Twicht – het Twittergedicht

Twicht – het Twittergedicht Een Twicht is een gedicht in de vorm van een Tweet. Het is de evenknie van de Twittercolumn, maar dan in dichtvorm. Tresoar en Stichting It Fryske Boek schrijven sinds 2010 een Twichtwedstrijd uit ter gelegenheid van de 'Moanne fan it Fryske Boek', de maand van het Friese boek. Liefhebbers storten zich enthousiast op de korte poëzie die via de digitale weg gepubliceerd wordt.

Fryske Boek

Jaarlijks organiseert Tresoar een evenement rondom het Friese boek. Eerst was dat de Fryske Boekewike (Friese Boekenwweek) en sinds 2010 de maand van het Friese boek, de Moanne fan it Fryske Boek. In 2014 werd dat het literatuur- en cultuurfestival Swalk.
In 2010 werd er een speciale dichtwedstrijd gekoppeld aan de Friese boekenmaand. Iedereen kon meedoen door voor een bepaalde datum een Twicht, Twittergedicht, te plaatsen op Twitter. De prijs is de eer, een bos bloemen en een Zilveren Twicht in de vorm van een speldje verbeeldend het Twittervogeltje op een tak, het snaveltje open om de volgende Twicht te Tweeten.

Bron: TresoarBron: Tresoar

Lengte van de Twicht

De lengte van een Twittergedicht is beperkt tot 140 tekens of een combinatie van Tweets, waardoor het Twittergedicht een veelvoud van die 140 tekens kan zijn. Het gedicht wordt dan in meerdere Tweets verstuurd, als het maar wel duidelijk is dat de berichten bijelkaar horen. Vereiste is dat de Twichten worden afgesloten met ‘hekje twicht,’ geschreven als: #twicht. Dat hashtag- of hekjewoord fungeert als zoekwoord op Twitter.

Zo kan Tresoar ook de Tweets met de Twittergedichten vinden om ze voor de wedstrijd te kunnen beoordelen. De Tweets worden op de website van de Moanne fan it Fryske Boek weergegeven.

Organisatie

De wedstrijd wordt rondom de maand van het Friese boek georganiseerd door Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden, samen met Stichting It Fryske Boek. De jury komt uit de journalistieke- en boekenwereld van Friesland. Zij kiezen uit alle Twichten de beste, mooiste, lyrische, aanstekelijkste en wonderbaarlijkste.

Zilveren Twicht / Bron: Wopkje de JongZilveren Twicht / Bron: Wopkje de Jong

Taal

Er zijn een paar regels verbonden aan de wedstrijd:
  • De taal van de Twicht van deze Twichtenwedstrijd is Fries (in het eerste jaar mocht Nederlands ook), of één van de streektalen die in Fryslân gangbaar zijn, zoals het Bildts, Amelands of het Stellingwerfs;
  • de Tweet moet op Twitter gepubliceerd worden;
  • de Tweet moet afsluiten met #twicht;
  • als er een thema aan de wedstrijd wordt meegegeven, dan moeten de Twichten zich daaraan houden.

Nominatie

De deelnemers krijgen via een DM, Direct Message op Twitter, bericht of ze genomineerd zijn voor de Zilveren Twicht.

Winnaar 2013

Abel Roostra is de winnaar van 2013, hij schreef het gedicht ‘Op de Ulesprong’. De jury, bestaande uit schrijfster Jetske Bilker, redacteur van de Leeuwarder Courant Asing Walthaus en producent Sjoerd Ybema riepen Abel Roostra als winnaar van editie 2013 uit. De Twicht werd geprezen vanwege zijn mooie klankrijm van de oe’s en uo’s.

Winnende Twicht 2013

@abelroostra Op de Ulesprong
De simmer wie goed
Sweltsjes fuort de guozzen ûnderweis
Buorman roel hat buolguod hjoed
Alles is hjir op trochreis
#twicht

Twicht 2011 en 2012

Cornelis van der Wal uit Sneek wint de Zilveren Twicht in 2012.
De winnende Twicht van 2011 wordt geschreven door Wopkje de Jong van Fansels, Fries vertaalbureau. De Jong verraadt daarin hoe de Twichten ontstaan.

Yn myn tizerige tinzen | warrelje wurden wûnderlik | twivelriedich twirrelje se | en twinge har ta in #twicht

Hetzelfde Twittergedicht heeft Fansels vertaald in het Nederlands:

In mijn chaotische gedachten | warrelen woorden wonderlijk | aarzelend dwarrelen ze | en dwingen zich tot een #twicht

De eerste winnaar 2010

De eerste winnaar van de Zilveren Twicht is de dan 19 jarige Lauranne van Grinsven uit Den Bosch.
Zij schrijft in 2010:
Waarom zie ik nooit de man, die | rennend achter zijn hoed aan | laatste treinen mist | met zijn jas doorweekt #twicht

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moaiste Fryske Wurd – het mooiste Friese WoordMoaiste Fryske Wurd – het mooiste Friese WoordHet Fries krijgt een eigen ‘groene boekje.’ Volgens planning verschijnt het in 2015. Er komt ook een woordenlijst met ou…
Streekproducten Fan Fryske GrûnStreekproducten Fan Fryske GrûnFan Fryske Grûn is een boekwerk over streekproducten uit de provincie Friesland. In het boek staan Friese streekproducte…
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
Friese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalFriese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalPraat mar Frysk organiseert in april de Fryske Twitterdei, de Friese Twitterdag. De dag is in 2012 voor de eerste keer g…

'Nederland leest', de campagne die lezen weer populair maakt'Nederland leest', de campagne die lezen weer populair maaktDe maanden oktober en november staan sinds 2006 in het teken van ‘Nederland leest’. Dit is een leesbevorderingscampagne,…
Waar komt de naam vandaan? Panfluit en paniekWaar komt de naam vandaan? Panfluit en paniekSommige geluiden zijn prachtig, sommige geluiden leiden weer tot paniek. De panfluit geeft meestal een prachtige geluid.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Twitter logo
  • www.liwwadders.nl
  • www.pluskrant.nl
  • www.tresouar.nl
  • www.fansels.nl
  • http://www.tzum.info/2014/06/nieuws-maand-van-het-friese-boek-wordt-swalk/ geraadpleegd op 3 april 2016
  • Afbeelding bron 1: Tresoar
  • Afbeelding bron 2: Wopkje de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.