De verschillende stammen uit het Amazonegebied

De verschillende stammen uit het Amazonegebied De Amazonerivier is de grootste rivier van Zuid-Amerika. Deze rivier stroomt door maar liefst zeven verschillende landen. Het regenwoud dat zich rond de rivier bevindt herbergt een enorm aantal indianenstammen. Een aantal van deze indianenstammen heeft nog nooit contact met de buitenwereld gehad. Hierdoor kunnen er soms problemen ontstaan wanneer een indianenstam in contact komt met de rest van de bevolking. Wat zijn de gevolgen wanneer men in aanraking komt met een indianenstam? Zijn er nog steeds indianenstammen elders op de wereld die geen contact hebben met de buitenwereld en wat zijn de mogelijke gevolgen als buitenstaanders contact proberen te maken?

Stammen uit het Amazonegebied


De enorme Amazonerivier

De Amazonerivier is de één na grootste rivier op aarde. Deze is namelijk meer dan zesduizend kilometer lang. Hiernaast staat de rivier bekend om haar grote oppervlakte met ongerepte natuur. De Amazone stroomt door de volgende zeven landen:
  • Bolivia
  • Brazilië
  • Colombia
  • Ecuador
  • Guyana
  • Peru
  • Venezuela

Vanwege het dichtbegroeide regenwoud zijn er een hoop inheemse stammen voor een lange periode verborgen gebleven. De grote hoeveelheid vegetatie zorgt er namelijk voor dat er weinig te zien is op lucht- en satellietfoto's. De dichte begroeiing zorgt ervoor dat deze foto's hierdoor ongeschikt zijn om te analyseren. Hiernaast is het gebied haast onbegaanbaar. Slechts ervaren ontdekkingsreizigers hebben genoeg middelen en kennis in pacht om een poging te wagen. Hiernaast heeft men kapmessen nodig om zich in de dichtbegroeide jungle te kunnen verplaatsen. Er zijn zelfs periodes waarbij vele hectares grond onder water komen te staan. Dit zorgt ervoor dat de vaste grond plotseling verandert in een rivierbodem. In deze periode is het noodzakelijk om per boot door de amazone te reizen. Ten slotte is het gebied ver van de bewoonde wereld verwijderd. Het kan soms dagen duren om naar het onherbergzame gebied te reizen.

Bron: Gleilson Miranda   Governo do Acre, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Gleilson Miranda Governo do Acre, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Geen contact met de buitenwereld

Onderzoekers denken dat de Amazone meer dan 75 indianenstammen herbergt die geen contact hebben met de buitenwereld. Hiervan komen er maar liefst zo'n 67 stammen uit Brazilië. Dit aantal is sinds 2005 gegroeid. Onderzoekers dachten namelijk dat het aantal dichter bij de veertig lag. Omdat ze geheel afgezonderd leven zijn ze zeer vatbaar voor infecties wanneer er contact gemaakt wordt met de buitenwereld. Ze komen op zo'n moment namelijk in contact met veel nieuwe bacteriën en virussen die in het regenwoud niet voorkomen. Hun natuurlijk afweersysteem is hier niet op ingespeeld waardoor een simpele griep zelfs een dodelijk afloop tot gevolg kan hebben. In landen zoals Colombia en Peru hebben ze een verhoogde kans om in contact te komen met drugshandelaren. Hiernaast kunnen de indianen houthakkers tegenkomen die zich in hun gebied begeven. De machines die de houthakkers gebruiken kunnen de inheemse stammen flink laten schrikken waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Hiernaast komen ze weleens in aanmerking met veeboeren. Deze mensen ploegen het grondgebied zodat er hier vee op kan grazen. Omdat deze boeren hun landbouwgebied vergroten komen ze hierdoor steeds meer in aanmerking met de inheemse indianen.

Stammen die contact willen vermijden

Stammen zoals de "Awá" hebben liever geen contact met de buitenwereld. Ze reageren vijandig wanneer er buitenstaanders in hun buurt komen of verbergen zich in het woud. Soms worden er mensen of machines met pijlen beschoten. Laagvliegende vliegtuigen worden soms ook beschoten met behulp van pijl en boog. Omdat zij zo ver van de beschaafde wereld af staan hebben ze geen besef van de hedendaagse ontwikkelingen elders op de wereld.

Indianenstammen in andere werelddelen

Elders op de wereld bestaan er ook nog stammen die geen contact hebben of willen met de buitenwereld. Hierdoor hebben ze geheel hun eigen taal en cultuur ontwikkeld. De "Sentinelezen" zijn hier een bekend voorbeeld van.

De Sentinelezen

De Sentinelezen zijn een kleine bevolkingsgroep die zich op de Andaman eilanden bevindt. De stam is ongeveer enkele honderd leden groot. Ze hebben hun eigen taal die enorm afwijkt van de talen elders in de regio. Hierdoor kan men concluderen dat deze stam duizenden jaren geen contact heeft gehad met de buitenwereld. Elke poging om contact met ze te krijgen is mislukt. Ze hebben de tsunami van 2004 overleefd ondanks dat ze geen contact hadden met de buitenwereld. De Sentinelezen wisten namelijk dat ze de heuvels moesten opzoeken toen het water zich tijdelijk terugtrok. De voortekens van een tsunami heeft men waarschijnlijk geleerd van hun voorouders.

De Biami stam
Ergens in de dichtbegroeide jungle van Papoea-Nieuw-Guinea bevindt zich de Biami stam. Tot 1970 kwam er in deze stam kannibalisme voor. Sommige afstammelingen die contact hebben gemaakt met de buitenwereld zijn een geheel ander leven gaan leiden. Een aantal van deze mensen zijn begonnen met studeren en hebben afstand genomen van hun traditionele kledingdracht.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verboden paradijs: het Noord-SentineleilandHet verboden paradijs: het Noord-SentineleilandDe Sentinelezen is een inheems volk dat al duizenden jaren leeft op het Noord-Sentineleiland. Het is een onderdeel van d…
Kannibalisme, het eten van mensenHet is één van de grootste taboes der mensheid: Kannibalisme. Toch werden in de loop van de geschiedenis medemensen stee…
Duitse werkwoorden tegenwoordige tijdWelke uitgangen krijgen Duitse werkwoorden in de tegenwoordige tijd? De werkwoorden die hiervan afwijken, kunnen onderve…
Reisverslag: BraziliëWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…

Het Samische volk (Samen): inwoners van LaplandHet Samische volk (Samen): inwoners van LaplandIn Lapland - dat is een bepaald gebied in het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden, Finland (Scandinavië) en Rusland -…
Finse nederzettingen in ZwedenFinse nederzettingen in ZwedenDe geschiedenis leert ons dat Finland in 1600 werd aangevallen door de Russen en Denen. Uiteindelijk brak in 1700 de Noo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Valter Campanato, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://10mosttoday.com/10-longest-rivers-in-the-world/
  • http://www.theguardian.com/world/2014/aug/01/amazon-tribe-makes-first-contact-with-outside-world
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Uncontacted_peoples
  • http://www.survivalinternational.org/tribes/uncontacted-brazil
  • http://www.survivalinternational.nl/filmmateriaal/uncontactedandamans-nl
  • http://asopa.typepad.com/asopa_people/2011/04/the-true-story-of-the-biami-cannibals.html
  • Afbeelding bron 1: Gleilson Miranda Governo do Acre, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Christopher Viner-Smith (uploaded by Jack Greenmaven), Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 20-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.