Markies de Sade

Markies de Sade Markies de Sade was een Franse Aristocraat en schrijver van vele pornografische verhalen die verboden zijn. Het woord sadisme is van zijn naam afgeleid. Hij heeft onder andere de bekende boeken: 120 dagen van sodom, Justine en Juliette.

De eerste jaren van de Sade

Donatien Alphonse François de Sade werd op 2 juni 1740 geboren in een aristocratische familie die op dat moment in Parijs woonden. Donatien was het enige overlevende kind van Jean-Baptiste de Sade en zijn vrouw Marie-Eléonore de Maillé. Zijn familie was in de 12e eeuw een belangrijk makelaar in het zuidelijke gebied van de provincie. Op vier jarige leeftijd werd Donatien naar zijn oom, Abbe de Sade, in Avignon gestuurd. Na deze periode studeerde de Sade op de universiteit Jesuit van Louis Le Grand. Van zijn 14e tot zijn 26e nam hij actief deel in het leger. Hij nam deel aan de oorlog.

Misdaad

In 1763 huwde hij met Renée-Pélagie de Montreuil, de dochter van een high-ranking bourgeois familie. Naast zijn huwelijk nodigde hij regelmatig actrices en prostituees uit. Toen hij in 1768 een prostituee vast hield en haar misbruikte, waarschuwde de leider van de ondeugdploeg van Parijs hem en beschouwde de Sade als een dodelijke bedreiging voor de prostituees. In de jaren daarop werd de Sade beschuldigd van allerlei seksuele misdaden en hij slaagde erin zijn schoonmoeder tot wanhoop te drijven door haar jongere dochter te verleiden.

De kerker

Onverminderd ging de Sade door en hielp opnieuw een orgie. Tot hij in 1772 een brief ontving met daarin een sanctie van de dood voor het plegen van onnatuurlijke misdaad en vergiftiging. Hoewel de Sade de meest gruwelijke dingen deed, had hij nog nooit iemand vermoord (alleen in de oorlog), daarom vluchtte hij naar Italië met zijn bediende Latour. Toch werd hij gepakt en na zijn arrestatie werd hij uitgezonden naar Parijs en later naar het huis van zijn vrouw in Normandië.
Van 1773 tot 1777 bleef de Sade onvermoeid orgies houden. Hij had een harem van jonge meisjes die als seksuele slaven dienden. Na de ononderbroken schandalen van de Sade werd hij uiteindelijke weer gearresteerd. Ditmaal kreeg hij 27 jaar gevangenisstraf. Hij werd in verschillende gevangenissen gezet en zijn eerste begon in een kerker van Vincennes op 13 februari 1777. Waarschijnlijk was het zijn vrouw die hem liet opsluiten. De sade werd gevoegd door de cel heen. Die ging nooit open. Op een dag schreef de Sade een brief, omdat hij zijn eer wilde behouden. In de brief vroeg hij om een redingote met suèdevest en broeken die gemaakt waren uit linnen. Hij kreeg wat hij vroeg, maar toch verveelde hij zich en had hij zijn seksuele behoeftes. Dat was de reden dat hij begon te schrijven.

Justine en Juliette

In 1784 werd hij verhuisd naar de Bastille in Parijs. Daar had de Sade een grote ruimte. In de nieuwe ruimte schreef hij 120 dagen van sodom. Op 2 april 1790 kreeg hij een bericht waar hij krankzinnig van werd. Zijn vrouw wilde van hem scheiden en had bijna alles al geregeld. Daarop begon hij als een gek weer te schrijven en op zijn 51e bracht hij het bekende werk Justine (1791) uit. Een vervolg op Justine kon niet uitblijven en in 1797 presenteerde hij Juliette. Juliette was de zus van Justine, die hield van de verrukkingen van het kwaad. De Sade overhandigde, dapper en vol zelfvertrouwen, Napoleon een exemplaar. Daarop weigert Napoleon de Sade vrij te laten. Juliette beslaat zes volumes, het was het tweede deel van La Nouvelle Justine. De serie bevat zo’n vier duizend pagina’s.

De dood

Hoewel veel van de aristocraten in de Franse Revolutie werden afgevoerd, wist de Sade te overleven. De Sade kwam op een lijst te staan van gevangenen die vrijgelaten mochten worden en de Sade was weer op vrije voeten. De Sade verviel in zijn oude gewoontes en werd in 1801 opnieuw in Parijs opgepakt. Daar begon hij aan een roman te werken die uit 10 volumes bestaat Les Crimes de l'amour. Het Ministerie van Binnenlandse zaken besloot dat de Sade geen schrijfgerij meer mocht hebben. De laatste dagen van de Sade stond hij onder streng toezicht. De Sade bleef tot zijn dood gevangen. Hij overleed op 2 december 1814. Zijn laatste wens was om begraven te worden in een ongemarkeerd graf bestrooid met kastanjes. Zijn wens werd niet nageleefd. De Sade werd begraven in gewijde grond.

Verfilmingen

Nu wordt de Sade gezien als een groot literair schrijver en is er over zijn leven een film gemaakt genaamd Quills met in de hoofdrol Kate Winslet en Geoffrey Rush als de Sade. Ook Pier Paolo Pasolini maakt in 1976 met Salo een verfilming van 120 dagen van sodom. De film is in veel landen ook verboden.
© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfontwikkeling en filosofie: Welke literatuur?Zelfontwikkeling en filosofie: Welke literatuur?Zelfontwikkeling is mogelijk op diverse niveau's en manieren. In dit artikel zullen een aantal boeken naar voren komen d…
Markies de Lafayette, de held uit de Amerikaanse RevolutieMarkies de Lafayette (1757-1834), was een bekende Franse generaal, staatsman en held uit de Amerikaanse revolutie. Hij w…
Waar of niet waar: de GuillotineDe guillotine wordt altijd geassocieerd met de Franse Revolutie. Het ligt daarom voor de hand te veronderstellen dat de…
Pier Paolo Pasolini en zijn films - biografiePier Paolo Pasolini (1922-1975) was een Italiaans schrijver en tekenaar, maar de meesten zullen hem kennen als regisseur…
Het leven van DaliSalvador Dali is een van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20e eeuw. Zelf hield Dali zich voor e…
Bronnen en referenties
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.