Zes tips om uw handschrift te verbeteren

Klagen mensen dat ze uw handschrift niet kunnen lezen? Ergert u zich aan het slordig resultaat van uw eigen schrijven? Vind u het handschrift van anderen veel mooier? Zo ja, dan is het tijd om het eigen handschrift te verbeteren. Als u deze zes tips opvolgt dan zal er na enig oefenen al snel effect te zien zijn!

Tip 1 - Inventariseer de problemen

Wat zou u willen verbeteren aan uw handschrift? Vergelijk met handschriften van anderen voor ideeën. Maak vervolgens een lijstje van de grootste problemen waarop geoefend moet worden.

Tip 2 - Kies de beste pen

Een mooie pen inspireert tot een mooi resultaat. U hoeft geen exclusieve vulpen te gebruiken, maar experimenteert u eens met verschillende pennen om erachter te komen welk u het best in de hand ligt. Veel mensen vinden vulpennen het best, maar er zijn ook goede balpennen of fijnschrijvers. Kies een pen die goed vasthoudt, waarvan de lijndikte het beste bij u handschrift past, en waarvan u het resultaat op papier het best vindt.

Tip 3 - Houd de pen ontspannen vast

Welke vingers u precies gebruikt om de pen vast te houden maakt helemaal niet zoveel uit, als de pen maar in balans is en de hand ontspannen is. De pen moet stabiel zijn en comfortabel in de hand liggen.

Tip 4 - Verbeter de schrijfhouding

Zit rechtop met steun in de rug, zodat u ontspannen bent. De arm en de hand rusten op de tafel. Zorg dat er ruimte is om te bewegen om een mooi en elegant te schrijven. Let erop dat u zo nu en dan het papier omhoog schuift, in plaats van dat u steeds lager schrijft en de houding verandert.

Tip 5 - Schrijf vanuit de schouder

Een klein en onleesbaar handschrift ontstaat vaak omdat er vanuit de pols geschreven wordt. Probeer te bewegen vanuit de schouder. Dit klinkt raar en is in het begin even wennen, maar het zorgt voor vloeiende en mooiere bewegingen op papier.

Tip 6 - Oefen zoveel mogelijk

Oefen zoveel mogelijk: tijdens telefoontjes, saaie vergaderingen, colleges etc. Oefen in het begin vooral grote letters, rondjes, golven en krullen. Concentreer op het maken van mooie letters met zachte vormen. Zorg dat de letters steeds even groot zijn en even ver van elkaar af staan. Verbetert het handschrift, dan kunt u kleiner gaan schrijven.

Door te oefenen leren de spieren en de hersenen een nieuw schrijfpatroon. In het begin zal dat veel moeite kosten, maar meer en meer zal het vanzelf gaan. Veel succes!
© 2012 - 2024 Coassistent1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handschriftontwikkeling op de basisschoolHandschriftontwikkeling op de basisschoolHet handschrift van veel kinderen wordt steeds slechter. Vroeger werd nog veel aandacht besteed aan het schrijfonderwijs…
Is leren schrijven belangrijk?Is leren schrijven belangrijk?Is leren schrijven belangrijk nu we steeds vaker werken met computers, laptoppen en smartphones. Ook de komst van de zog…
Dysgrafie: Leerstoornis - Problemen met schrijven & motoriekDysgrafie: Leerstoornis - Problemen met schrijven & motoriekDysgrafie is een aandoening waarbij kinderen slechte schrijfvaardigheden hebben zonder dat ze lijden aan een intellectue…

Shakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneShakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneThe tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, is één van William Shakespeares meest bekende toneelstukken. Het heeft grote i…
Pragmatiek - Indirect taalgebruik: indirect gebruik van taalPragmatiek - Indirect taalgebruik: indirect gebruik van taalVeel van de taal die wij gebruiken zou je indirect kunnen noemen, ook al zou je dit ten eerste instantie niet meteen doo…
Coassistent1987 (9 artikelen)
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.