H.R. Giger: de man achter Alien

H.R. wordt Giger erkend als één van de belangrijkste kunstenaars van de wereld van Fantastisch Realisme. Over de hele wereld werd hij bekend met het boek Necronomicon, wat regisseur Ridley Scott inspireerde om zijn Alien in de gelijknamige film vandaan te halen.

Hansruedi Giger

H.R. Giger werd in 1940 geboren in Chur, een klein plaatsje in Zwitserland. Zijn vader was apotheker en ontving een menselijke schedel ter bevordering van de farmaceutische firma. De, toen nog, zeer jonge Hansruedi werd erdoor gefascineerd.

Hij ontwikkelde snel een betovering van alle duistere en vreemden dingen. Daarnaast vond hij prentbriefkaarten die ontworpen waren door Salvador Dali en Jean Cocteu. Hoewel Melli, de moeder van Giger, de betovering van de kunst van haar jonge zoon niet begreep, steunde ze hem en liet ze toe dat Giger zijn vrienden uitnodigde en een presentatie gaf van zijn kunstwerken. Na de hoge school vertrok Giger naar Zürich om daar architectuur en industrieel ontwerp te studeren. In die periode breidde Giger zijn netwerk van mensen dusdanig uit dat hij hulp en inspiratie kreeg.

Airbrush

In 1964 produceerde Giger zijn eerste kunstwerken. Deze bestonden meestal uit inkttekeningen of olieschilderijen. Hierdoor kreeg hij in 1966 de kans publicatie en distributie van wereldwijde uitgaven. In 1969 ontdekte Giger airbrush. Deze techniek probeerde hij en dit leidde tot een verwezenlijking van veel bekendere werken van Giger. Het surrealistische Biomechanische droomlandschap.

Giger, film en muziek

Toen Giger’s derde boek, Necronomicon, in 1977 werd gepubliceerd, kwam dit onder de aandacht bij Ridley Scott, die toen nog niet bekend was. Het vormde een grote visuele inspiratie voor zijn vreemde wezen, dat hem in 1980 een Oscar opleverde voor “Best Achievements in Visual Effects”.
De films die door Giger zijn geïnspireerd zijn onder andere: de Alien films en Poltergeist II.

Giger ontwierp een elpeehoes voor Debby Harry en de cover werd uitgekozen van 100 elpeecovers als de beste in de muziekgeschiedenis. Door zijn grote carrière werkte Giger ook aan beeldhouwwerk. Dit leidde in 1988 tot zijn eerste Tokyo Giger bar en in 1992 zijn tweede Giger bar in, zijn geboorteplaats, Chur.

Giger museum

1998 werd het Giger museum in Château St. Germain geopend. Het gebouw telt 4 verdiepingen en is gevestigd binnen de historisch ommuurde stad Gruyères in Zwitserland. In het museum staan veel prominente werken van Giger, zoals schilderijen, beeldhouwwerken en filmontwerpen. Op de bovenste verdieping staan de werken die Giger zelf verzameld heeft.

La Médaille De La Ville De Parijs

In 2004 vond een van de grootste tentoonstellingen buiten Zwitserland plaats. Ruim 200 kunstwerken werden getoond en Giger werd er geëerd. Hij ontving de prestigieuze toekenning: "La Médaille De La Ville De Parijs".
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Het leven van DaliSalvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor e…
Airbrush tanning, bruin worden zonder zonAirbrush tanning, bruin worden zonder zonAirbrush tanning is een rage uit Amerika. Met airbrush tanning kun je mooi egaal bruin worden zonder zon en dus zonder s…
Salvador Dali: een biografieSalvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op…

Markies de SadeMarkies de SadeMarkies de Sade was een Franse Aristocraat en schrijver van vele pornografische verhalen die verboden zijn. Het woord sa…
Wolfgang Amadeus Mozart - LevensloopWolfgang Amadeus Mozart - LevensloopWolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791), de beroemde componist en musicus, componeerde symfonieën, strijkkwartetten, opera'…
Bronnen en referenties
  • www.giger.com
Edwin666 (79 artikelen)
Laatste update: 07-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.