Salvador Dali: een biografie

Salvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op dromen. Daarom naast een korte biografie, ook een verklaring voor zijn interesse in de droomwereld.

Biografie

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol, beter bekend als Salvador Dali, is geboren op 11 mei 1904 in Figueres in Spanje. Salvador Dali was een bijzonder kind die het schilderen al snel onder de knie had, op zijn 6de maakte hij zijn eerste schilderij. Op zijn 10de ging hij naar een privéschool. In 1916 maakte hij een aantal moderne schilderijen die hij tentoonstelde. Toen Salvador Dali van de privéschool afkwam ging hij naar de kunstacademie in Madrid. De 3 schilderijen die hij daar maakte zorgde ervoor dat hij bekender werd.
In 1928 gaat Salvador Dali naar Parijs en sluit zich aan bij een surrealistische schildersgroep. Ook ontmoet hij in Parijs zijn vrouw, Gala, met wie hij trouwt en naar Amerika reist. Gala is zijn manager en zijn grootste inspiratiebron, vele schilderijen zijn geïnspireerd op haar.
Doordat Salvador Dali zijn schilderijen baseerde op het werk van een psychiater en zich liet leiden door zijn onderbewustzijn en gevoel, werd zijn werk steeds wereldvreemder. Doordat hij een eigen stijl van uitbeelden ontwikkelt, werd hij uit de schildersgroep gezet.
In 1934 gaat Salvador Dali voor het eerst naar Amerika als daar zijn schilderijen tentoongesteld worden. Tijdens de tweede wereldoorlog woont Salvador Dali in Amerika en pas in 1948 keert hij terug naar Europa om zich bezig te houden met wetenschap, religie en geschiedenis. Die elementen komen ook terug in zijn schilderijen.
Op 23 januari 1989 sterft Salvador Dali aan een hartstilstand in de Galatea-toren bij zijn museum in Figueres. Hij woonde namelijk de laatste jaren van zijn leven in een torenkamertje.

Manier van schilderen

Salvador Dali heeft in zijn leven 4 verschillende stijlen van schilderen gehad.
De eerste is in zijn jeugd, hij schildert dan vooral landschappen. Zijn stijl hoorde het meest bij het impressionisme en het kubisme.
In de jaren erna gaat Salvador Dali meer experimenteren. Zijn schilderijen hadden verschillende texturen en later ging hij ook werken met een soort plastic.
De belangrijkste periode uit zijn schilderskunst was het surrealisme. Met deze stijl is hij bekend geworden. In het surrealisme staan dromen centraal, want logica voldoet niet. Hij schilderde ideeën uit dromen en het onderbewustzijn, geïnspireerd op de psychiater Sigmund Freud. De schilderijen van Salvador Dali werden op een fotografische manier geschilderd, hij noemde het zelf “handgeschilderde droomfoto’s”.
Na 1940 begon Salvador Dali in zijn schilderijen meer wetenschappelijke en religieuze thema’s te gebruiken. Hij werd geïnspireerd door de klassieke kunst, de renaissance en de moderne wetenschap.

De reden dat Salvador Dali geïnteresseerd was is dromen

De psychiater Sigmund Freud was zeer geïnteresseerd door het onderbewustzijn. Dromen zijn een deur naar het onderbewustzijn. Doordat de psychiater Sigmund Freud de surrealistische schilders, waaronder Salvador Dali, wist te bereiken met zijn kennis over het onderbewustzijn, gingen de surrealistische schilders meer erover nadenken en er hun inspiratie uit halen, omdat het onderbewustzijn eigenlijk een onuitputtelijke bron van inspiratie is. Salvador Dali was zelf nog meer geïnteresseerd in zijn dromen, omdat hij in zijn eigen droomwereld leefde. Salvador Dali voelde zich een soort held boven alle mensen en daardoor werd hij vaak als krankzinnig gezien. In zijn eigen droomwereld kon hij zichzelf zijn. Toen hij in aanraking kwam met Sigmund Freud was dit een bevestiging dat zijn droomwereld de echte wereld was in zijn onderbewustzijn. Salvador Dali begon zijn dromen vast te leggen in schilderijen, omdat hij zijn droomwereld aan de rest van de wereld wilde laten zien. Hij noemde zijn schilderijen foto’s van droombeelden, omdat hij door deze beelden een gedeelte kon laten zien van zijn droomwereld.
© 2012 - 2024 Palmboom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Salvador Dali: Galatea of the SpheresGalatea of the Spheres, één van de schilderijen van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Dit schilderij wordt in…
Het leven van DaliSalvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor e…
Salvador Dali; het gezicht van het surrealismeSalvador Dali; het gezicht van het surrealismeAls een van de meest excentrieke schilders die de kunstwereld ooit gezien heeft, speelde Salvador Dali een belangrijke r…

“Light over the Water” en de weg naar een nieuwe toekomst“Light over the Water” en de weg naar een nieuwe toekomstDe Joodse Janina is de enige uit het Poolse gezin Dawidowicz die de Tweede Wereldoorlog overleeft. In haar derde boek “L…
Perrault, auteur van Sprookjes van Moeder de Gans: biografiePerrault, auteur van Sprookjes van Moeder de Gans: biografieDe naam Charles Perrault zegt veel mensen niets. Maar de titel van zijn enige, bekende werk, een publicatie waarvoor hij…
Bronnen en referenties
  • http://www.dali-salvador.nl/
Palmboom (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.