Verschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk

Verschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk Wanneer spreken we van Engeland en wanneer van Groot-Brittannië? Wat valt er onder het Verenigd Koninkrijk en valt Ierland daar ook onder? Daar komt bij dat elk land zijn eigen cultuur en tradities heeft en een eigen vlag. Het onderscheid is voor de Europeanen op het vasteland niet altijd even duidelijk. Wist u bijvoorbeeld dat een inwoner van Schotland een Brit of een Schot wordt genoemd en dat hij zich beledigd voelt als u hem aanspreekt als Engelsman?

Het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom) is niet één land maar bestaat uit vier landen, namelijk Engeland (England), Schotland (Scotland), Wales (Wales) en Noord-Ierland (Northern Ireland). Sinds 1927 heet deze combinatie officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).
De inwoners van al deze landen worden Britten genoemd. Elk land heeft al eeuwenlang zijn eigen cultuur, gewoontes, feestdagen, rituelen, tradities en een eigen vlag.

<STRONG>Het Verenigd Koninkrijk</STRONG>Het Verenigd Koninkrijk
<STRONG>Engeland</STRONG> / Bron: WikipediaEngeland / Bron: Wikipedia
<STRONG>Schotland</STRONG>Schotland

Engeland

Engeland wordt dikwijls verward met het Verenigd Koninkrijk omdat het het grootste en het dichtstbevolkte van de vier landen is waarin ook nog eens de hoofdstad Londen (London) ligt. De ongeveer 53 miljoen inwoners van Engeland heten Engelsen.
De naam van het land is afkomstig van de Angelen, het Germaanse volk dat het eiland koloniseerde na het vertrek van de Romeinen. Engeland is onderverdeeld in graafschappen; deze onderverdeling is de grondlegger voor het tegenwoordige systeem van regionale overheden.

Schotland

Schotland telt ruim vijf miljoen inwoners en heeft ongetwijfeld het mooiste en meest gevarieerde landschap van Groot-Brittannië. In de Schotse Highlands en de meer vlakke Lowlands vindt u naast eeuwenoude kastelen de hoogste berg, het diepste meer en de meest afgelegen en woeste gebieden. De bekendste plaatsen zijn (hoofdstad) Edinburg, Glasgow en Aberdeen. Het vasteland van Schotland neemt ongeveer een derde in van het totaaloppervlak van Groot-Brittannië. Maak nooit de vergissing een inwoner van Schotland aan te spreken als Engelsman; hij is een Schot en/of een Brit.

Wales

Wales met ongeveer drie miljoen inwoners is een land met een geheel eigen karakter. Nergens anders is de Keltische moedertaal zo aanwezig als hier. In het dunbevolkte binnenland is Welsh nog de voertaal. De helft van de bevolking woont in de zuidelijke industriegebieden in (hoofdstad) Cardiff, Swansea, Newport en Wrexham rondom het centrale hoogland. Wales staat, behalve om de inmiddels verdwenen mijnbouw en staalindustrie, bekend om zijn fanfarekorpsen, koormuziek en op sportief gebied rugby.
De meest ongerepte gebieden van Wales worden gevormd door de drie nationale parken (Snowdonia, Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast) die gezamenlijk ongeveer 4000 km² groot zijn (20% van Wales).

Noord-Ierland

Van de vier landen die gezamenlijk het Verenigd Koninkrijk vormen is Noord-Ierland het enige land dat niet op het vasteland van Groot-Brittannië ligt. Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland en grenst aan de Ierse Republiek. De spreektaal is Engels, op kleine schaal wordt Iers gesproken. Belfast is sinds 1922 de hoofdstad en telt ongeveer 285.000 inwoners.

Zelfbestuur Noord-Ierland

Sinds 1998, na het ondertekenen van het akkoord van Belfast (ook wel het Goede Vrijdag-akkoord genoemd) kent Noord-Ierland zelfbestuur. Het akkoord is ondertekend door de regeringen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk; de Ierse bevolking heeft door middel van twee referenda het akkoord bekrachtigd. In het zelfbestuur wordt uitgegaan van samenwerking tussen protestanten en katholieken. De Oranjemarsen van de protestanten geven echter jaarlijks aanleiding tot rellen.

<STRONG>Wales</STRONG> / Bron: WikipediaWales / Bron: Wikipedia
<STRONG>Noord-Ierland</STRONG> / Bron: WikipediaNoord-Ierland / Bron: Wikipedia
<STRONG>Groot-Brittannië</STRONG> / Bron: WikipediaGroot-Brittannië / Bron: Wikipedia

Engeland + Schotland + Wales + Noord-Ierland = Het Verenigd Koninkrijk
Engeland + Schotland + Wales = Groot-Brittannië
Groot-Brittannië + Noord-Ierland = Het Verenigd Koninkrijk
De Ierse Republiek + Noord-Ierland = Ierland

Groot-Brittannië

De geografische term Groot-Brittannië geldt voor het grootste eiland onder de Britse Eilanden en wordt gevormd door de landen Engeland, Schotland en Wales. De naam wordt voor het eerst gebruikt door de Romeinen die het eiland Britannia noemden. Later is daar ‘Groot-’ aan toegevoegd om het te onderscheiden van het Franse schiereiland Bretagne. De naam Groot-Brittannië is in gebruik vanaf 1707 na goedkeuring van het Engelse en het Schotse parlement waarin de vereniging van de twee koninkrijken in de zogeheten Acts of Union is vastgelegd.

<STRONG>Britse Eilanden</STRONG> / Bron: WikipediaBritse Eilanden / Bron: Wikipedia

Britse Eilanden

De twee grootste eilanden van de Britse Eilanden (British Islands of British Isles) zijn Groot-Brittannië en Ierland. Daarnaast behoort een groot aantal kleine tot middelgrote eilanden hiertoe, waaronder (Isle of) Man en (Isle of) Wight. Ook de Kanaaleilanden, de Scilly-eilanden en de Shetlandeilanden behoren, evenals enkele andere eilandgroepen, tot de Britse Eilanden. Deze kleinere eilandgroepen worden hiernaast niet weergegeven.

Opvallend is dat onder het begrip de British Isles het hele eiland Ierland valt inclusief de Ierse Republiek, waardoor de indruk ontstaat dat heel Ierland bij Groot-Brittannië zou horen. Niet iedere Ier zal het daarmee eens zijn.

Ierland

Het eiland Ierland heeft een oppervlakte van ongeveer 85.000 km². Dit na Groot-Brittannië grootste eiland van de Britse Eilanden bestaat uit twee landen: de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Een Ier komt dus uit de Ierse Republiek en niet uit Noord-Ierland omdat dat land bij het Verenigd Koninkrijk hoort.

Ierse Republiek heeft de euro, Noord-Ierland het Britse pond

De hoofdstad van Ierland (de Ierse Republiek) is Dublin aan de oostkust met ruim een half miljoen inwoners. Omdat de Ierse Republiek lid is van de Europese en Economische Monetaire Unie kent het sinds 2002 de euro als betaalmiddel terwijl Noord-Ierland het Britse pond gebruikt.

<STRONG>Ierland</STRONG>Ierland
<STRONG>De Ierse Republiek</STRONG>De Ierse Republiek
<STRONG>Noord-Ierland</STRONG> / Bron: WikipediaNoord-Ierland / Bron: Wikipedia
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groot-Brittannië: de natiesDe officiële naam is ‘Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. Toch is deze term voor Groot-Britt…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëPrins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëDe Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en No…
EK Hockey 2019: opzet, teams, uitslagen en speelschemaEK Hockey 2019: opzet, teams, uitslagen en speelschemaTussen 16 augustus 2019 en 24 augustus 2019 vindt het EK hockey voor de mannen plaats. Tegelijkertijd vindt het EK voor…

Etnografie: verzamelen van tribale kunstEtnografie: verzamelen van tribale kunstEr is een grote groep verzamelaars van etnografische, oftewel tribale kunst. Het gaat daarbij om het verzamelen van mate…
Spaanse zakencultuurSpaanse zakencultuurHoe doen de Spanjaarden zaken, is het belangrijk om een relatie op te bouwen, en is het verstandig om een woordje Spaans…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigd_Koninkrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schotland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Engeland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wales
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ierland_(land)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Britse_Eilanden
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia
  • Afbeelding bron 2: Wikipedia
  • Afbeelding bron 3: Wikipedia
  • Afbeelding bron 4: Wikipedia
  • Afbeelding bron 5: Wikipedia
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.