De zeven klassieke wereldwonderen: Piramide van Cheops

In de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouwwerken met een enorme grootte, bijzondere stijl of betekenis. De Griekse schrijver Antipater van Sidon stelde een lijst op met zeven wereldwonderen. Op deze lijst stond onder andere de piramide van Cheops.

Zeven klassieke wereldwonderen

Alle wereldwonderen op deze lijst bevonden zich in het rijk van Alexander de Grote. Op twee na zijn alle wereldwonderen gebouwd door de Grieken. De lijst bestond uit de volgende bouwwerken:
  1. Piramide van Cheops
  2. Kolossus van Rhodos
  3. Hangende tuinen van Babylon
  4. Mausoleum van Halicarnassus
  5. Pharos van Alexandrië
  6. Beeld van Zeus in Olympia
  7. Tempel van Artemis in Efeze

Piramide van Cheops

De Piramide van Cheops is het enige klassieke wereldwonder dat nu nog over is. Het is een enorm grafmonument voor de Egyptische farao Cheops. Tot het jaar 1311 was de Piramide van Cheops het hoogste gebouw ter wereld. Het graf van Cheops is de grootste piramide van de negen piramiden die zich in de buurt van Caïro bevinden. De andere twee grote piramiden zijn van de farao Chefren en de farao Mykerinos. Ze worden vergezeld door zes kleinere piramiden. Voor de piramiden is een prachtige sfinx gebouwd. Wanneer je vlak voor de piramiden staat, is pas goed te zien hoe indrukwekkend ze zijn. De piramide van Cheops is ruim 145 meter hoog.

De bouw

De bouw van de piramiden gebeurde rond 2500 voor Christus. Het duurde zo’n twintig tot dertig jaar om één piramide te bouwen. Bij de bouw waren vierduizend arbeiders betrokken. Wanneer de rivier buiten zijn oevers trad, hielpen ook nog eens tienduizenden boeren mee met bouwen. De piramide van Cheops is met recht een wereldwonder te noemen. Het gebouw neemt een ruimte in van 5,3 hectare en is toch met enorm veel precisie gebouwd. De piramide heeft een vrijwel perfecte vierkante vorm en is waterpas gemaakt. Bovendien staan de vier hoeken van de piramide precies op de vier streken van een kompas, terwijl het kompas nog niet eens bestond. De Egyptenaren moeten gebruik hebben gemaakt van de sterren. De stenen die voor de piramide gebruikt werden, waren enorm. Ze hebben deze stenen zonder machines moeten vervoeren en op de piramide moeten plaatsen.

Gebruik

Piramiden werden gebruikt als grafmonumenten voor de farao’s van de Egyptenaren. Ze geloofden dat een farao een god was op aarde. Na zijn dood zou hij weer terug gaan naar de andere goden in het dodenrijk. De prachtige piramiden werden gebouwd om het lichaam te beschermen en rijkdommen mee te kunnen geven naar het dodenrijk. Vele piramiden zijn geplunderd door rovers en van hun schatten ontdaan, zo ook de piramide van Cheops. Bovendien is de sarcofaag met het lichaam van de farao verdwenen, zodat het niet eens zeker is dit wel zijn piramide is.

Gangenstelsel

In de piramiden zelf werd een heel gangenstelsel aangelegd. Veel rovers vonden de weg naar de uitgang dan ook niet meer terug. In de piramide van Cheops is een gangenstelsel gebouwd tot hoog in het bouwwerk, dit is anders dan bij andere piramiden. Zo komt de ‘Grote Gallerij’, een tunnel van 47,5 meter lang en 8,5 meter hoog, uit bij de grootste ruimte in de piramide, de ‘Koningskamer’.

Egypte

Ga je op vakantie naar Egypte? De piramide van Cheops is één van de weinige gebouwen uit die tijd die nog te bewonderen is. De piramiden liggen op slechts achttien kilometer van de stad Caïro. Dagelijks gaan er vele excursies heen. Als je vroeg opstaat of juist laat op pad gaat, zul je het meest genieten van de prachtige bouwwerken. De piramiden zijn het mooist bij zonsopkomst of zonsondergang. Bovendien zijn er dan nog weinig andere toeristen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van GizehWereldwonder 1: De Egyptische piramiden van GizehNet buiten Cairo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er liggen drie imposante piramiden die ongeveer 5000 jaar oud zij…
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
De zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheidDe zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheidDe zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid zijn zeven bouwwerken die in een bepaalde periode als toonaangevend wer…

Oorzaken van de Franse Revolutie 1789Wat is de oorzaak van de Franse Revolutie? Waarom is het volk eigenlijk in opstand gekomen en wat pikte ze niet meer?
De zeven klassieke wereldwonderen: Het MausoleumDe zeven klassieke wereldwonderen: Het MausoleumIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Bronnen en referenties
  • www.dewereldwonderen.nl
  • www.antiekewereldwonderen.nl
  • www.surprisetickets.nl
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.