Oorzaken van de Franse Revolutie 1789

Wat is de oorzaak van de Franse Revolutie? Waarom is het volk eigenlijk in opstand gekomen en wat pikte ze niet meer?

Oorzaken van de Franse Revolutie

Economisch

Vlak voor de Franse Revolutie ging het economisch zeer slecht met Frankrijk, door de vele misoogsten was de graanprijs aanzienlijk gestegen, waardoor ook de broodprijs steeg. Hierdoor kwam de derde stand in zware problemen en ontstond er hongersnood onder het volk.

Sociaal

Op sociaal vlak waren er ook enkel dingen waar het volk niet blij mee was. Een goed voorbeeld hiervan is de standenmaatschappij, deze bestond uit drie standen. De eerste twee, waren de clerus en de adel. Zij hadden enkel voorrechten, zoals politieke macht en rechtspraak. Verder hoefden ze ook geen belastingen betalen. Tot grote spijt en ergernis van de derde stand, want je kon alleen maar tot deze stand behoren, door erin geboren te worden. De derde stand, dit was het gewone volk, had alleen maar plichten en geen rechten. Er was ook een enorme diversiteit onder deze derde stand, van stinkend rijk, tot straatarm. Dit alles werd door de derde stand als zeer onrechtvaardig geacht.

Politiek

Op politiek vlak was het vorstelijk absolutisme erg afgezwakt en waren er teveel uitzonderingen, voorrechten waardoor er wanorde en onvoldoende inkomsten waren. Vooral de burgerij (het rijke gedeelte van de derde stand) had problemen en aanvaardde de huidige stand van zaken niet meer. Ze betaalde namelijk zeer veel belastingen, maar kregen geen politieke verantwoordelijkheid.

Financieel

Op financieel vlak was er ook een groot probleem. De staatskas ging failliet, want er waren meer uitgaven dan inkomsten. Alle inkomsten kwamen van de derde stand en het grootste gedeelte van de uitgaven ging naar de eerste en tweede stand. Dit tot grote ergernis van de derde stand, want zij werkte heel hard en verdienden bijna niets door de hoge belastingen. De eerste en tweede stand daarin tegen, leefde van het geld van de belastingen, deden zelf bijna niets en moesten ook geen belastingen betalen.

Gevolgen

Doordat het financieel slecht ging, kwam er een belastinghervorming. Er was wel een probleem, de hervorming moest worden goedgekeurd door het parlement, wat vooral bestond uit de adel. Conclusie: de hervorming werd niet goedgekeurd, want anders verloor de adel zijn voorrechten en dat wilde ze natuurlijk niet. Maar hiervoor had men nog een oplossing klaar, de Staten-Generaal. Elke stand mocht één stem uitbrengen om de hervorming al dan niet goed te keuren. Maar ook dit liep mis, want enkel de derde stand stemde voor de hervorming en de eerste en tweede stand stemde natuurlijk tegen, omdat ze anders zelf ook belasting zouden moeten gaan betalen en minder geld zouden krijgen toegestopt van de regering. Hieronder de meningen van de verschillende standen.

Adel (300 mensen)

De adel is tegen elke hervorming, ze wilde hun machtspositie en voorrechten behouden en wilde dat enkel de derde stand belastingen betaalde.

Geestelijke (300 mensen)

De hoge clerus steunde de adel en wilde dus ook geen hervorming. De lage clerus daarentegen, de priesters, de monniken, steunde de derde stand, omdat zij meer onder het volk leefde en hun problemen kende. Spijtig genoeg is de hoge clerus dominant en stemde ze dus uiteindelijk tegen elke hervorming.

Derde stand (600 vertegenwoordigers)

Ze wilde algemene eerlijkheid en gelijke belastingen. Verder ook een afschaffing van de enorm zware belastingen van de derde stand, want het enige wat ze op het einde van de maand overhielden aan een lange maand hard werken, was hun zweet en bloed. Verder wilde ze ook meer veiligheid en onschendbaarheid.
© 2012 - 2024 Pcoenen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patriotten en Prinsgezinden, en later de Franse bezettingTijdens de achttiende eeuw bleek dat de gloriedagen van de Republiek voorbij waren. Belangrijke steden slonken, de werkl…
Franse Nationale Feestdag: Quatorze JuilletFranse Nationale Feestdag: Quatorze JuilletTer herdenking van de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, wordt in Frankrijk elk jaar op 14 juli de nationale fe…
Markies de Lafayette, de held uit de Amerikaanse RevolutieMarkies de Lafayette (1757-1834), was een bekende Franse generaal, staatsman en held uit de Amerikaanse revolutie. Hij w…
De Franse Revolutie: Hoe het allemaal begonDe Franse Revolutie: Hoe het allemaal begonHet begon natuurlijk allemaal met de Franse revolutie, de mensen in Frankrijk waren niet tevreden over de gang van zaken…

Het oude Egypte leverde de beste artsenDoor de traditie om overledenen te mummificeren hadden Egyptische artsen in de oudheid een grote kennisvoorsprong op hun…
De zeven klassieke wereldwonderen: Piramide van CheopsIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Pcoenen (10 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.