Hoe word je een betere schrijver?
Schrijven is iets wat veel mensen graag doen. Ze schrijven omdat ze het een fijne manier vinden om zich te uiten, of omdat ze hopen ooit beroepsschrijver te worden. De meeste schrijvers dromen er sowieso van om beter te worden. Van dromen alleen kom je er niet. Je moet er wel wat aan doen als je beter wilt worden.
Schrijvers
Wat voor een soort teksten je ook schrijft, je wilt jezelf altijd verbeteren. Iedere schrijver die serieus met zijn schrijfwerk bezig is, is constant bezig om nieuwe dingen te leren en staat open voor nieuwe technieken en nieuwe manieren om te schrijven. Of je nou boeken schrijft, artikelen of gedichten, je moet jezelf blijven uitdagen. Alleen zo zal het schrijven ook interessant blijven.
Verbeter je schrijftalent met cursussen
Cursussen zijn een prima manier om je schrijftalent te verbeteren. Sowieso kun je altijd wat leren op gebied van taal en stijl. Het kan geen kwaad om cursussen te doen waarbij je bijvoorbeeld leert ontleden, of waarbij je leert om een betere spelling of zinsbouw te maken. Je kunt ook een cursus doen op het gebied van copywriting. Er zijn ook cursussen die zich focussen op creatief schrijven. Zie cursussen als een manier om meer te leren en om anders te denken als je met schrijven bezig bent. Als je creatieve cursussen volgt, zie alles wat je leert als suggesties. Zie het niet als iets wat je moet doen, maar bekijk het op een manier zoals je het ook zou kunnen doen.
Probeer nieuwe dingen uit
Je kunt jezelf nieuwe dingen leren door ook nieuwe dingen uit te proberen. Waarom zal je altijd in je veilige straatje blijven? Door nieuwe dingen te proberen leer je jezelf te ontwikkelen. Daarnaast kom je er ook achter wat je misschien nog meer in huis hebt. Als je bijvoorbeeld altijd informatief schrijft over bepaalde onderwerpen, probeer dan eens iets heel anders, zoals bijvoorbeeld het schrijven van columns. Als je creatief schrijft, kun je ook eens een heel ander genre proberen.
Blijf schrijven
Het is heel belangrijk om te blijven schrijven. Schrijf regelmatig stukken tekst, het liefst iedere dag. Als je amper schrijft, heb je ook geen kans om jezelf te ontwikkelen. Leer omgaan met zaken als bijvoorbeeld een writersblock (dit betekent dat je geen inspiratie hebt en daardoor niets kunt schrijven). Een goede oefening is om iedere dag drie A4tjes vol te schrijven. Wat je schrijft maakt niet uit, hoe je het schrijft maakt ook niet uit. Zelfs al schrijf je drie A4tjes vol met ‘ik weet niet wat ik moet schrijven’. Probeer de tekst zo snel mogelijk te schrijven en schrijf gewoon wat je wilt. Een dagboek, een informatieve tekst, een verhaal, wat dan ook. Het zorgt ervoor dat je jezelf meer traint in het schrijven.
Wees kritisch en luister naar kritiek
Als je schrijft is het belangrijk dat je kritisch naar jezelf blijft kijken. Kijk goed waar dingen veranderd kunnen worden. Lees je teksten altijd na, bij voorkeur hardop. Zo hoor je precies wanneer een zin lekker loopt en wanneer niet. Luister ook goed naar de kritiek die je krijgt. Vraag tips aan mensen die verstand van zaken hebben en waar je wat van kunt leren. Zie kritiek niet als een aanval, maar als een manier om meer te leren.
Lezen, lezen, lezen
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip: lezen! Lees boeken, kranten, tijdschriften en teksten op internet. Lees zoveel als je kan en probeer hier zo divers mogelijk in te zijn. Lezen is voor iedere schrijver van groot belang. Want hoe weet je hoe je moet schrijven als je nooit leest? Hoe weet je wat de clichés zijn? Hoe weet je wat je aanspreekt en wat juist niet? Als je een boek leest dat je aanspreekt, bedenk dan waarom het jou zo aanspreekt. En als je het niets vindt, probeer dan ook te bedenken waarom je het niets vindt. Eventueel kun je dit nog extra trainen door recensies te schrijven over de boeken die je gelezen hebt. Tegenwoordig kun je deze overal op internet plaatsen en er dus ook nog wat geld mee verdienen. Door op papier te zetten wat je van een boek vindt, leer je wát je aanspreekt en wat niet. Het is ook meteen een goede schrijfoefening. Lees het soort teksten die je zelf graag schrijft, maar lees ook compleet andere dingen.
Meer creatief schrijven
Wil je meer tips krijgen over creatief schrijven? Kijk dan eens in mijn special. Daarin vind je nog meer interessante artikelen over het schrijven van verhalen en gedichten. De special kun je
hier vinden.