Wierook, gebruik en recept

Wierook betekend letterlijk 'gewijde rook' en is een samenstelling van een aantal stoffen als fijne kruiden, planten, bloemen en hars, die met elkaar worden vermengd. Het kan zowel in losse als in vaste vorm worden gebruikt en moet worden aangestoken. Nadat het begint te smeulen, kringelt de rook omhoog en verspreidt een aromatische geur.

Wat is wierook

In de oudheid werd wierook gebruikt als offer voor de goden. Op deze manier trok men hun aandacht voor de gebeden en vroeg men om hulp of bescherming.
Wierook betekend letterlijk 'gewijde rook' en is een samenstelling van een aantal stoffen als fijne kruiden, planten, bloemen en hars, die met elkaar worden vermengd. Het kan zowel in losse als in vaste vorm worden gebruikt en moet worden aangestoken. Nadat het begint te smeulen, kringelt de rook omhoog en verspreidt een aromatische geur.

Wierook in de tijd van de farao

In de tijd van de farao's was wierook al een belangrijk onderdeel van hun rituelen. Het was een van de belangrijkste handelsgoederen van karavanen. De prijs van wierook kon die van goud evenaren. Bovendien was het belangrijk door zijn effect op negatieve invloeden van buiten. Wierook zuivert, beschermt en verbetert de sfeer in het algemeen.

De oudste vorm is korrelwierook zoals Olibanum en Mirrhe. Dit is een harsproduct afkomstig van bomen uit het Midden Oosten en India. Dit wordt nog steeds als de belangrijkste wierook beschouwd en gebrand in bijv. de katholieke kerk.

De katholieke kerk

De katholieke kerk gebruikt wierook om gebeden die ten hemel stijgen te symboliseren en om God en de heiligen te eren. Bekend is natuurlijk het verhaal over de Drie Wijzen uit het oosten die wierook, goud en mirre meebrachten voor het kindje Jezus. Het gebruik van wierook tijdens liturgische vieringen is een teken van eerbetoon aan Christus; daarnaast kan het ook dienen als teken van zuivering van de gelovigen.
In de kerk wordt vooral gebruik gemaakt van losse wierook en een wierookvat. Tijdens de hoogmis wordt de wierook geheiligd alvorens het Evangelie wordt bewierookt.

De 5 elementen en wierook

Vooral in oude verhalen en tradities wordt verteld dat de wereld bestaat uit de 5 elementen en heel apart is het te weten dat wierook al deze elementen in zich heeft.
  • Aarde, wierook bestaat uit aarde, denk maar aan de ingrediënten
  • Lucht, het verspreidt zich via de lucht
  • Water, wierook wordt bereidt met water
  • Vuur, gaat werken door middel van vuur
  • Ether, heeft een etherische werking (dat betekent dat het kalmerende, beschermende en een positief aantrekkende werking heeft)

Gebruik van wierook

Wierook werkt harmoniserend en helend. Het is een bijzonder en spiritueel product met vele toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.
In huis kan men wierook gebruiken voor hele eenvoudige toepassingen, bijvoorbeeld om sigarettenrook of ongewenste geuren in keuken en toilet te zuiveren. Ook voor ontspanning kan men in huis wierook branden, omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen. Er is namelijk aangetoond dat er een sterke relatie bestaat tussen onze reuk, onze stemming en onze emoties.
  • Wierook in de geur van rozen, viooltjes of latrus zorgen ervoor dat men blij wordt
  • Zoekt men innerlijke rust vinden, brand dan wierook met een sandelhout geur
  • De geur van musk helpt om ´s morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk

Branden van wierook

Wierook is verkrijgbaar in staafjes, kegeltjes, korrels of losse wierook. Iedere vorm heeft zijn ´eigen regels´ voor het branden.
Staafjes en kegels zijn het makkelijkst, het is namelijk al vermengd met een makkelijk brandbare substantie. Kegeltjes kunnen gewoon op een vuurvast schoteltje of kommetje. Staafjes in een bakje zand of een speciaal wierookhoudertje.
Bij het gebruik van korrels of losse wierook is een wierook vat nodig. Het bestaat uit een onderstuk, een deksel en meestal een ketting. Het onderste deel wordt voor een stuk gevuld met zand waar enkele groeven in zijn gemaakt, hierop wordt een speciaal kooltje op gelegd. Dit kooltje mag niet echt branden, het moet gewoon smeulen. Op dit kooltje legt men de wierook die dan mee gaat smeulen en zijn geur gaat verspreiden. Wel moet tijdens het branden van de wierook het deksel een paar keer te worden opgetild om genoeg lucht te geven.

Wierook recept 1

Je kunt zelf wierook maken! De eenvoudigste manier is allerlei droge ingrediënten in gelijke delen te mengen. Je voegt harskorreltjes, boom- bast, kruiden en bloemblaadjes bij elkaar en kunt het mengsel vrijwel direct branden. Probeer dit recept eens, het is geschikt voor iedere gelegenheid:

Ingrediënten

  • 15 gram hars
  • 15 gram blaadjes van de verbenaplant
  • 15 gram kaneel
  • 15 gram rozenblaadjes

Bereiding

Verpulver de kaneelstokjes en meng ze met de verbena. Maak de rozenblaadjes klein en voeg ze samen met de hars bij het mengsel. Als je van een sterke geur houdt kun je eventueel 3 druppels kaneelolie en 3 druppels rozenolie toevoegen. Laat de wierook dan nog drie dagen drogen in een afgesloten zak. Heb je een groot stuk hars, dan dient dat eerst klein gemaakt te worden, met een vijzel bijvoorbeeld.

Wierook Recept 2

Maanwierook: voor rust en zachte dromen

De maan vertegenwoordigt het onderbewuste, het gevoel, de intuïtie, de dromen en fantasie. Brand voor het slapen gaan een deel van deze wierook op een houtskooltje en je zult heerlijk wegdromen. Het geheim van het samenstellen zit in de juiste verhouding tussen de ingrediënten. Om te zorgen dat er niet teveel rookontwikkeling is, moet minimaal 60% van deze maanwierook bestaan uit een harssoort die zacht en reinigend is, zoals Kopal.

Ingrediënten

  • 1 Vijzel met stamper
  • 75 gram Kopal
  • 25 gram Sandelhout
  • 10 gram Jasmijnblaadjes
  • 10 gram Klaproos

Bereiding

Voeg de ingrediënten bij elkaar en stamp ze tot een fijne mix, daarna is het klaar voor gebruik. Let wel op dat je bij het branden het kooltje niet volledig bedekt met de wierook. Bewaar wat je over hebt in een plastic zakje of bakje om vaker te gebruiken.
© 2006 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wierook wordt al eeuwen gebruikt voor zijn magische krachtWierook wordt al eeuwen gebruikt voor zijn magische krachtSinds de jaren 60 is de populariteit van wierookstokjes en branders enorm toegenomen. In de huiskamer wordt het vooral g…
Rookrituelen in het Oude RomeIn vele culturen zijn planten niet alleen inwendig in gebruik geweest maar ook uitwendig om bijvoorbeeld te verbranden.…
Wierook; waarvoor te gebruiken?Wierook wordt door veel mensen nog steeds gezien als een zweverig middel, welke alleen voor zweverige mensen bedoeld is.…
Wat is wierook en wat kan je er mee?Wat is wierook en wat kan je er mee?In iedere natuurwinkel zijn de doosjes wierookstokjes en houdertjes van metaal, zilver of hout terug te vinden. Zelfs en…

Flamingo of FlamencoFlamingo of FlamencoFlamingo of Flamenco een mooie woordspeling, maar wat is nu wat. Is de flamingo een vogel of behoort dit woord tot de da…
Food Design: het eetontwerp vakEetontwerp is de Nederlandse vertaling van Food Design, een betrekkelijk nieuwe richting in het ontwerpvak. Desondanks d…
Reactie

Maurin, 07-05-2010
Super geinteresseerd, brandt elke dag een wierookstaafje voor mezelf, mijn huis en de mensen van wie ik hou en voor die helaas niet meer onder ons zijn. Reactie infoteur, 11-05-2010
Maurin, bedankt voor je reactie

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.