De erfenis van William Shakespeare
William Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten en uitdrukkingen zijn door hem bedacht. Volgens het Engels woordenboek van Oxford heeft Shakespeare 3000 woorden toegevoegd aan de Engelse taal. Wat is er bewaard gebleven van het leven van deze man en waar haalde hij zijn inspiratie vandaan?
Herinneringen aan de jeugd van Shakespeare
William Shakespeare werd geboren op 23 april 1564 in Stratford-upon-Avon. Zijn geboortehuis bestaat nog steeds en ondanks de vooral van buitenaf vervallen aanblik is het huis nog steeds te bezichtigen (Henley Street in Stratford-upon-Avon). Destijds was deze woning met zijn kleine kamertjes het grootste huis van Stratford-upon-Avon. Ook de redelijk grote tuin is te bezichtigen.
Zijn ouders waren de handelaar en wethouder John Shakespeare en de adellijke Mary Arden. Mary Arden was de jongste van acht dochters en na de dood van haar vader erfde ze zijn boerderij. Ook deze boerderij bestaat nog steeds en in te vinden en te bezoeken aan de Station Road in Wilmcote, een klein dorp nabij Stratford-upon-Avon.
William was de derde van acht kinderen, hoewel zijn twee oudere zussen al voor zijn geboorte waren overleden. Van de acht kinderen werden er slechts vijf volwassen. Waarschijnlijk bezocht Shakespeare de Stratford Grammar School in het centrum van Stratford-upon-Avon. Er is daar nog steeds een Grammar School te vinden.
Herinneringen aan de volwassen Shakespeare
Hij trouwde op 28 november 1582 met de acht jaar oudere Anne Hathaway. Het huwelijk werd met enige haast gesloten want Anne Hathaway was drie maanden zwanger. Het geboortehuis van Anne Hathaway werd gebouwd in 1514, maar raakte in 1969 zwaar beschadigd bij een brand. Het beschadigde pand werd aangekocht door de Shakespeare Trust, die het huis weer in zijn oude glorie herstelde en er een museum van maakte. Het gebouw is te vinden aan de Cottage Lane in Stratford-upon-Avon.
William en Anne woonden nog vier jaar in bij William’s ouders en hier werden ook hun drie kinderen geboren. Suzanna op 26 mei 1583 en de tweeling Hamnet en Judith op 2 februari 1585. William was in die tijd werkzaam als acteur en toneelspeler in Londen, terwijl zijn gezin in Stratford-upon-Avon verbleef. Hij verbleef wel enkele maanden per jaar bij zijn gezin. Waarschijnlijk is hij rond 1588 begonnen met het schrijven van toneelstukken. In 1596 overlijdt zoon Hamnet. Dit was tijdens een pestepidemie, dus het lijkt waarschijnlijk dat hij daaraan is overleden. In 1597 koopt William zelf een huis in Stratford-upon-Avon. Vanaf 1613 stopt hij met het acteerwerk en vestigt hij zich permanent in het huis op de hoek van Chapel Street en Chapel Lane. Hij sterft daar uiteindelijk op 23 april 1616. Het huis werd afgebroken in 1759, maar de funderingen en de tuinen zijn bewaard gebleven.
Naast de overblijfselen van het sterfhuis van Shakespeare staat Nash’s House. Hier woonde Shakespeare zijn kleindochter Elizabeth (dochter van Susanna). Dit huis is te bezoeken. Met de dood van Elizabeth stierf deze tak van de familie uit. Er zijn dus geen nakomelingen meer van William Shakespeare. Verder is ook het huis van Susanna Shakespeare te bezoeken. In dit huis is Elizabeth geboren. Het huis heet Hall’s Croft en bevindt zich in Old Town, Stratford-upon-Avon.
Na zijn dood werd Shakespeare begraven in de Holy Trinity Church in Stratford-upon-Avon. Tegen een kleine vergoeding is het graf te bezoeken en kan je met eigen ogen de vloek lezen die op zijn tombe staat. Heel dit schilderachtige dorpje staat dus in teken van William Shakespeare.
De inspiratiebronnen van Shakespeare
Shakespeare haalde zijn inspiratie vaak uit andere verhalen. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
- Het personage Tybalt uit Romeo en Julia is gebaseerd op Tybeert de kater uit “Van den Vos Reynaerde” van ene William, geschreven rond 1260.
- “Troilus en Cressida” is een toneelstuk van William Shakespeare wat veel gelijkenissen vertoont met het gedicht “Troilus and Creseyda” van Geoffrey Chaucer (rond 1380).
- Voor zijn toneelstukken “Antony en Cleopatra”, “Julius Ceasar”, “Coriolanus” en “Timon van Athene”, kopieerde Shakespeare hele passages uit het werk van Plutarius (46-120 na Christus).
- Het gedicht “The Tragicall Historye of Romeus and Juliet” van Arthur Brooke (overleden in 1563), was vrijwel zeker een grote inspiratiebron voor het toneelstuk “Romeo en Julia”.
- Het geschiedenisboek “Histoirie of Scotland”, geschreven door Raphael Holinshed in 1587 werd gebruikt ter inspiratie voor het toneelstuk “Macbeth”.
- En tot slot was het toneelstuk “De koopman van Venetië” gebaseerd op het boek “The Jew of Malta” van Christopher Marlowe (1589).