Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoon

Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoon Grace Kelly stierf in 1982 maar tot op de dag van vandaag heeft zij haar stempel op het leven nagelaten. Ze werd geboren als gewoon burgermeisje, maar maakte furore als filmster en stijlicoon. Hoewel haar ouders de keuze om te gaan acteren afkeurden, besloot Grace haar droom na te jagen. Het leverde haar uiteindelijk een Oscar op. Door te trouwen met een prins werd zij zelfs prinses: haar leven was net een sprookje. Een sprookje met een tragisch einde want Grace Kelly stierf al op 52-jarige leeftijd door een auto-ongeluk. Hoe groeide Grace uit van een gewoon meisje tot een icoon?

Inhoud


Jonge jaren

Grace Patricia Kelly werd geboren op 12 november 1929 in Philadelphia, gelegen in de staat Pennsylvania. Grace had nog twee zussen en een broer. Ze groeide op in een sportieve en welvarende familie. Haar vader, John Brendan Kelly, won drie Olympische medailles als lid van het Amerikaanse roeiteam. Haar moeder, Margaret Katherine Majer, gaf lichamelijke opvoeding aan de universiteit van Pennsylvania en was de eerste vrouwelijke coach van het atletiek team. Daarnaast was haar vader self-made miljonair: hij was eigenaar van de grootste bakstenenfabriek aan de oostkust van Amerika.

Op jonge leeftijd hield Grace Kelly al van acteren. Toen zij twaalf jaar was speelde ze voor het eerst in een film. Daarnaast hield ze ook erg van dansen en was ze af en toe samen met haar moeder en zussen model op lokale sociale evenementen. In het jaarboek van haar middelbare school schreef zij dan ook dat ze graag een grote ster wilde worden, zowel op het podium als op het scherm. Ondanks de afkeuring van haar ouders joeg ze haar droom na en maakte ze het besluit om actrice te worden.

Carrière als actrice

Grace schreef zich in bij de ‘American Academy of Dramatic Arts’ in New York en ondanks dat het semester al vol zat, werd zij toch toegelaten. Dit kwam mede door de invloed van haar oom George Kelly die in 1926 de Pullitzer prijs voor drama won. Om haar studie te bekostigen deed zij modellenwerk en verscheen ze onder andere op de cover van het tijdschrift Cosmopolitan. Nadat Grace Kelly is afgestudeerd probeerde ze carrière te maken op Broadway, maar ondanks haar schoonheid en gevoel voor stijl ontbrak het haar aan een goede zangstem. Kelly besloot dat films en tv-producties haar beter lagen en maakte een overstap.

Ze speelde in diverse televisieproducties en films, maar een grote doorbraak bleef uit. In 1952 deed ze auditie bij Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), een grote filmproductie, distributie- en televisiestudio. Hier kreeg zij een zevenjarig contract aangeboden waarmee ze 850 dollar per week verdiende. Vanaf nu speelde Grace regelmatig in MGM-producties. Ook speelde ze in drie films van Alfred Hitchcock die als een mentor voor haar was in de filmindustrie. Haar grote doorbraak volgde in 1955, toen ze door de zwangerschap van een andere actrice één van de hoofdrollen in de film The Country Girl toebedeeld kreeg. Met deze rol zette zij zichzelf op de kaart als actrice. Op 30 maart 1955 ontving Grace Kelly voor deze rol dan ook een Oscar. In totaal speelde zij in elf films en 60 televisieproducties.

Huwelijk met een prins

Grace heeft faam verworven als actrice en reisde met een delegatie van de Verenigde Staten in april 1955 af naar het filmfestival in Cannes. Hier werd ze uitgenodigd voor een fotoreportage met prins Reinier III van Monaco. Het was hun eerste ontmoeting. Nadat ze terug is in Amerika begon ze een geheime correspondentie met de prins. In december 1955 kwam Reinier naar Amerika, officieel om op tour te gaan door het land, maar de geruchten gingen dat hij actief op zoek was naar een vrouw omdat Monaco weer bij Frankrijk gevoegd zou worden als hij geen troonopvolger zou vinden.

Reinier ontmoette de familie van Grace en na drie dagen vroeg hij Grace om haar hand. De verloving was groot nieuws en het huwelijk werd door de pers bestempeld als het ‘huwelijk van de eeuw’. Op 18 en 19 april 1956 vond de trouwerij plaats in Monaco en dat maakte Grace (in Europa ook wel Gracia genoemd) Kelly prinses van Monaco. Als gevolg hiervan moest zij haar acteercarrière naast zich neerleggen. Tevens moest zij haar Amerikaanse burgerschap opgeven. Er gingen geruchten dat Grace ongelukkig was in haar huwelijk, maar bekenden van het stel beweren dat Grace en Reinier wel degelijk een gelukkig huwelijk hadden. Het stel kreeg dan ook drie kinderen: Caroline, Albert en Stéphanie.

Tragische dood

Inmiddels was Grace Kelly uitgegroeid tot een icoon. Haar schoonheid, zelfvertrouwen en vleugje mysterie betoverden de wereld. Op 13 september 1982 sloeg het noodlot echter toe. Terwijl prinses Grace en haar dochter Stéphanie een ritje maakten in de auto, kreeg Grace een beroerte. Hierdoor verloor zij de controle over de auto. Stéphanie probeerde de auto nog op de weg te houden maar ze kwamen in een ravijn terecht. De twee werden met spoed naar het ziekenhuis van Monaco vervoerd. Grace Kelly heeft veel interne bloedingen en ernstig hersenletsel opgelopen, mede door haar beroerte. De crash is de prinses dan ook fataal geworden. Ze overleed na 24 uur in coma gelegen te hebben op 14 september 1982.

Op 18 september 1982 vond haar begrafenis plaats in de Saint Nicholas kathedraal te Monaco. Hier werd ze bijgezet in het familiegraf van de familie Grimaldi. Ongeveer 400 genodigden bezochten haar begrafenis, waaronder Nancy Reagan en prinses Diana. Daarnaast was de plechtigheid live op televisie te volgen. De wereld moest afscheid nemen van de geliefde Grace.

Grace Kelly als stijlicoon

Nog altijd staat Grace Kelly in het geheugen van velen gegrift. Tot op de dag van vandaag zorgt zij voor inspiratie, bijvoorbeeld op het gebied van de mode. Toen zij nog leefde werd haar kledingstijl al geroemd. Zo werd Grace Kelly vaak met een tas gefotografeerd die geproduceerd was door het merk Hermès. De tas werd hierdoor erg populair en wordt later door het merk omgedoopt tot de Kelly Bag. Na haar dood leeft de invloed van Kelly als stijlicoon dan ook voort. Daarnaast stond Grace bekend om het sjaaltje wat zij om haar hoofd knoopte en de grote zonnebril die zij hierbij droeg. Daarbij droeg zij haar haar vaak in een knot (een Franse rol) en droeg zij regelmatig parelkettingen. Haar stijl wordt over het algemeen omgeschreven als klassiek. Diverse merken hebben ontwerpen op haar stijl geïnspireerd en zo is te zien dat het nalatenschap van Grace Kelly nog altijd voortleeft.

Daarnaast worden na haar dood nog regelmatig tentoonstellingen aan haar gewijd. Zo is er van juni 2014 tot aan januari 2015 in Paleis Het Loo de expositie 'Grace Kelly, prinses en stijlicoon' te bezoeken. De expositie is volledig gewijd aan het enerverende leven van de prinses en er zijn kledingstukken, accessoires en originele filmbeelden van Grace Kelly te bekijken. Vanaf april 2019 stelt het Christian Dior Museum te Granville 85 jurken van het stijlicoon tentoon. Grace Kelly koos er namelijk vaak voor om het Franse merk Dior te dragen. De organisator van de tentoonstelling kreeg toegang tot het archief van het paleis van Monaco, waar de jurken van de prinses opgeslagen lagen.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prins Albert II van MonacoPrins Albert II van Monaco (geboren op 14 maart 1958) is de huidige regerend vorst van het koninkrijkje Monaco dat ligt…
Prinses Charlène van MonacoCharlène Lynette Wittstock (geboren op 25 januari 1978) gaat sinds haar huwelijk met Prins Albert II van Monaco door het…
Leuke types als Maxima, Diana, Charlène redden de MonarchieLeuke types als Maxima, Diana, Charlène redden de MonarchieMenige charmante burgervrouw heeft aan een koningshuis een noodzakelijke frisse impuls gegeven. Diverse monarchieën en v…
De stijliconen van de jaren ‘50De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…

Middeleeuwen: Middelnederlandse auteur, Hendrik van VeldekeMiddeleeuwen: Middelnederlandse auteur, Hendrik van VeldekeHendrik van Veldeke is de eerste auteur die geschreven heeft in het Middelnederlands. We weten dat hij in Veldeke is geb…
Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton?Monica Lewinsky: voor altijd de minnares van Bill Clinton?In januari 1998 horen we voor het eerst van de naam Monica Lewinsky. De kranten staan er vol mee en op het nieuws wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/?title=Grace_Kelly, bezocht op 23-06-2015
  • http://www.biography.com/people/grace-kelly-9362226, bezocht op 23-06-2015
  • http://www.girlscene.nl/p/8696/stijliconen_van_toen_grace_kelly, bezocht op 23-06-2015
  • https://archief.paleishetloo.nl/expositie-grace-kelly-verlengd/, bezocht op 29-04-2019
  • https://www.vogue.nl/fashion/fashion-nieuws/a27123389/grace-kelly-tentoonstelling-christian-dior-museum/, bezocht op 29-04-2019
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 29-04-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.