De Caribische eilanden van Nederland
De Nederlandse Antillen zijn vanaf 10 oktober 2010 niet langer Nederlandse Antillen. Het Nederlands Koninkrijk bestaat dan uit 4 landen. Hieronder de Caribische eilanden van het Nederlands Koninkrijk die niet langer Nederlandse Antillen heten.
Bovenwindse eilanden
Zoals de naam al doet vermoeden liggen de bovenwindse eilanden bovenwinds. Dit zijn:
- Saba
- Sint Maarten
- Sint Eustatius
Saba
Saba is het kleinste bewoonde eiland van wat tot 10 oktober 2010 de Nederlandse Antillen heette. Het eiland is ongeveer 4,5 kilometer in doorsneed. Verder is het 13 vierkante meter groot qua oppervlakte. Er wonen op Saba ongeveer 1400 mensen. De hoofdplaats is The Bottom. Verder telt het eiland de plaatsen:
- St. John’s Flat
- Windwardside
- Hell’s Gate
De inwoners van Saba zijn voor de helft de nakomelingen van Afrikaanse slaven. Zo’n 25 procent van alle bewoners heet
Johnson of
Hassell. Saba is vanaf 10 oktober 2010 een Nederlandse gemeente
Sint Maarten
Zo’n 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico ligt het eiland Sint Maarten. Het eiland is verdeeld in een Nederland en in een Frans deel. Het eiland heeft een oppervlakte van 87 vierkante kilometer. Het zuidelijk deel is Nederlands en dat is 34 vierkante kilometer groot. Dit deel heeft ongeveer 33.000 bewoners. Sint Maarten heeft twee hoofdsteden omdat zowel het Franse als het Nederlandse deel een hoofdstad heeft. Marigot is de hoofdstad van het Franse deel en Phillipsburg van het Nederlandse deel. Sint Maarten is vanaf 10 oktober 2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Sint Eustatius
Sint Eustatius heeft zo’n 3000 bewoners en is 30 vierkante kilometer van oppervlakte. Op het eiland wonen 20 nationaliteiten. De meeste mensen stammen echter wel af van de Afrikaanse slaven net als dat het geval is op Saba. Tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog was er voor Sint Eustatius een belangrijke rol weggelegd. Het was namelijk een doorvoerhaven van slaven en van oorlogsmaterieel. Sint Eustatius is vanaf 10 oktober 2010 onderdeel van Nederland.
De Benedenwindse eilanden
De Benedenwindse eilanden zijn:
- Bonaire
- Aruba
- Curaçao
Bonaire
Bonaire is 40 kilometer lang. De breedte loopt uiteen van 5 tot 12 kilometer afhankelijk van waar op het eiland iemand is. Bonaire heeft ongeveer 15000 inwoners, waarvan het merendeel jonge mensen zijn. De gemiddelde leeftijd is namelijk 30 jaar. Bonaire staat vooral bekend om zijn slavenverleden. Het eiland was in de periode 1685 tot 1713 een plaats waar de slavenhandel volop tierde. Naast negerslaven werden ook veroordeelde indianen en andere mensen die iets hadden misdaan gestraft op het eiland. Zo werd het tot een soort strafkolonie. Bonaire is vanaf 10 oktober 2010 een soort gemeente van Nederland.
Aruba
Aruba is een relatief groot eiland en heeft een oppervlakte van zo’n 193 vierkante kilometer. Het lijkt het meest op Texel. De meeste Arubanen zijn afstammelingen van de indianen. Toch kent het eiland veel nationaliteiten. Dit komt door de olie-industrie die in de jaren ’20 van de twintigste eeuw op het eiland werd gevestigd. Mensen van over de hele wereld kwamen toen naar Aruba. Daardoor wonen er nu zo’n 40 nationaliteiten op het eiland. Van 1997 tot 2010 is Aruba van 65.000 naar 120.000 inwoners gegaan. Aruba heeft sinds 1986 een status aparte binnen het Nederlands Koninkrijk. Vanaf oktober 2010 wordt het een zelfstandig land.
Curaçao
Curaçao is het grootste Caribische eiland van het Nederlands Koninkrijk. Het heeft een oppervlakte van 472 vierkante kilometer. Er wonen zo’n 152.000 mensen op het eiland, waarvan 85 procent van Nederlands-Antilliaanse afkomst is. Ongeveer 10 procent van de bewoners bestaat uit Nederlanders. Verder wonen er vooral veel Portugezen, Fransen en Engelsen op het eiland. In 1633 stichtte de West-Indische Compagnie een steunpunt op Sint Maarten en in 1634 werd Curaçao veroverd. Curaçao is vanaf 10 oktober 2010 een zelfstandig land binnen het Nederlandse Koninkrijk.