Schrijfster: Sarah J. Maas

Sarah J. Maas is de auteur van de bekende boekenserie "Throne of Glass" en "A Court of Thorns and Roses", waarmee ze wereldwijd bekend is geworden binnen het young-adult genre. Sarah schreef het manuscript van "Throne of Glass" toen ze nog maar zestien jaar oud was, maar het werd pas uitgegeven in 2012, toen ze zesentwintig was.

Jeugd

Sarah J. Maas werd geboren op 5 maart 1986 in New York. Ze ging naar Hamilton College in Clinton, New York, waar ze creative writing en religie studeerde. In 2008 slaagde ze hier Magna Cum Laude (waar alle cijfers boven de 8,5 zijn).

De J. in Sarahs naam staat voor Janet. Het was de naam van een tante die net voor Sarahs geboorte overleden was.

Persoonlijke leven

Toen ze aan het Hamilton College studeerde, kreeg ze een relatie met Josh, met wie ze in 2010 trouwde. In 2017 deelde Sarah op Instagram dat ze in verwachting was van hun eerste kindje. Het jongetje, Taran, werd geboren in juni van 2018. Samen met haar man en zoon is ze in Pennsylvania gaan wonen.

Schrijven

Op zestienjarige leeftijd begon Sarah met het schrijven van haar eerste boek, Throne of Glass - toen nog Queen of Glass geheten. Ze zette het verhaal op de site fictionpress.com, waar het gelijk al één van de meest gelezen verhalen op de site werd. Ze publiceerde haar verhaal op deze site tot en met het vierde boek dat ze nu heeft uitgegeven, maar toen was het verhaal nog in één groot boek in plaats van vier kleinere. Ze haalde het boek van de site af toen ze besloot het uit te willen geven. Het boek werd gelijk een bestseller. Haar boeken zijn in wel vijfendertig verschillende talen vertaald en ook zijn van haar beide series de filmrechten al verkocht.

Het verhaal van Throne of Glass is gebaseerd op Assepoester, maar nu was Assepoester geen bediende, maar een moordenaar. En nu ging ze niet naar een bal om de prins te ontmoeten, maar om hem te vermoorden. Het boek werd uitgegeven als een young-adult boek.

Haar tweede serie, A Court of Thorns and Roses, ook een young-adult boek, was gebaseerd op Belle en het Beest. Ze heeft het boek geschreven in 2009, maar het werd pas in 2015 uitgegeven.

In mei 2018 heeft Sarah J. Maas aangegeven dat ze een derde fantasyserie gaat uitgeven, die nu niet bedoeld is voor young-adult maar voor volwassenen. House of Earth and Blood, het eerste boek uit deze serie, komt uit in 2019.

Uitgegeven boeken

Throne of Glass

 • Throne of Glass (Nederlands: de Glazen Troon) in 2012.
 • Crown of Midnight (Nederlands: de Donkere Kroon) in 2013.
 • Heir of Fire (Nederlands: Erfgenaam van Vuur) in 2014.
 • Queen of Shadows (Nederlands: Koningin van de Schaduw) in 2015.
 • Empire of Storms (Nederlands: Rijk van Stormen) in 2016.
 • Tower of Dawn (Nederlands: Toren van de Dageraad in 2017.
 • Kingdom of Ash (Nederlands: Koninkrijk van As) in 2018.

Novelles van deze serie
 • Assassin's Blade (Nederlands: geen vertaling) in 2014: een boek met vijf novelles.
 • Throne of Glass Coloring Book (Nederlands: geen vertaling) in 2016: eigenlijk geen novelle maar een kleurboek.
 • The World of Throne of Glass (Nederlands: geen vertaling) in 2019.

Verfilming
De filmrechten voor deze serie waren in het jaar van uitgave van het eerste boek - 2012 - al verkocht. Door Hulu zal de boekenserie in een tv-serie gemaakt worden die Queen of Shadows heet.

A Court of Thorns and Roses

 • A Court of Thorns and Roses (Nederlands: Hof van Doorns en Rozen) in 2015.
 • A Court of Mist and Fury (Nederlands: Hof van Mist en Woede) in 2016.
 • A Court of Wings and Ruin (Nederlands: Hof van Vleugels en Verwoesting) in 2017.
 • A Court of Frost and Starlight (Nederlands: Hof van IJs en Sterren) in 2017

In 2017 is ook A Court of Thorns and Roses Coloring Book uitgegeven, een kleurboek met tekeningen van de gelijknamige serie.

Verfilming
In 2018 werden de filmrechten gekocht door Constantin Film en werd er bekend dat er een film aan zou komen.

Crescent City

 • House of Earth and Blood (Nederlands: geen vertaling) in 2020.

Crescent City wordt ook een serie, maar andere boeken zijn anno 2020 nog niet aangekondigd. Hetzelfde geldt voor de vertaling, die ook nog niet is aangekondigd.

Andere werken

 • The Starkillers Cycle (Nederlands: geen vertaling) in 2014. Dit boek is gratis online gepubliceerd op Tumblr. Sarah J. Maas heeft het boek samen met schrijfster Susan Dennard geschreven.
 • Catwoman: Soulstealer (Nederlands: geen vertaling) in 2018.
 • Twilight of the Gods (Nederlands: geen vertaling) releasedatum in 2020 nog onbekend.
© 2019 - 2024 Megan16, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
De Anderen boeken van Anne BishopLiefhebbers van series als Buffy the Vampire Slayer en Charmed zullen genieten van de boekenserie De Anderen. Het valt o…
De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'Kathryn Stockett is de schrijfster van het boek “The Help” uit 2010, wat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel…
De Mills Empress en Throne of Music jukeboxDe Mills Empress en Throne of Music jukeboxSinds de AMI Top Flight het gestroomlijnde en strakke ontwerp geïntroduceerd had binnen het jukeboxdesign, was er nog no…

Sally Hemings - Slavin van Thomas JeffersonSally Hemings - Slavin van Thomas JeffersonSally Hemings leefde van 1773 tot 1835. Ze werd geboren in Charles City County, Virginia en overleed in Charlottesville,…
Schrijfster: Tahereh MafiSchrijfster: Tahereh MafiTahereh Mafi is een Iraans-Amerikaanse schrijfster van young-adultboeken. Tahereh schreef haar eerste boek, Vrees Me, op…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Throne_of_Glass
 • https://www.chicklit.nl/nieuws/166880/sarah-maas-komt-met-nieuw-boek-crescent-city-house-of-earth-and-blood
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_J._Maas
 • http://sarahjmaas.com/
 • https://www.dymocks.com.au/blog/author-interviews/10-things-you-didn-t-know-about-sarah-j-maas
Megan16 (6 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.