De jeugd van Walt Disney

De jeugd van Walt Disney Walt Disney, iedereen kent de beroemde tekenfilms wel van Disney. We weten allemaal wel dat Walt Disney achter Mickey Mouse en Donald Duck zat. Wie was deze man nou eigenlijk? Hoe zag zijn jeugd er bijvoorbeeld uit? Wat maakte hij allemaal mee toen hij jong was en wat heeft hem later geïnspireerd voor zijn tekeningen?

Gezin Disney

In 1902 was er een gezin in Chicago, de Verenigde Staten. Vader Elias Disney stond aan het hoofd van de familie en was getrouwd met Flora. Ze hadden al drie kinderen: Herbert (geboren in 1888), Raymon (gebouwen in 1890) en Roy (geboren in 1893). Op 5 december 1901 werd Walt geboren en later kwam er ook nog een dochter Ruth, die in 1903 werd geboren. Het gezin Disney was niet heel erg rijk en had met veel problemen te maken. De schulden liepen alleen maar hoger op, omdat vader Elias veel poker speelde.

Verhuizen

Aan het einde van 1903 ging de familie verhuizen naar Marceline. Daar wilde Elias een hele nieuwe start maken als boer. De oudste zonen moesten helpen met het boerenleven en hiermee hoopte het gezin uit de problemen te komen en met succes: een jaar later kon er veertig hectare grond extra worden gekocht en werd de boerderij flink uitgebreid. Walt hoefde niet mee te werken, omdat hij erg jong was. Hij speelde vooral en ontdekte de omgeving. Hij ging ook heel vaak naar de varkens en hij was dol op het varken dat Porker heette. Porker is de inspiratiebron geweest voor het ontwerp van de ‘drie kleine biggetjes’.

Slechtere tijden voor Walt Disney

Helaas bleef het niet goed gaan met de boerderij. In 1907 leverde al het fruit in Amerika weinig geld op en dit betekent dat de familie Disney amper geld heeft. De twee oudste zoons vertrokken ook nog eens midden in de nacht, waardoor Elias er vrijwel alleen voor stond. Dan wordt Elias ook nog eens ziek door het water uit de bron. Hij had tyfus, een ernstige ziekte waar veel mensen aan overleden. Nadat hij weken in het ziekenhuis had gelegen, kwam hij wonder boven wonder weer naar huis. Het zware werk kon hij alleen niet doen. Daarom moesten Roy en Walt veel klussen op de boerderij doen. Vader Elias was kwaad omdat hij ziek was en niets zelf kon, kropte alles op en uit dit op zijn kinderen. Roy en Walt werden steeds vaker geslagen door hun vader. Walt zocht troost bij Porker als het weer eens misging.

Verkoop van de boerderij

De boerderij leverde nog zo weinig geld op, dat de boerderij, de grond en alle dieren verkocht moest worden. Dit was voor iedereen vreselijk. Ook Walt had het er erg moeilijk mee. Hij moest afscheid nemen van zijn Porker. Na de verkoop kon het gezin met het geld dat ze hebben verhuizen naar Kansas City. Hier probeerde Elias om zoveel mogelijk geld te verdienen. Hij heeft verschillende banen gehad, maar nergens vond hij geluk. Roy en Walt moesten verplicht meehelpen door een krantenwijk te nemen. Walt kreeg een klein beetje geld voor de kranten, de rest hield zijn vader zelf. Van het weinige geld dat Walt had, kocht hij tekenspullen.

Elias Disney,de vader van Walt Disney, heeft veel gelijkenissen met Donald Duck. Net als Elias heeft Donald constant een andere baan, geen geluk en kan hij heel driftig zijn.

De situatie wordt beter

Roy en Walt werden nog steeds vaak geslagen door hun vader. In 1911 besloot Roy om weg te gaan en Walt bleef alleen achter met zijn ouders en zusje. Het keerpunt kwam toen Walt het ook niet meer aankon en de polsen van zijn vader pakte. Elias schrok hier zo van, dat hij zijn zoon nooit meer heeft geslagen. Walt krijgt nu zelfs een vriend; Walt Pfeiffer. Beide jongens gaan veel met elkaar om.

Walt Disney gaat terug naar Chicago

De familie Disney verhuisde opnieuw in 1917 en gingen terug naar Chicago. Hier besloot Walt tekenlessen te volgen. Hij betaalde deze lessen zelf. Het rode kruis zocht naar nieuwe mensen die konden helpen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa. Walt was eigenlijk nog te klein, maar vervalste zijn papieren en kreeg toestemming van zijn ouders. Tijdens de oorlog werd Walt ziek en moest hij terug naar Europa. Toen hij eindelijk weer beter was, was er al voor vrede getekend.

Walt’s tekeningen

Al op hele jonge leeftijd tekende Walt allerlei leuke figuurtjes. Zijn vader heeft hem hier nooit in gesteund en vond het alleen maar onzin. Zijn moeder was hier anders in. Zij gaf Walt een tekenblok en vond dat hij vooral door moest gaan. Ook gaf ze hem stripboeken toen hij ziek op bed lag.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Disney Treasures: Your Host, Walt DisneyWie kent hem niet, Walter Elias Disney de man die de Disney Studios heeft opgericht. Walt Disney heeft in zijn leven zee…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Disney Treasures: Disneyland USADisney Treasures: Disneyland USADisneyland, waarschijnlijk heeft u er al wel eens van gehoord. Het is een zeer groot pretpark dat bedacht is door The Wa…

Het mysterieuze leven van Desiderius ErasmusHet mysterieuze leven van Desiderius ErasmusWe kennen de naam Erasmus allemaal wel, er zijn scholen, stichtingen en projecten die de naam Erasmus met zich meedragen…
Judith, de freule van Dorth (1847-1799)Judith, de freule van Dorth (1847-1799)In 1793 vielen de Fransen de Republiek der Nederlanden binnen en de patriotten (aanhangers van de Fransen) waren er als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Christoher Finch - Walt Disney ISBN 9062100260
  • Rein van Wiligen - Mouse Entertainment ISBN 9061685737
  • Quotable Walt Disney ISBN 086853328
  • Childhoof of Famous Americans - Walt Disney ISBN 980689813245
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 08-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.