier. Ik ga mij nu eerst verdiepen in de mythes en sagen om zo inspiratie op te doen.

Hilde, 16-07-2014 16:04 #20
Mijn verhaal wordt een triologie, ik schrijf fantasy omdat ik heel veel fantasy heb ;) ik lees ook erg veel fantasy, ik vind het geweldig dat alles kan, maar in de fantasy moet ook realisme zitten, ik heb het idee dat het nog best wel klopt met real life.
Maar fantasy is niet zo makkelijk als het lijkt. wat de tips betreft, ik volg ze al redelijk goed ;D

Eline, 14-08-2013 09:16 #19
Goede tips, ik ga gelijk beginnen!

Sharon, 05-03-2013 19:43 #18
Ik ben pas geleden begonnen met een Fantasy verhaal wat plaats vind in de middel-eeuwen met hekserij;
Een vrouw die geen kinderen kan baren, 'maakt' een kind. Een kind met gevoelens, en gedachtes, oftewel een echt levend kind. Hierbij maakt zij gebruik van hekserij.

Aangezien het een Fantasy verhaal is, dacht ik dat het goed zou zijn. maar nu zie ik veel colums en blogs die vertellen dat je de fantasy beperkt moet houden. Een kind maken is natuurlijk niet mogelijk via hekserij, maar nu begin ik te twijfelen of het een wel een goed idee is om over te schrijven.

Ik wil het zo realtisch mogelijk houden, maar toch weer gefantaseerd. Enige tips, bijvoorbeeld wat ik wel en niet zou moeten schrijven over hekserij etc.?

Sophie Janssens, 15-02-2013 15:05 #17
Ik wil een verhaal schrijven maar ik wet niet als mijn verhaal nog mooi gat zijn als er pratend eten in voor komt wat denken jullie daar over is dat al niet te raar?

ik hop dat julie mij zo snel mogelijk kunnen helpen!
groetjes

Sarah, 01-02-2012 16:44 #16
Goeie tips! alleen heb ik een paar vragen: Stel je schrijft fantasy boeken en je bent klaar met het schrijven, waar moet je het naartoe sturen? Zijn de uitgevers te vertrouwen? en kan je echt beroemd worden met je boek? Zoals Tolkien, J. rowling en stephenie meyer?

Caroliene, 02-01-2012 17:25 #15
Bedankt voor deze tips, ze hebben me erg geholpen.
Ik ben nu ook bezig met een fantasie verhaal, maar ik heb veel moeite met de omgeving beschrijven. Soms heb ik het idee dat ik te weinig beschrijf, maar ik zie wel alles voor me wat ik bedenk. En soms heb ik het idee dat ik teveel 'en' zeg, en als ik dat dan minder wil doen dan loop ik vast met verder schrijven.
Hebben jullie tips voor omgevingen omschrijven?

Caroliene (14)

Kelly, 27-12-2011 14:43 #14
Bedankt voor de interessante tips.
Ik probeer mijn boek al zo creatief mogelijk te houden, een goed originineel boek is de Hongerspelen, ik kopieer er niet van, maar gebruik het wel als inspiratiebron.
En inderdaad, zo makkelijk is het niet om een fantasieverhaal te schijven!

x een 14-jarige schrijfster

Bobby, 30-11-2011 22:47 #13
Dit werkt wel goed. Ik ben bezig met een fantasy, maar natuurlijk heb ik een typische tovenaar er in zitten, dat vind ik er wel een beetje bijhoren, aangezien ik er toch een tovenaar nodig had. Zelf ben ik 13 jaar en mijn inspiratie is Tolkien, maar dat betekend niet dat ik zijn dingen ga gebruiken. Ik gebruik geen bekende Hobbits, Elfen, Orks, Uruk-hai's pf dwergen/ Nog wat dingen die ik zelf heb uitgevoerd:
- Maak eerst een landkaart van het land.
- Je kan ook een eigen godsdienst maken voor nog meer originaliteit.
- Verzin een eigen monster… Of meer.
- Zorg voor wat mysterieuze dingen die je pas in het einde bekent maakt, dit houd de lezer ook wel vast.
- Verzin ook een eigen taal als je er zin in hebt!

Ik hoop dat dit helpt.

Rosen, 17-10-2011 12:10 #12
Ik heb even een vraagje. Ik heb een film gezien waarin een personage zat, die ik qua uiterlijk heel erg vind lijken op het personage dat ik heb bedacht. Zou ik dit mogen gebruiken, of is dit kopieren?

Lisa, 20-03-2011 15:36 #11
Super! Ik heb hier echt super veel aan. Ik schrijf een fantasyboek en wanneer ik vast kom te zitten kijk ik hier op site even en dan is het wel opgelost. Thanks gij die deze heeft geschreven.

Danique, 04-12-2010 13:05 #10
Heel erg bedankt voor de tips, ze hebben me goed geholpen! Ik ben bezig met een fantasy verhaal, en dit heeft me er erg goed bij geholpen!

Kevin, 23-10-2010 03:47 #9
Bedankt voor jullie tips.ik probeer zelfs ook een fantasie boek te schrijven maar eerst schrijf ik ze wel in het kort en maak ik tekeningen zoal kaarten, wapens, kleding en gebouwen.

Maickel, 09-10-2010 11:53 #8
Ik schrijf zelf een fantasy en ik ken meerdere die een fantasiy schrijven. geweldig artikel, maar ik mistte iets wat ik altijd als tip zou geven aan iemand die een fantasy wil schrijven: een realistisch vrhaal heeft de regels die wij in het leven kennen. een fantasy heeft ook regels en je moet je hier ook aan houden. het enige vershil is dat je in een fantasy zelf de regels mag verzinnen… maar de regels moeten natuurlijk wel beperkt zijn om het spannend te houden.

Lucas, 30-09-2010 19:35 #7
Ik ben op het moment bezig met een fantasy verhaal (het kan ook science-fiction genoemd worden, het hangt er een beetje tussen) dat zich afspeelt in het Nederland dat wij kennen (files bij de ochtendspits, gedoe bij voetbalwedstrijden, etc.) om zo ondanks de fantasy-zaken het zo realistisch als mogelijk over te brengen. Maar daarbij wil ik ook gebruikmaken dat de protagonist en andere karakters van bestaande bedrijven gebruikmaken (hij gaat een hapje eten bij de mcdonalds, zij koopt iets bij de hema, etc. waarbij ik niet het bedrijf afkraak of de hemel in prijs, maar gewoon om te laten zien dat zij er ook van gebruikmaken.) maar zou dat eigenlijk wel mogen i.v.m copyrights? Reactie infoteur, 01-10-2010
Hoi Lucas,

Ja hoor, dat mag wel. Als je echter echt heel negatief bent, dan kun je het beter laten. Het noemen van merken wordt in meer boeken gedaan en kan juist voor een soort sfeer zorgen.

Succes met je verhaal!

Youri, 09-03-2010 21:04 #6
Ik ben zelf ook bezig met een fantasy verhaal en loop alleen vast als ik iets moet beschrijven. hoe kan je dat verbeteren Reactie infoteur, 05-04-2010
Hoi Youri,

Probeer niet toe te geven aan dat 'vast zitten'. Je kunt het eventueel ook trainen door iedere dag te schrijven. het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar schrijft. Zo leer je meer discipline te krijgen en zit je minder snel vast.

Je kunt ook proberen om inspiratie te krijgen door bijvoorbeeld boeken te lezen of een wandeling te gaan maken.

Succes!

Anja, 04-02-2010 17:29 #5
Bedankt. Mijn vader leest heel veel vreselijk dikke fantasy boeken, en hij vertelde mij ook een tijd geleden al dat je idd je fantasy verhaal geloofwaardig moet laten overkomen.
Alleen wil ik er wel even bij vermelden dat als je bijvoorbeeld over elfen en trollen wilt schrijven, je best "bestaande" types mag gebruiken. Neem bijvoorbeeld het boek: De elfen(Brian Froud & Alan Lee). Als elfen echt zouden bestaan zou dit boek de encyclopedie kunnen zijn. Het zijn uit oude legendes onstane feiten over verschillene elfen, trollen en andere wezens.
J.K. Rowling schrijft bijvoorbeeld over centaurs, die 'bestonden' al. Ook de kobolden waar zij over schrijft zijn wezens die zij niet zelf verzonnen heeft. Het zijn elgemeen bekende wezens waarvan je er best een aantal van terug mag laten komen in je verhaal.
Het is net zoiets als vampieren. Die worden tegenwoordig ook steeds opnieuw gebruikt in bijvoorbeeld series.
Hopelijk snapt iedereen wat ik hiermee wil zeggen; dat je niet ALLES hoeft te verzinnen. Het kan heel leuk zijn een 'bestaand' wezen tegen te komen in een fantasy verhaal!:-p Reactie infoteur, 04-02-2010
Klopt, je mag zeker dingen gebruiken van anderen, maar doe dit dan op zo'n manier dat het geen kopie wordt van een ander fantasy-verhaal.

Kris, 26-01-2010 16:12 #4
Bedankt voor de tips! Ik heb al vaker fantasieverhalen geschreven en die sloegen aan (ook al het ik het nog niet nagekeken op fouten). Ik vind het heel gaaf om te schrijven! Bedankt!:-)

Groeten Kris (14)

Y., 21-12-2009 23:48 #3
Deze tips zijn goed! Ik en een vriendin willen iets schrijven, en we willen het inderdaad niet te clichématig. :-) Gelukkig hebben we iets waar eigenlijk nog geen basis voor is gelegd, dus dat scheelt.

Ik, 07-02-2009 17:02 #2
Hoi! Ik ben ook bezig met een verhaal, en ik zit ook in de brugklas! Volgens mijn heb je dan de drang om boeken te schrijven omdat er veel veranderingen zijn in je leven, en dan wil je schrijven over een andere wereld.

Anoniempje, 19-02-2008 18:42 #1
Ik ben nu bezig, kep nu 155 bladzijdes, maar ik heb niet zo veel tijd ben nu 12 en zit in brugklas, maar goede tips bedankt!

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Special: Creatief Schrijven
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 21
Schrijf mee!