De Visigoten: een vroeg christelijk Germaans volk in Spanje

Wist u dat de Visigoten reeds rond 400 na Christus een overwining behaalden op de Romeinen in de slag bij Adrianopolis. Ze verspreidden zich door geheel Zuid-Europa en konden een aantal keren met moeite tot staan worden gebracht.

Visigoten

Dit Germaanse volk speelde een belangrijke rol bij de neergang van de Romeinen en daarna de vroegchristelijke periode. Rond 300 na Christus werd deze stam al in geschriften genoemd. De Visigoten waren een ander volk dan de Ostrogoten of Oostgoten. Daar voor vele volken het westen de plek was waar de zon ondergaat en dus geassocieerd wordt met de dood wilden ze zichzelf geen Westgoten noemen. Het werd dus de naam Visigoten.

De rondreis van de Visigoten

Rond 300 na Christus waren de Visigoten een aanzienlijk volk. Van oorsprong Germaans, bewogen ze zich steeds meer naar het Westen. Rond 380 na Christus kwamen de Visigoten bij het tegenwoordige Edirne in Turkije in opstand tegen de Romeinen. Zij behaalden een belangrijke overwining, en Valens, de Romeinse keizer werd hierbij gedood. Alarik I, die eerst wel loyaal was geweest aan de Romeinen, slaagde er bij zijn derde poging in om Rome in 410 na Christus in te nemen en te plunderen. De volgende tweehonderdvijftig jaar bleven de Visigoten van belang op het Zuid-Europese politieke toneel.


Het ketterse christendom van de Visigoten

De Visigoten beleden een aparte vorm van het Christendom, dat op het eerste Concilie van Nicea in 325 veroordeeld werd. Dit kwam pas goed toen in 589 koning Reccared I zich tot het katholicisme bekeerde. Bisschop Wulfila was een sleutelpersoon bij de bekering van de Goten. Hij liet de Bijbel in het Gotisch vertalen.

Onenigheid met de Romeinen

Ook de Visigoten hadden last van de oprukkende Hunnen. Om zich in veiligheid te brengen wilden de Visigoten aan de andere kant van de Donau gaan wonen om zich te beschermen tegen deze hordes. Dit mocht van de Romeinen. Als tegenprestatie gingen ze dienen in het leger van de Romeinen. Na een rampzalige hongersnood en een laffe behandeling door de Romeinen kwamen de Visigoten in opstand. Er kwam een oorlog waarbij de Romeinen in 378 bij Adrianopel verslagen werden.

Het rijk van de Visigoten na 400

De invloedsfeer van de Visigoten breidde zich uit. In 418 werd Tolosa de eerste hoofdstad van het Visigotische koninkrijk. Het Romeinse rijk werd zwakker en zwakker. De Visigoten breidden hun invloedssfeer juist meer en meer uit. Ze zwermden uit over Gallië. Bij de Loire werden ze tot staan gebracht door de Salische Franken. Vervolgens verspreidden ze zich over het Iberisch Schiereiland. De Visigoten verdreven de Vandalen. Ze hadden echter meer moeite met de Basken en de Sueven die beter bekend waren op eigen terrein. Nadat ze bondgenoten waren geworden was het rijk van de Visigoten rond 500 na Christus op het toppunt van haar macht.


Verlies van de Gallische gebieden

Het aanhangen van het arianisme zou de Visigoten langzamerhand de das omdoen. De katholieke bisschoppen zetten de burgers aan tot strijd. Toen koning Alarik II van de Visigoten de bisschoppen van Limoges en Arles gijzelde, begon de strijd. Ondanks het feit dat er een vredesverdrag was gesloten vermoordde Clovis I hoogstpersoonlijk Alarik II. De Visigoten verschansten zich in een aantal steden: Carcassonne, Béziers, Nîmes en Arles die goed te verdedigen waren. Na jaren van strijd bleef deze regio nog ruim tweehonderdvijftig jaar in het bezit van de Visigoten.

De ondergang van Visigotisch Spanje door de Moren

Door een rampzalige strategische zet kregen de Moren de gelegenheid om heel Spanje te veroveren. Uiteindelijk delfden de Visigoten het onderspit. Na 900 werden de Visigoten niet meer vermeld in de geschiedschrijving.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schat van de MerovingenClovis, koning der Franken veroverde een grote schat op de Visigothen in 508AD. Waar kwam deze schat vandaan, wat is er…
Ceuta in Noord-Afrika: Spaanse enclave in MarokkoWist u dat Ceuta een Spaanse enclave is? Het is dus officieel van Spanje. Het ligt vlak bij de Straat van Gibraltar, maa…
Ravenna bij Bologna:schitterende vroegchristelijke mozaïekenNa de val van de Romeinen werd er zwaar strijd geleverd om de heerschappij in Italië. Ravenna in het noordoosten van Ita…
410 Alarik plundert Rome!Je weet dat het er in de tijd van de Romeinen soms niet al te zachtaardig aan toe gaat. Voorbeeld: Als er bij de Romeine…

Volkslied Brazilië: De Hino Nacional BrasileiroVolkslied Brazilië: De Hino Nacional BrasileiroHet Braziliaanse volkslied, De Hino Nacional Brasileiro, is gebaseerd op een melodie die al sinds 1831 in gebruik is. De…
Potala: Pure traditioneel-tibetaanse architectuurHet woord 'Potala' stamt uit het Sanskriet en betekent 'Boeddha's Berg'. De witgepleisterde muren en gouden daken van he…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Visigoten
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Foederati
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 17-01-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.