Schrijfster: Tahereh Mafi

Schrijfster: Tahereh Mafi Tahereh Mafi is een Iraans-Amerikaanse schrijfster van young-adultboeken. Tahereh schreef haar eerste boek, Vrees Me, op vierentwintigjarige leeftijd en dit werd gelijk een bestseller. Dit boek is onderdeel van een zesdelige serie, waarvan het laatste boek in 2020 uitkomt. In 2012 ontmoette Tahereh Mafi de schrijver Ransom Riggs en in 2013 trouwden ze. In 2017 heeft het stel hun eerste kindje gekregen.

Jeugd

Tahereh Mafi werd op 8 november 1988 geboren als jongste van een gezin van vijf kinderen. Met haar vier grotere broers groeide ze op in een klein dorpje in Connecticut. Toen ze twaalf was verhuisde ze met haar familie naar Noord-Californië en twee jaar later, op veertienjarige leeftijd, verhuisden ze naar Orange County, Californië.

Taherehs ouders waren voor haar geboorte uit Iran naar Amerika gekomen. Ze is zelf ook een moslima.

School

Tahereh Mafi studeerde af aan University High School in Irvine, Californië. Hierna ging ze naar de Soka University of America in Aliso Viejo, Californië. Hier kreeg ze de mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren en dat deed ze aan de universiteit van Barcelona, waar ze zich toespitste op de Spaanse taal.

Tahereh Mafi beheerst in verschillende mate acht talen.

Schrijven

Naar eigen zeggen schreef ze vroeger wel eens, maar dacht ze nooit dat ze werkelijk een boek kon publiceren. Pas nadat ze op tweeëntwintigjarige leeftijd was afgestudeerd, begon ze het idee te overwegen om zelf een boek te schrijven en dit uit te geven. Toch geeft ze aan dat het haar vijf manuscripten heeft gekost om het schrijversvak onder de knie te krijgen.

Haar eerste boek publiceerde ze in 2011, toen ze 24 jaar oud was. Het werd gelijk een wereldwijde bestseller en hierna heeft ze nog negen boeken en vier novelles geschreven. Van dit eerste boek dat ze heeft geschreven, Shatter Me - Vrees Me in het Nederlands - komt in 2019 een tv-serie en van haar boek A Very Large Expanse of Sea zijn de filmrechten ook al verkocht.

Tahereh Mafi schrijft voornamelijk young-adultfictie. Ze schrijft meer in het fantasy- en distopian-genre, maar haar boek A Very Large Expanse of the Sea is wel een boek dat zich in de normale hedendaagse wereld afspeelt.

Ransom Riggs

In 2012 ging Tahereh op een Writer's Retreat - simpel gezegd een soort vakantie waar je je focust op het schrijven en waar je ook workshops over het schrijversvak en het publiceren van boeken kunt krijgen. Hier ontmoette ze Ransom Riggs, met wie ze een relatie kreeg en nog geen jaar later in september van 2013 trouwde. In 2016 werd bekend dat het stel in verwachting was van hun eerste kindje en hun dochter werd op 30 mei 2017 geboren. Met z'n drieën zijn ze in Santa Monica, Californië gaan wonen.

Tahereh Mafi en Ransom Riggs worden als het power couple binnen de young-adultgemeenschap gezien. Ze staan erom bekend dat ze samen hun boeken schrijven, aan een tafel waar alleen een espresso-machine op staat.

Publicaties

Na haar eerste boek heeft Tahereh Mafi nog andere boeken geschreven.

Touching Juliette

 • Shatter Me (Nederlands: Vrees Me) in 2011.
 • Novelle: Destroy Me (Nederlands: Verwoest Me) in 2012.
 • Unravel Me (Nederlands: Breek Me) in 2013.
 • Novelle: Fracture Me (Nederlands: Versplinter Me) in 2013.
 • Ignite Me (Nederlands: Vertrouw Me) in 2014.
 • Restore Me (Nederlands: Heel Me) in 2018.
 • Novelle: Shadow Me (Nederlands: Schaduw Me) in 2019.
 • Defy Me (Nederlands: Weersta me) in 2019.
 • Novelle: Reveal Me (Nederlands: vertaling onbekend) in 2019.
 • Imagine Me (Nederlands: vertaling onbekend) in 2020.

Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst, waar Juliette gevangen zit omdat ze een gevaar vormt voor de samenleving. Alleen haar aanraking kan mensen al doden. Deze gave zorgt ervoor dat ze gebruikt wordt in iemands zoektocht naar alleenheerschappij, maar Juliette heeft andere plannen voor haar toekomst.

Andere werken

 • Furthermore (Nederlands: Verdermeer) in 2016
 • Whichwood (Nederlands: Welkwoud) in 2017.
 • A Very Large Expanse of the Sea (Nederlands: Een bijna eindeloze afstand) in 2018.

Furthermore en Whichwood zijn twee boeken uit dezelfde serie, die bedoeld zijn voor een iets jonger publiek dan de Touching Juliette-serie die Tahereh Mafi hiervoor geschreven heeft. De serie wordt ook wel beschreven als een sprookje voor jonge kinderen. De boeken gaat over Alice Alexis Koningsdauw die haar vader wil zoeken nadat hij zomaar opeens verdwenen is. Ze gaat op avontuur en zowel zij als de lezers leren de wereld kennen waar ze in woont: een wereld waar niets is wat het lijkt, want papier kan hier soms tot leven komen en onder is soms boven of andersom.

A Very Large Expanse of the Sea is het eerst niet-fantasy boek dat Tahereh Mafi geschreven heeft. Het is een boek dat gebaseerd is op haar eigen ervaringen als tiener. Het verhaal gaat over een moslim-meisje, Shirin, dat als moslima duidelijk merkt dat ze anders is dan anderen. Niemand lijkt haar werkelijk te zien voor wie ze is, totdat ze Ocean James ontmoet. Maar ze komen uit twee heel verschillende werelden en Shirin weet niet of ze hem toe kan laten in de hare.
© 2019 - 2024 Megan16, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijver: Ransom RiggsSchrijver: Ransom RiggsRansom Riggs is een Amerikaanse schrijver van jeugdboeken. Hij is bekend geworden door zijn boek "Miss Peregrine's Home…
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom RiggsMiss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom RiggsMiss Peregrine's Home for Peculiar Children is een fantasyboek voor jongvolwassenen geschreven door Ransom Riggs. Het ga…
De succesvolle schrijfster Joan Cline (William Sarabande)Joan Cline, beter bekend als William Sarabande, is de schrijfster van de wereldberoemde serie ‘Kinderen van de Dageraad’…
Boekrecensie: Adoptie (door Annemarie van den Brink)recensieBoekrecensie: Adoptie (door Annemarie van den Brink)Een boekje over adoptie, geschreven door Annemarie van den Brink en geïllustreerd door Juliette de Wit. Het boekje valt…

Schrijfster: Sarah J. MaasSarah J. Maas is de auteur van de bekende boekenserie "Throne of Glass" en "A Court of Thorns and Roses", waarmee ze wer…
Chelsea Clinton: het enige kind van Bill en HillaryChelsea Clinton: het enige kind van Bill en HillaryIn 1980 wordt Chelsea Clinton geboren in Little Rock, Arkansas. Chelsea is het enige kind dat geboren wordt uit het huwe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rhododendrites, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://shatterme.fandom.com/wiki/Tahereh_Mafi
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Tahereh_Mafi
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tahereh_Mafi
 • https://www.blossombooks.nl/blossom_books/verdermeer/
 • https://www.blossombooks.nl/blossom_books/een-bijna-eindeloze-afstand/
 • https://www.blossombooks.nl/blossom_books/vrees-me/
Megan16 (6 artikelen)
Laatste update: 06-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.