Archipel Medialab - Avatar Haglet Alter

Archipel Medialab - Avatar Haglet Alter Archipel Medialab ontstond als samenwerking tussen kunstenaars Timo Mank, Patricia Nauta and Cees van den Oeveris. Het Medialab was meer dan tien jaar lang gevestigd op Ameland in Hotel-Galerie Dit Eiland. Het begin in 1998 en eindigde in 2015. Het medialab ontwikkelde projecten die via de digitale media de wereld overgingen. Via social media en apps werden de projecten interactief. Elk jaar had Archipel Medialab wel een digitaal kunstproject en tijdens Kunstmaand Ameland was er diverse keren een project met Haglet Alter in de hoofdrol.

Digitaal laboratorium


Dit Eiland op Ameland

Dit Eiland opende in 2001 als hotel en galerie in Hollum op een wonderschone plek, bijna tegen de kerktoren aan en toch aan de rand van het dorp. Het hotel heeft een mooie collectie kunst, een prachtige tuin met een fraaie boomgaard. In 1998 hadden drie kunstenaars Timo Mank, Patricia Nauta and Cees van den Oeveris een digitale plek geopend die ze Haglet Bar noemden. Kunstenaars, schrijvers en muzikanten werden uitgenodigd daar een persoonlijk eiland te claimen en in te richten met presentaties, muziek en teksten. Het was een idealistisch project en in nieuw in de begintijd van het internet. Het idee van de imagianire eilanden werd concreter met de verhuizing van Timo Mank naar Ameland en de start van een hotel dat hij Dit Eiland noemde.

Archipel Medialab en Slauerhoff

Stichting Archipel Ameland werkte vanaf het Waddeneiland Ameland. Jan Jacob Slauerhoff, de Friese dichter, schrijver en scheepsarts was voor Archipel een inspirerende figuur. De naam Archipel komt ook van een van de eerste gedichten van Slauerhoff.
Archipel Medialab is een project van kunstenaar Timo Mank. Ingebed in de gemeenschap van Hollum, maakte hij deel uit van werelderfgoed Waddenzee. Mank vond daar volop materiaal om verhalen opnieuw te vertellen en op een andere manier onder de aandacht te brengen.

Digitale werkplaats

Het Medialab werd in 2003 opgezet in samenwerking met de kunstenaars Harold Schellinx en Peter Mertens en met medewerking van innovator Gijs van Hesteren van Kabel Noord. Archipel Medialab wilde een digitiale werkplaats zijn waar mensen even stil kunnen staan bij de dingen die ze zien. Archipel zocht nieuwe verbindingen tussen het alledaagse en het bijzondere, tussen kunst en de mensen, tussen het eiland en de natuur.

Kunstmaand Ameland

Mank voerde in zijn Medialab digitale projecten uit, alleen of in samenwerking met andere kunstenaars. Mank werkte mee aan Kunstmaand Ameland. Hij stelde dan zijn galerie Dit Eiland open voor een gastkunstenaar of meerdere kunstenaars en hij werkte zelf een project uit dat op een andere locatie is te zien.

Haglet Alter

Timo Mank ontwikkelde in 1997 een avatar die hij Haglet Alter noemde. Haglet Alter is geïnspireerd op Slauerhoff: hij draagt de pet zoals we de dichter kennen van foto's. Sinds 1998 fungeert de avatar als centrale romanfiguur en onderzoeker. Mank laat hem bewegen op het snijvlak van droom en reflectie. Voor elke Kunstmaand, tot en met 2013, ontwikkelde de Hollumer een project rondom Haglet Alter. In 2012 is dat de video-installatie GRASS, dat de neerslag van zijn kennismaking met negentropie vormt. Mank ziet in de negentropie de omzetting van zonne-energie naar toenemend complexe systemen van leven en hij laat Haglet rondom dat thema associëren en ideeën vormen. GRASS was te zien in het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum.

TMSP

Een van zijn projecten heet TMSP: Tweet Me Something Pretty.
Aan de projecten van het Medialab koppelt Mank de social media van TMSP. Over de hele wereld worden de projecten gevolgd en gevoed met tweets en de hashtag #TMSP. Mank noemt de TMSP “A journey into positive tweeting.”

Positieve berichtgeving

De kunstenaar gelooft dat positieve berichtgeving van grote invloed is op het welbevinden van diegenen die het bericht lezen. “It would be nice if people would be polite and thoughtful, and share positive remarks,” zegt hij daarover op TMSP TV. TMSP is een sociaal spel, waarbij virtuele presentaties worden verbonden met twitter. De tweets zijn direct op de virtuele presentatie te zien.

TMSP TV

In 2011 introduceert Mank TMSP TV, een app voor de iPad waarmee de projecten van het medialab te volgen zijn. Bezoekers kunnen reageren en maken daarmee TMSP tot een interactief platform. Enkele personages vormen de ruggengraat van TMSP TV en bij elke episode van TMSP TV is er een gast Avatar die plaatsneemt in de virtuele stoel. De Avatars die regelmatig bijdragen aan TMSP TV zijn:
  • Haglet Alter
  • Saxo Hendes
  • Fox
  • Roos Gartner

Bron: Archipel - Timo MankBron: Archipel - Timo Mank

Projecten

Enkele projecten van Archipel Medialab zijn:
  • 2003 - Geluideiland
  • 2004 - Schateiland
  • 2005 - Zandoog
  • 2006 - Havenland
  • 2007 - Downunder
  • 2007 - DigitalSuites
  • 2012 - In Reference JCJ Vanderheyden
  • 2013 - Wandeland

Eilanden

Jarenlang ontwikkelde Archipel Medialab een nieuw eiland met kunstenaars en cineasten. Zo kreeg de Archipel door toevoeging van Geluideiland, Schateiland, Zandoog, Havenland en Downunder vorm. De eilanden bevatten streaming media met video en muziek en interactieve animatie en weblogs.

Havenland

Havenland is het vierde virtuele eiland. Het wordt tijdens de Week van de Zee in 2006 gelanceerd. Havenland is de weekafsluitende kunstmanifestatie waaraan Harold Schellinx en Peter Mertens vanuit de vuurtoren live muziekwerken presenteren.

Downunder

“Nog steeds vormt de natuur nieuwe eilanden in ons dynamische waddengebied. Eilanden met welluidende namen als Engelmansplaat, Simonszand en Noorderhaaks. Het nieuwste eiland werd onlangs met behulp van [I]Google Earth ontdekt en ligt even ten zuiden van de westpunt van Ameland.”[/I] Dat meldt het persbericht van Week van de Zee een jaar later. Het onbekende Waddeneiland wordt tijdens de Week van de Zee 2007 gepresenteerd. Bezoekers kunnen kunnen via videostreams vijf locaties op het virtuele Downunder bezoeken.

Digital Suites

Tijdens Kunstmaand Ameland 2007 stond galerie Dit Eiland in het teken van de nieuwe media. Bezoeker konden kennis nemen van de groeiende invloed van de nieuwe media in de kunst. In Digitale Suites, vijf avondprogramma’s, werden de activiteiten van de Archipel Ameland in internationaal perspectief geplaatst. Ook werd Haglet Alter in de digitale secundaire wereld, Second Life, gepresenteerd. Hij heeft er zijn eigen eiland dat gelijkenissen vertoont met Ameland. Filmmakers en kunstenaars werken mee aan de Digital Suites:
  • Tijmen Hauer
  • Harold Schellinx
  • De Porta Cabine en de silo / Bron: Persbureau AmelandDe Porta Cabine en de silo / Bron: Persbureau Ameland
    Peter Mertens

In Reference JCJ Vanderheyden

Archipel Medialab laat tijdens de Kunstmaand 2012 werk van JCJ Vanderheyden zien en hij nodigt vier jonge kunstenaars uit om zich te laten inspireren door JCJ en de omgeving van een speciaal geplaatste kunstenaarscabine: Porta Cabine. Zo ontstaat In Reference JCJ Vanderheyden. Het project was te volgen via twitter en iPad.

De app TMSP TV is gratis uit de App Store te halen.

Wandelzand

Het laatste project van Timo Mank en Archipel medialab op Ameland was Wandelzand, een wandeling met allerlei geluiden - Soundscapes - die via een app werd begeleid door viruele gids Zander. In 2015 sloot Mank het hotel, ging de galerie niet meer open en verhuisde hij terug naar Amsterdam.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soundscape en verlangen naar alleen natuurgeluidenVoor de term soundscape bestaat eigenlijk geen duidelijke vertaling in één woord. Met soundscape wordt meestal het totaa…
De Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan. De archipel behoort tot Portugal en is zowel ’s zomers als ’s winters…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…

Het Koninklijk Concertgebouw in AmsterdamHet Koninklijk Concertgebouw in AmsterdamHet Concertgebouw, officieel het Koninklijk Concertgebouw, aan de Van Baerlestraat in Amsterdam is niet alleen de meest…
Kunst met naald en draad - Jantina de Boer-Munneke uit NesKunst met naald en draad - Jantina de Boer-Munneke uit NesJantina de Boer-Munneke was een huisvrouw en onderneemster die op latere leeftijd een kunstenares in een bijzondere disc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Archipel Medialab
  • @hageltalter
  • Galerie Dit Eiland
  • Kunstmaand Ameland
  • Persbureau Ameland
  • http://www.diteiland.nl/pdf/medialab.pdf geraadpleegd op 28 april 2016
  • Afbeelding bron 1: Archipel - Timo Mank
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-04-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.