Het leven van Dali

Salvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor een genie te zijn. Een van de uitspraken van Salvador Dali: "Every morning when I wake up I experience an exquisite joy—the joy of being Salvador Dalí—and I ask myself in rapture, 'What wonderful things this Salvador Dalí is going to accomplish today?’"

Dali als kind

Op 11 mei 1904 werd Salvador Dali geboren in Figueras, Spanje. Het bleek al snel dat Dali een bijzonder kind was. In zijn jeugd vond Dali eens een gewonde vleermuis die hij mee naar huis nam en in het washok verstopte. De volgende ochtend was de vleermuis half dood en bedwelmd onder de mieren. Dali was vol van verdriet en beet daarom in de vleermuis en mieren. Ook wilde hij laten zien dat kunst superieur was aan muziek. Een van zijn leerlingen speelde viool en hij sloeg de viool stuk om aan te tonen dat kunst superieur was. Het eerste schilderij dat hij maakte was “Landschap bij Figueras”. Hij was toen pas zes jaar.
In 1914 begint Dali zijn lessen op een privéschool van Figueras. De leiding van de school zijn de “Broeders van de Marist Order”. Daar ontwierp hij in 1916 tijdens een de zomervakantie enkele moderne schilderijen. Toen Dali van de privéschool af ging, vertrok hij naar de kunstacademie van Madrid. Daar maakte hij drie schilderijen die hem wereldfaam bezorgden. De drie schilderijen werden in Pittsburg tentoon gesteld.

Dali en Gala

In 1928 reist Dali naar Parijs en sloot zich aan bij de Parijse Surrealistische Groep. Hij ontmoette andere schilders als Pablo Picasso en Joan Miro. In dat zelfde jaar ontmoet Dali Gala, een vrouw die zijn minnaar wordt. Ze is tevens zijn manager en grote inspiratiebron. In 1934 trouwt hij met Gala en reizen ze naar Amerika.
Gala was een Russische immigrant. Toen Dali haar ontmoette was de tien jaar oudere vrouw, getrouwd met Paul Eluard. Gala besloot toch bij Dali te blijven. Ze stond meerdere malen model voor Dali en inspireerde hem in zijn meest bekende werken.
In 1932 scheidde Dali pas van haar man die in 1952 stierf. Ze trouwden, maar in 1965 werden de twee niet meer zoveel gezien. Gala bleef alleen zijn manager.

Dali en de schilderkunst

Dali had zijn eerste show in 1934 in New York. Het was voor hem de eerste keer in Amerika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot Dali in 1940, definitief naar Amerika te gaan en had daar tentoonstellingen in het Museum of Modern Art in New York.
Dali keert terug naar Europa in 1948 en houdt zich dan voornamelijk bezig met wetenschap, religie en geschiedenis. Hij voegde zijn wetenschappelijke kennis toe in zijn schilderijen en daarnaast vond hij grote inspiratie uit het werk van andere schilders als: Raphael, Velasquez en Ingres.

Dali in de jaren 1980

Dali was de enige kunstenaar die twee museums kende waarin zijn werken te bezichtigen waren. The Dali Museum in St. Petersburg, Florida en het Dali Museum-Theater in Figueres, Spanje.
In 1970 vormde hij het Munical Theater om tot een kunstgalerij en in 1974 opende hij Theatro Museo Dali.
Dali werd gedwongen te stoppen met werken in 1980. Hij leed aan verlammingsverschijnselen die de motoriek en spieren van zijn hand niet meer onder controle hielden. Dali kon vanaf dat moment geen kwast meer vasthouden. Tezamen met de dood van Gala in 1982, bezorgde hem dit depressies.
Toen Gala was gestorven verhuisde hij naar Pubol. Dit was een kasteel dat hij samen met Gala had gekocht en waar Gala zo dol op was. In het kasteel brak in 1984 brand uit, waarna Dali ernstige brandwonden opliep. Daarna leefde Dali in een torenkamertje van zijn museum waar hij op 23 januari 1989 aan een hartaanval overleed.
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Salvador Dali: Galatea of the SpheresGalatea of the Spheres, één van de schilderijen van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Dit schilderij wordt in…
Salvador Dali: een biografieSalvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op…
Salvador Dali; het gezicht van het surrealismeSalvador Dali; het gezicht van het surrealismeAls een van de meest excentrieke schilders die de kunstwereld ooit gezien heeft, speelde Salvador Dali een belangrijke r…

Markies de SadeMarkies de SadeMarkies de Sade was een Franse Aristocraat en schrijver van vele pornografische verhalen die verboden zijn. Het woord sa…
H.R. Giger: de man achter AlienH.R. wordt Giger erkend als één van de belangrijkste kunstenaars van de wereld van Fantastisch Realisme. Over de hele we…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.