Zes tips om uw handschrift te verbeteren

Klagen mensen dat ze uw handschrift niet kunnen lezen? Ergert u zich aan het slordig resultaat van uw eigen schrijven? Vind u het handschrift van anderen veel mooier? Zo ja, dan is het tijd om het eigen handschrift te verbeteren. Als u deze zes tips opvolgt dan zal er na enig oefenen al snel effect te zien zijn!

Tip 1 - Inventariseer de problemen

Wat zou u willen verbeteren aan uw handschrift? Vergelijk met handschriften van anderen voor ideeën. Maak vervolgens een lijstje van de grootste problemen waarop geoefend moet worden.

Tip 2 - Kies de beste pen

Een mooie pen inspireert tot een mooi resultaat. U hoeft geen exclusieve vulpen te gebruiken, maar experimenteert u eens met verschillende pennen om erachter te komen welk u het best in de hand ligt. Veel mensen vinden vulpennen het best, maar er zijn ook goede balpennen of fijnschrijvers. Kies een pen die goed vasthoudt, waarvan de lijndikte het beste bij u handschrift past, en waarvan u het resultaat op papier het best vindt.

Tip 3 - Houd de pen ontspannen vast

Welke vingers u precies gebruikt om de pen vast te houden maakt helemaal niet zoveel uit, als de pen maar in balans is en de hand ontspannen is. De pen moet stabiel zijn en comfortabel in de hand liggen.

Tip 4 - Verbeter de schrijfhouding

Zit rechtop met steun in de rug, zodat u ontspannen bent. De arm en de hand rusten op de tafel. Zorg dat er ruimte is om te bewegen om een mooi en elegant te schrijven. Let erop dat u zo nu en dan het papier omhoog schuift, in plaats van dat u steeds lager schrijft en de houding verandert.

Tip 5 - Schrijf vanuit de schouder

Een klein en onleesbaar handschrift ontstaat vaak omdat er vanuit de pols geschreven wordt. Probeer te bewegen vanuit de schouder. Dit klinkt raar en is in het begin even wennen, maar het zorgt voor vloeiende en mooiere bewegingen op papier.

Tip 6 - Oefen zoveel mogelijk

Oefen zoveel mogelijk: tijdens telefoontjes, saaie vergaderingen, colleges etc. Oefen in het begin vooral grote letters, rondjes, golven en krullen. Concentreer op het maken van mooie letters met zachte vormen. Zorg dat de letters steeds even groot zijn en even ver van elkaar af staan. Verbetert het handschrift, dan kunt u kleiner gaan schrijven.

Door te oefenen leren de spieren en de hersenen een nieuw schrijfpatroon. In het begin zal dat veel moeite kosten, maar meer en meer zal het vanzelf gaan. Veel succes!
© 2012 - 2020 Coassistent1987, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handschriftontwikkeling op de basisschoolHandschriftontwikkeling op de basisschoolHet handschrift van veel kinderen wordt steeds slechter. Vroeger werd nog veel aandacht besteed aan het schrijfonderwijs…
Is leren schrijven belangrijk?Is leren schrijven belangrijk?Is leren schrijven belangrijk nu we steeds vaker werken met computers, laptoppen en smartphones. Ook de komst van de zog…
Bijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriftenBijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriftenDe Tora is altijd het middelpunt geweest in het religieuze leven van het volk Israël. De Tora wordt geschreven op een ro…
Dysgrafie: Leerstoornis - Problemen met schrijven & motoriekDysgrafie: Leerstoornis - Problemen met schrijven & motoriekDysgrafie is een aandoening waarbij kinderen slechte schrijfvaardigheden hebben zonder dat ze lijden aan een intellectue…

Shakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneShakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneThe tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, is één van William Shakespeares meest bekende toneelstukken. Het heeft grote i…
Pragmatiek - Indirect taalgebruik: indirect gebruik van taalPragmatiek - Indirect taalgebruik: indirect gebruik van taalVeel van de taal die wij gebruiken zou je indirect kunnen noemen, ook al zou je dit ten eerste instantie niet meteen doo…

Reageer op het artikel "Zes tips om uw handschrift te verbeteren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pieter, 01-06-2012 14:03 #1
Bedankt!

Binnen 5 min. was het resultaat al overbluffend ten opzichte van ervoor. Is het ook handig om het papier van rechts naar links te schuiven, zodat je in het midden van je schrijfruimte blijft?

Hartelijk dank!

Grt. P.

Infoteur: Coassistent1987
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Reacties: 1
Schrijf mee!