Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton?
In januari 1998 horen we voor het eerst van de naam Monica Lewinsky. De kranten staan er vol mee en op het nieuws wordt er uitgebreid over haar bericht. Lewinsky zou er namelijk een seksuele affaire op na houden met de toenmalige president van de Verenigde Staten, Bill Clinton. Nadat zij wereldwijd in de media over de tong gaat en wordt bespot, verdwijnt zij uit de publiciteit. Ze trekt zich terug in Engeland en er wordt weinig meer van haar vernomen. In 2014 verschijnt ze weer in de openbaarheid. Via diverse media stelt zij de effecten die de affaire op haar leven heeft gehad aan de kaak.
Inhoud
Leven voor het Witte Huis
Monica Lewinsky wordt geboren op 23 juli 1973 te San Francisco en groeit op in het zuiden van Californië. Monica heeft nog een broer genaamd Michael. In 1988 scheiden haar ouders Bernard Lewinsky, een oncoloog, en Marcia Kay Vilensky, een schrijfster. De scheiding van haar ouders is een gebeurtenis die haar erg raakt. In haar jonge jaren bezoekt zij de Sinai Akiba Academy, dit is een joodse religieuze school. Lewinsky wordt dan ook joods opgevoed.
Monica Lewinsky behaalt haar middelbare schooldiploma op de Bel Air Prep in 1991, waarna zij gaat studeren aan het Santa Monica College. Terwijl zij aan dit college studeert is zij ook werkzaam op de afdeling ‘drama’ op de Beverly Hills High School. In 1992 begint zij een affaire met de getrouwde Andy Bleiler, haar voormalig leraar. De verhouding zal vijf jaar duren. Nadat zij het Santa Monica College heeft voltooid gaat zij studeren aan het Lewis & Clark College waar zij haar diploma psychologie behaalt in 1995. Via een vriend van de familie verzekert zij zich van een onbetaalde stage bij het Witte Huis. Ze verhuist hiervoor dan ook naar Washington in juli 1995. Nadat deze stage eindigt krijgt ze een betaalde baan aangeboden bij het departement ‘wetgevende zaken’.
Affaire met Bill Clinton
In januari 1998 komt aan het licht dat Monica Lewinsky er tussen november 1995 en maart 1997 een affaire op na hield met de toenmalige president van de Verenigde Staten Bill Clinton. Monica verklaart later dat er negen ontmoetingen hebben plaatsgevonden waarbij er seksuele handelingen zijn verricht, maar dat er nooit sprake is geweest van geslachtsgemeenschap. Er vonden ook vele ontmoetingen plaats waarbij geen sprake was van seksuele activiteit. Ook werden er cadeau's tussen de twee uitgewisseld, welke later als bewijs voor de affaire werden gebruikt zoals een hoedenspeld. Volgens Lewinsky en andere personen uit de omgeving van het Witte Huis was er sprake van een relatie tussen de twee. Op 26 januari 1998 verklaart Bill Clinton onder ede: ‘I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.’ Het zijn woorden die hij later terug moet nemen.
In 1996 wordt Monica Lewinsky overgeplaatst van het Witte Huis naar het Pentagon omdat ze teveel tijd in de buurt van president Clinton spendeert volgens omstanders. Bij het Pentagon neemt Monica haar nieuwe collega Linda Tripp, met wie zij bevriend raakt, in vertrouwen over haar affaire met de president. Via deze weg komt de verhouding dan ook naar buiten. Tripp besluit namelijk de telefoongesprekken tussen Monica en haarzelf op te nemen, want in de gesprekken verteld Monica haar over de relatie met Bill Clinton. Tripp overhandigt vervolgens de tapes aan het weekblad 'Newsweek' en aan openbaar aanklager Kenneth Starr en zo wordt de Lewinsky-affaire openbaar. Starr was openbaar aanklager in het Whitewater-schandaal, waarbij er onderzoek werd gedaan naar vastgoedinvesteringen van Bill en Hillary Clinton. Starr betrok de zaak van Lewinsky bij zijn onderzoek om aan te kunnen tonen dat de toenmalige president van de Verenigde Staten meineed had gepleegd. Hiermee was Linda Tripp een sleutelfiguur in de Lewinsky-affaire. Tripp overlijdt op 70-jarige leeftijd na een kort ziekbed aan alvleesklierkanker.
Schandaal
Nadat de verhouding in 1998 naar buiten komt domineert het bericht direct het wereldnieuws. De getrouwde Clinton ligt onder vuur en Lewinsky groeit uit tot een nationale bekendheid, want de aandacht van de media is intens. Monica Lewinsky zit dagenlang opgesloten in haar appartement, samen met haar ouders. De affaire leidde ertoe dat er door het Huis van Afgevaardigden een procedure werd gestart om Bill Clinton af te zetten als president. Zo ver komt het uiteindelijk niet en Clinton blijft president.
In eerste instantie worden er weinig negatieve berichten over Monica Lewinsky naar buiten gebracht. De meeste mensen uit haar omgeving spreken niets dan goeds. Later wordt Monica echter zeer vernederend en negatief afgeschilderd, waarbij de berichtgeving waarschijnlijk gemanipuleerd is vanuit het kamp van Bill Clinton. Ze staat bekend als ‘iemand die zich omhoog werkt door seks’ en wordt uitgemaakt voor ‘slet’. Ze wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld en voor het eerst komt het begrip 'slut-shaming' ter sprake. Er worden oude koeien uit de sloot gehaald en haar seksleven beland in de openbaarheid. Zo geeft Andy Bleiler, een voormalig leraar van haar middelbare school met wie zij in haar studententijd een affaire kreeg, een persconferentie over zijn verleden met Lewinsky en werkt hij mee aan het onderzoek naar de affaire.
Uit de schijnwerpers
In 1999 geeft ze nog een paar interviews (maar door afspraken die met de regering zijn gemaakt is zij niet vrij om te spreken) en werkt ze mee aan een boek van Andrew Morton genaamd Monica’s Story. Het boek is een biografie van haar leven en ook de affaire met Clinton wordt erin opgenomen. Ook in de jaren erna maakt ze nog enkele optredens in de media, maar in 2005 besluit ze zich terug te trekken uit de schijnwerpers. De affaire blijft haar achtervolgen en het maakt haar leven erg moeilijk. Ze stopt met het verkopen van handtassen en verhuist naar Engeland. Ze gaat sociale psychologie studeren in Londen, waar ze in december 2006 haar master behaald. Haar proefschrift had de volgende titel: ‘In Search of the Impartial Juror: An Exploration of the Third-Person Effect and Pre-Trial Publicity.’ Desondanks lukt het Lewinsky niet goed haar leven op de rit te krijgen. Ze kan moeilijk aan werk komen door haar reputatie en een stabiele relatie waar ze naar verlangt blijft uit. Het imago van minnares van Bill Clinton blijft aan haar kleven.
Terugkeer in de publiciteit
In 2014 keert Lewinsky terug in de schijnwerpers. Ze schrijft voor het tijdschrift
Vanity Fair een artikel genaamd ‘Shame and Survival’. In het artikel bekritiseert ze de manier waarop ze door de media behandeld is. Ze doet een oproep op te staan tegen publieke vernedering. Daarnaast schrijft ze over de invloed die het schandaal op haar leven heeft uitgeoefend. Ze zag haar vrienden stappen maken in hun leven: ze vonden een goede baan, trouwden en kregen kinderen. Stappen die Monica maar niet kon zetten. Ze werd nergens aangenomen en het lukte haar niet een stabiele relatie aan te gaan. De affaire blijft haar achtervolgen. Ook bepleit ze in het artikel dat Bill Clinton misbruik van haar heeft gemaakt door de schuld op haar af te schuiven en de pers negatief te beïnvloeden. In de laatste zin van het artikel verklaart ze krachtig dat ze klaar is met de affaire, haar typerende baret en blauwe jurk heeft verbrand en dat het tijd is om door te gaan met haar leven. Daarnaast geeft ze in juli 2014 voor het eerst in tien jaar een interview op televisie voor
National Geographic. In oktober 2014 spreekt ze over haar publieke vernedering op het congres ’30 under 30’ wat door
Forbes georganiseerd wordt. Ze noemt zichzelf het eerste slachtoffer van internetpesten. Op dit congres zegt ze dat nu ze de vernedering zelf heeft overleefd ze graag anderen wil helpen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt. Ook laat zij weten dat ze gediagnosticeerd is met posttraumatische-stressstoornis.
Inspirerende TED-talk
In mei 2015 vervolgt ze haar campagne tegen 'cyberbullying' als zij een inspirerende TED-talk geeft. Zo weet ze langzaamaan haar reputatie te veranderen en gaan mensen inzien wat zich toentertijd precies heeft afgespeeld. Monica is klaar met de Lewinsky-affaire en zet haar ervaringen nu in om anderen te helpen. Monica Lewinsky gaat verder met haar leven en het lukt haar beetje bij beetje het negatieve imago van zich af te schudden, maar de naam van Bill Clinton zal haar altijd blijven achtervolgen. Op 14 juni 2016 kwam Monica Lewinsky naar Nederland om in Tilburg te spreken op het evenement 'We Are Mundial'. Hier hield zij een toespraak van twintig minuten in het licht van cyberpesten. Er mochten geen foto's van haar worden gemaakt en Lewinsky gaf geen interviews.
Amerikaanse Verkiezingen 2016
In 2015 werd bekend dat Hillary Clinton, de vrouw van Bill, zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. In juli 2016 bleek dat zij het op zou nemen tegen Donald Trump. Trump dreigde de affaire met Lewinsky in debatten ter sprake te brengen om hard uit te kunnen halen naar de familie Clinton. Het bleef echter bij dreigen en kwam niet aan de orde. Desondanks werd de affaire van Bill Clinton met Lewinsky opnieuw aangehaald in de media en men vroeg zich af hoe Monica zich tegenover het kandidaatschap van Hillary Clinton op zou stellen. Monica hield zich echter afzijdig en zorgde ervoor dat het onderwerp niet ter sprake kwam in interviews en toespraken. Monica Lewinsky sprak haar voorkeur nooit uit en het zal waarschijnlijk in nevelen gehuld blijven of zij 8 november 2016 op Clinton, Trump of helemaal niet stemde.
Medewerking aan documentaire en televisieserie
In 2018 verschijnt de documentaire 'The Clinton Affair'. Monica Lewinsky verleent hier haar medewerking aan en wordt geïnterviewd voor de serie. In juli 2019 wordt 'The Clinton Affair' in zes delen uitgezonden in Nederland door de VPRO. Tevens wordt in 2019 bekend dat het derde seizoen van de serie "American Crime Story" zal draaien om het schandaal rondom Lewinsky en de impeachment-procedure van Bill Clinton. Monica Lewinsky is zelf betrokken als producent bij het derde seizoen. Zij verleent hieraan haar medewerking om zo haar kant van het verhaal aan het grote publiek te kunnen vertellen. De andere twee seizoenen van "American Crime Story" draaiden om de vervolging van O.J. Simpson en de moord op Gianni Versace.