Tips voor het schrijven van verhalen

Tips voor het schrijven van verhalen Een verhaal schrijven doe je niet zomaar. Het betekent veel doorzettingsvermogen en net zoals bij het leren van fietsen schrijf je een verhaal met vallen en opstaan. Hoe kun je een goed verhaal schrijven? Hoe zorg je ervoor dat je manuscript goed wordt en waar kun je tijdens het schrijven al op letten?

Verhalen schrijven

Er zijn miljoenen mensen die dromen van een eigen boek, of die graag verhalen schrijven. Het is geweldig om je gedachten op papier te kunnen zetten en je fantasie los te laten. Helaas is het niet voor veel mensen weggelegd om een boek te publiceren en er zijn ook veel mensen die niet goed weten hoe ze het verhaal moeten schrijven of af moeten maken.

Blijven oefenen!

De belangrijkste tip voor mensen die graag verhalen willen schrijven is dat je moet blijven oefenen. Niemand kon in één dag rekenen, schrijven of fietsen. Zo is het ook met het schrijven van verhalen. Als je eerste verhaal niet goed is: geen nood. Het volgende verhaal zal ongetwijfeld al beter zijn. Probeer open te staan voor kritiek en ontdek op deze manier waar je de mist in gaat. Word niet boos als mensen tips geven die je stijl kunnen verbeteren, maar probeer er iets mee te doen. De grootste schrijvers leren nog iedere dag bij; wees hiervan bewust en sta dus open voor alles waar je meer van kunt leren. Volg cursussen, ga naar workshops en heel belangrijk: lees boeken. Het lezen van boeken is een absolute must wanneer je wilt schrijven. Lees veel, lees verschillende soorten boeken en leer van ieder boek dat je leest. Je kunt leren van goede boeken, omdat je ziet hoe het is opgebouwd. Maar ook van slechte boeken kun je leren: je leert waarom boeken slecht zijn en wat je zelf dus niet moet doen. Ook word je woordenschat en je kennis van interpunctie een stuk beter wanneer je veel leest.

Zorg voor realistische personages

Het maakt niet uit wat voor een soort verhaal je schrijft: je personages moeten realistisch zijn. Dit geldt uiteraard voor realistische genres, maar ook voor genres als fantasy, sci-fi en horror. Juist in dit soort genres is het van belang dat je personages realistisch overkomen; de rest van het verhaal is immers al erg bizar. De personages zijn daarom erg belangrijk.

Goede opbouw in een verhaal

Een verhaal moet een goede opbouw hebben. Of je nou een kort of lang verhaal schrijft, de opbouw moet logisch zijn. Zorg dus dat het verhaal te volgen is en dat de lezer begrijpt wat er aan de hand is.

Controleer je tekst op fouten

Met fouten worden niet alleen spelfouten bedoelt, maar ook inhoudelijke fouten. Let dus goed op dat je personages niet eerst een rood shirt dragen en iets later een zwart shirt. Veel fouten vallen niet direct op, dus wees alert en lees je verhaal altijd goed na wanneer je het eenmaal geschreven hebt.

Maak een verhaal af!

Veel mensen die een verhaal schrijven hebben er moeite mee om hun verhaal af te maken. Het is niet gemakkelijk om een verhaal af te maken, omdat je vaak halverwege kritischer wordt en twijfelt over je kunnen. Hoewel je misschien weinig inspiratie hebt of het moeilijk hebt met het afmaken van een verhaal is het verstandig om toch je werk af te maken. Als je eenmaal ervaren hebt hoe het voelt om iets af te maken, is het makkelijker om in het vervolg weer een verhaal af te maken.

Geef vooral niet op

Rome is ook niet in één dag gebouwd. Kritisch zijn is prima, maar wees niet te kritisch. Het is belangrijk dat je niet opgeeft en lekker blijft schrijven. Het schrijven van verhalen kan ontspannend zijn en het is een hele prettige manier om jezelf te uiten. Het is niet erg als je nog niet de beste auteur aller tijden bent. Dat komt vanzelf wel. Stel niet te hoge eisen aan jezelf, maar wees realistisch en doe dat wat je leuk vindt om te doen.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Hoe schrijf je een fanfictie?Hoe schrijf je een fanfictie?Veel mensen die verhalen schrijven, beginnen met het schrijven van een fanfictie. Je schrijft dan een verhaal dat is geï…
Schrijven: Probeer eens een heel ander genreSchrijven: Probeer eens een heel ander genreVeel mensen die een boek willen schrijven, hebben een genre waarin ze graag schrijven. Denk bijvoorbeeld aan thrillers,…
Leren creatief schrijvenSchrijven is met name in woorden uitdrukken wat je wilt vertellen of wat er in je hoofd speelt. Ook heeft schrijven te m…

Hoe word je een betere schrijver?Schrijven is iets wat veel mensen graag doen. Ze schrijven omdat ze het een fijne manier vinden om zich te uiten, of omd…
Schrijver Jacques VriensJacques Vriens is een bekende kinderboekenschrijver van Nederlandse bodem. Leer meer over het leven van Jacques Vriens e…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.