InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoon

Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoon

Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoon Grace Kelly stierf in 1982 maar tot op de dag van vandaag heeft zij haar stempel op het leven nagelaten. Ze werd geboren als gewoon burgermeisje, maar maakte furore als filmster en stijlicoon. Door te trouwen met een prins werd zij zelfs prinses: haar leven was net een sprookje. Een sprookje met een tragisch einde want Grace Kelly sterft al op 52-jarige leeftijd door een auto-ongeluk. Hoe groeide Grace uit van een gewoon meisje tot een icoon?

Jonge jaren

Grace Patricia Kelly wordt geboren op 12 november 1929 in Philadelphia, gelegen in de staat Pennsylvania. Grace heeft nog twee zussen en een broer. Ze groeit op in een sportieve en welvarende familie. Haar vader, John Brendan Kelly, wint drie Olympische medailles als hij lid is van het Amerikaanse roeiteam. Haar moeder, Margaret Katherine Majer, gaf lichamelijke opvoeding aan de universiteit van Pennsylvania en was de eerste vrouwelijke coach van het atletiek team. Daarnaast is haar vader self-made miljonair: hij is eigenaar van de grootste bakstenenfabriek aan de oostkust van Amerika.

Al vanaf jonge leeftijd houdt Grace van acteren. Op haar twaalfde speelt ze voor het eerst in een film. Daarnaast hield ze ook erg van dansen en was ze af en toe samen met haar moeder en zussen model op lokale sociale evenementen. In het jaarboek van haar middelbare school schreef zij dan ook dat ze graag een grote ster wilde worden, zowel op het podium als op het scherm. Ondanks de afkeuring van haar ouders jaagt ze haar droom dan ook na en besluit ze actrice te worden.

Carrière als actrice

Grace schrijft zich in bij de ‘American Academy of Dramatic Arts’ in New York en ondanks dat het semester al vol zit, wordt zij toch toegelaten. Dit komt mede door de invloed van haar oom George Kelly die in 1926 de Pullitzer prijs voor drama wint. Om haar studie te bekostigen doet ze modellenwerk en verschijnt ze onder andere op de cover van het tijdschrift Cosmopolitan. Nadat zij is afgestudeerd probeert ze carrière te maken op Broadway, maar ondanks haar schoonheid en gevoel voor stijl ontbreekt het haar aan een goede zangstem. Ze besluit dat films en tv-producties haar beter liggen en maakt een overstap.

Ze speelt in diverse televisie producties en films, maar een grote doorbraak blijft uit. In 1952 doet ze auditie bij Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), een grote filmproductie, distributie- en televisiestudio. Ze krijgt hier een zevenjarig contract aangeboden waarmee ze 850 dollar per week verdient. Vanaf nu speelt ze regelmatig in MGM-producties. Ook speelde ze in drie films van Alfred Hitchcock die als een mentor voor haar was in de filmindustrie. Haar grote doorbraak volgt in 1955, als ze door de zwangerschap van een andere actrice één van de hoofdrollen in de film The Country Girl toebedeeld krijgt. Met deze rol zet zij zichzelf op de kaart als actrice. Op 30 maart 1955 ontvangt Grace Kelly voor deze rol dan ook een Oscar. In totaal speelt zij in 11 films en 60 televisieproducties.

Huwelijk met een prins

Grace heeft faam verworven als actrice en reist met een delegatie van de V.S. in april 1955 af naar het filmfestival in Cannes. Hier wordt ze uitgenodigd voor een fotoreportage met prins Reinier III van Monaco. Het is hun eerste ontmoeting. Nadat ze terug is in Amerika begint ze een geheime correspondentie met de prins. In december 1955 komt Reinier naar Amerika, officieel om op tour te gaan door het land, maar de geruchten gingen dat hij actief op zoek was naar een vrouw omdat Monaco weer bij Frankrijk gevoegd zou worden als hij geen troonopvolger zou vinden.

Reinier ontmoet de familie van Grace en na drie dagen vraagt hij Grace om haar hand. De verloving was groot nieuws en het huwelijk werd door de pers bestempeld als het ‘huwelijk van de eeuw’. Op 18 en 19 april 1956 vindt de trouwerij plaats in Monaco en dat maakt Grace (in Europa ook wel Gracia genoemd) Kelly prinses van Monaco. Als gevolg hiervan moet zij haar acteercarrière naast zich neerleggen. Daarnaast moest zij ook haar Amerikaanse burgerschap opgeven. Er gingen geruchten dat Grace ongelukkig was in haar huwelijk, maar bekenden van het stel beweren dat Grace en Reinier wel degelijk een gelukkig huwelijk hadden. Het stel kreeg dan ook drie kinderen: Caroline, Albert en Stéphanie.

Tragische dood

Inmiddels is Grace Kelly uitgegroeid tot een icoon. Haar schoonheid, zelfvertrouwen en vleugje mysterie betoveren de wereld. Op 13 september 1982 slaat het noodlot echter toe. Terwijl prinses Grace en haar dochter Stéphanie een ritje maken in de auto, krijgt Grace een beroerte. Hierdoor verliest zij de controle over de auto. Stéphanie probeert de auto nog op de weg te houden maar ze komen in een ravijn terecht. De twee worden met spoed naar het ziekenhuis van Monaco vervoerd. Grace Kelly heeft veel interne bloedingen en ernstig hersenletsel opgelopen, mede door haar beroerte. De crash is voor de prinses dan ook fataal, ze overlijdt na 24 uur in coma gelegen te hebben op 14 september 1982.

Op 18 september 1982 vindt haar begrafenis plaats in de Saint Nicholas kathedraal te Monaco. Hier wordt ze bijgezet in het familiegraf van de familie Grimaldi. Ongeveer 400 genodigden bezochten haar begrafenis, waaronder Nancy Reagan en prinses Diana. Daarnaast was de plechtigheid live op televisie te volgen. De wereld moest afscheid nemen van de geliefde Grace.

Grace Kelly als stijlicoon

Nog altijd staat Grace Kelly in het geheugen van velen gegrift. Tot op de dag van vandaag zorgt zij voor inspiratie, bijvoorbeeld op het gebied van de mode. Toen zij nog leefde werd haar kledingstijl al geroemd. Zo werd Grace Kelly vaak met een tas gefotografeerd die geproduceerd was door het merk Hermès. De tas werd hierdoor erg populair en wordt later door het merk omgedoopt tot de Kelly Bag. Na haar dood leeft de invloed van Kelly als stijlicoon dan ook voort.

Daarnaast stond Grace bekend om het sjaaltje wat zij om haar hoofd knoopte en de grote zonnebril die zij hierbij droeg. Daarbij droeg zij haar haar vaak in een knot (een Franse rol) en droeg zij regelmatig parelkettingen. Haar stijl wordt over het algemeen omgeschreven als klassiek. Diverse merken hebben ontwerpen op haar stijl geïnspireerd en zo is te zien dat het nalatenschap van Grace Kelly nog altijd voortleeft.
© 2015 - 2018 Juul92, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie Grace KellyEen gevierd actrice, een ongekend stijl-icoon, een geliefde prinses en een liefhebbende echtgenote en moeder. Grace Kell…
Prins Albert II van MonacoPrins Albert II van Monaco (geboren op 14 maart 1958) is de huidige regerend vorst van het koninkrijkje Monaco dat ligt…
De stijliconen van de jaren ‘50De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…
Prinses Charlène van MonacoCharlène Lynette Wittstock (geboren op 25 januari 1978) gaat sinds haar huwelijk met Prins Albert II van Monaco door het…
Maxima, Diana, Grace Kelly enz., redsters der MonarchieMaxima, Diana, Grace Kelly enz., redsters der MonarchieMenige charmante burgervrouw heeft aan een koningshuis een frisse impuls gegeven. Diverse monarchieën en vorstendommen h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/?title=Grace_Kelly, bezocht op 23-06-2015
  • http://www.biography.com/people/grace-kelly-9362226, bezocht op 23-06-2015
  • http://www.girlscene.nl/p/8696/stijliconen_van_toen_grace_kelly, bezocht op 23-06-2015

Reageer op het artikel "Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul92
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!