InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton?

Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton?

Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton? In januari 1998 horen we voor het eerst van de naam Monica Lewinsky. De kranten staan er vol mee en op het nieuws wordt er uitgebreid over haar bericht. Lewinsky zou er namelijk een seksuele affaire op na houden met de toenmalige president van de Verenigde Staten, Bill Clinton. Nadat zij wereldwijd in de media over de tong gaat en wordt bespot, verdwijnt zij uit de publiciteit. Ze trekt zich terug in Engeland en er wordt weinig meer van haar vernomen. In 2014 verschijnt ze weer in de openbaarheid. Via diverse media stelt zij de effecten die de affaire op haar leven heeft gehad aan de kaak.

Inhoud


Leven voor het Witte Huis

Monica Lewinsky wordt geboren op 23 juli 1973 te San Francisco en groeit op in het zuiden van Californië. Monica heeft nog een broer genaamd Michael. In 1988 scheiden haar ouders Bernard Lewinsky, een oncoloog, en Marcia Kay Vilensky, een schrijfster. De scheiding van haar ouders is een gebeurtenis die haar erg raakt. In haar jonge jaren bezoekt zij de Sinai Akiba Academy, dit is een joodse religieuze school. Lewinsky wordt dan ook joods opgevoed.

Monica Lewinsky behaalt haar middelbare schooldiploma op de Bel Air Prep in 1991, waarna zij gaat studeren aan het Santa Monica College. Terwijl zij aan dit college studeert is zij ook werkzaam op de afdeling ‘drama’ op de Beverly Hills High School. In 1992 begint zij een affaire met de getrouwde Andy Bleiler, haar voormalig leraar. De verhouding zal vijf jaar duren. Nadat zij het Santa Monica College heeft voltooid gaat zij studeren aan het Lewis & Clark College waar zij haar diploma psychologie behaalt in 1995. Via een vriend van de familie verzekert zij zich van een onbetaalde stage bij het Witte Huis. Ze verhuist hiervoor dan ook naar Washington in juli 1995. Nadat deze stage eindigt krijgt ze een betaalde baan aangeboden bij het departement ‘wetgevende zaken’.

Affaire met Bill Clinton

In januari 1998 komt aan het licht dat Monica Lewinsky er tussen november 1995 en maart 1997 een affaire op na hield met de toenmalige president van de Verenigde Staten Bill Clinton. Monica verklaart later dat er negen ontmoetingen hebben plaatsgevonden waarbij er seksuele handelingen zijn verricht, maar dat er nooit sprake is geweest van geslachtsgemeenschap. Op 26 januari 1998 doet Bill Clinton nog de wereldberoemde uitspraak: ‘I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.’ Het zijn woorden die hij later terug moet nemen.

In 1996 wordt Monica Lewinsky overgeplaatst van het Witte Huis naar het Pentagon omdat ze teveel tijd in de buurt van president Clinton spendeert volgens omstanders. Bij het Pentagon vertelt Monica haar nieuwe collega Linda Tripp over haar affaire met de president. Via deze weg komt de verhouding dan ook naar buiten. Tripp besluit namelijk de telefoongesprekken tussen Monica en Bill Clinton af te luisteren en op te nemen. Tripp overhandigt de tapes aan openbaar aanklager Kenneth Starr en zo wordt de Lewinsky-affaire openbaar.

Schandaal

Nadat de verhouding in 1998 naar buiten komt domineert het bericht direct het wereldnieuws. De getrouwde Clinton ligt onder vuur en Lewinsky groeit uit tot een nationale bekendheid, want de aandacht van de media is intens. De affaire leidde ertoe dat er door het Huis van Afgevaardigden een procedure werd gestart om Bill Clinton af te zetten als president. Zo ver komt het uiteindelijk niet en Clinton blijft president.

In eerste instantie worden er weinig negatieve berichten over Monica Lewinsky naar buiten gebracht. De meeste mensen uit haar omgeving spreken niets dan goeds. Later wordt Monica echter zeer vernederend en negatief afgeschilderd, waarbij de berichtgeving waarschijnlijk gemanipuleerd is vanuit het kamp van Bill Clinton. Ze staat bekend als ‘iemand die zich omhoog werkt door seks’ en wordt uitgemaakt voor ‘slet’. Ze wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Uit de schijnwerpers

In 1999 geeft ze nog een paar interviews (maar door afspraken die met de regering zijn gemaakt is zij niet vrij om te spreken) en werkt ze mee aan een boek van Andrew Morton genaamd Monica’s Story. Het boek is een biografie van haar leven en ook de affaire met Clinton wordt erin opgenomen. Ook in de jaren erna maakt ze nog enkele optredens in de media, maar in 2005 besluit ze zich terug te trekken uit de schijnwerpers. De affaire blijft haar achtervolgen en het maakt haar leven erg moeilijk. Ze stopt met het verkopen van handtassen en verhuist naar Engeland. Ze gaat sociale psychologie studeren in Londen, waar ze in december 2006 haar master behaald. Haar proefschrift had de volgende titel: ‘In Search of the Impartial Juror: An Exploration of the Third-Person Effect and Pre-Trial Publicity.’ Desondanks lukt het Lewinsky niet goed haar leven op de rit te krijgen. Ze kan moeilijk aan werk komen door haar reputatie en een stabiele relatie waar ze naar verlangt blijft uit. Het imago van minnares van Bill Clinton blijft aan haar kleven.

Terugkeer in de publiciteit

In 2014 keert Lewinsky terug in de schijnwerpers. Ze schrijft voor het tijdschrift Vanity Fair een artikel genaamd ‘Shame and Survival’. In het artikel bekritiseert ze de manier waarop ze door de media behandeld is. Ze doet een oproep op te staan tegen publieke vernedering. Daarnaast schrijft ze over de invloed die het schandaal op haar leven heeft uitgeoefend. Ze zag haar vrienden stappen maken in hun leven: ze vonden een goede baan, trouwden en kregen kinderen. Stappen die Monica maar niet kon zetten. Ze werd nergens aangenomen en het lukte haar niet een stabiele relatie aan te gaan. De affaire blijft haar achtervolgen. Ook bepleit ze in het artikel dat Bill Clinton misbruik van haar heeft gemaakt door de schuld op haar af te schuiven en de pers negatief te beïnvloeden. In de laatste zin van het artikel verklaart ze krachtig dat ze klaar is met de affaire, haar typerende baret en blauwe jurk heeft verbrand en dat het tijd is om door te gaan met haar leven. Daarnaast geeft ze in juli 2014 voor het eerst in tien jaar een interview op televisie voor National Geographic. In oktober 2014 spreekt ze over haar publieke vernedering op het congres ’30 under 30’ wat door Forbes georganiseerd wordt. Ze noemt zichzelf het eerste slachtoffer van internetpesten. Op dit congres zegt ze dat nu ze de vernedering zelf heeft overleefd ze graag anderen wil helpen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt.

Inspirerende TED-talk

In mei 2015 vervolgt ze haar campagne tegen 'cyberbullying' als zij een inspirerende TED-talk geeft. Zo weet ze langzaamaan haar reputatie te veranderen en gaan mensen inzien wat zich toentertijd precies heeft afgespeeld. Monica is klaar met de Lewinsky-affaire en zet haar ervaringen nu in om anderen te helpen. Monica Lewinsky gaat verder met haar leven en het lukt haar beetje bij beetje het negatieve imago van zich af te schudden, maar de naam van Bill Clinton zal haar altijd blijven achtervolgen. Op 14 juni 2016 kwam Monica Lewinsky naar Nederland om in Tilburg te spreken op het evenement 'We Are Mundial'. Hier houdt zij een toespraak van twintig minuten in het licht van cyberpesten. Er mogen geen foto's van haar worden gemaakt en Lewinsky geeft geen interviews.

Amerikaanse Verkiezingen 2016

In 2015 wordt bekend dat Hillary Clinton, de vrouw van Bill, zich kandidaat stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. In juli 2016 blijkt dat zij het op zal nemen tegen Donald Trump. Trump dreigt de affaire met Lewinsky in debatten ter sprake te brengen om hard uit te halen naar de familie Clinton. Het blijft echter bij dreigen en komt niet aan de orde. Desondanks wordt de affaire van Bill Clinton met Lewinsky opnieuw aangehaald in de media en men vraagt zich af hoe Monica zich tegenover het kandidaatschap van zijn vrouw opstelt. Zij houdt zich echter afzijdig en zorgt dat het onderwerp niet ter sprake komt in interviews en toespraken. Monica Lewinsky spreekt haar voorkeur niet uit en het zal waarschijnlijk in nevelen gehuld blijven of zij 8 november 2016 op Clinton, Trump of helemaal niet stemde.
© 2015 - 2019 Juul92, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bill Clinton en Monica Lewinsky: de affaireHet duurde wel een jaar voordat de waarheid boven tafel kwam van Bill Clinton en Monica Lewinsky, de stagiaire waarmee h…
Bill Clinton, een typische manBill Clinton, een typische manOf je meer voor de democraten bent of meer voor de republikeinen maakt niet uit, Clinton is sowieso een van de president…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Het Bill-Clinton dieetHet Bill-Clinton dieetHoe komt het dat een slankere Bill Clinton (geboren in 1946) zich tegenwoordig beter voelt dan ooit? Wat motiveerde deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mingle Media TV, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Vanity Fair, http://www.vanityfair.com/style/society/2014/06/monica-lewinsky-humiliation-culture, bezocht op 18 juni 2015
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Monica_Lewinsky, bezocht op 18 juni 2015
  • http://www.biography.com/people/monica-lewinsky-21292085#life-post-scandal, bezocht op 18 juni 2015
  • http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/monica-lewinsky-spreekt-in-tilburg-1.6000908, bezocht op 26 mei 2016

Reageer op het artikel "Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul92
Laatste update: 04-09-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!