Anton Heyboer, een kunstig leven

Anton Heyboer, een kunstig leven Kunstenaar Anton Heyboer is voor veel mensen zo nodig bekender door zijn vele vrouwen, dan door zijn schilder- en etskunst. Heyboer, die erg veel op het doek heeft gezet, kent een nogal specifieke maar groeiende doelgroep. Veel abstract werk, met name met de vrouw in de hoofdrol, en waar je je eigen creatieve geest op los kunt laten. Wie was deze excentrieke, markante, in relatieve eenvoud levende man eigenlijk en wat was zijn levensfilosofie?
Bron: Joke Heyboer (sister of Anton), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Joke Heyboer (sister of Anton), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zijn leven

Zijn basis van Sabang via New York naar Haarlem

Anton Heyboer werd in Indonesië, Sabang geboren op 10 februari 1924. Zijn vader was een werktuigbouwkundig ingenieur en enkele maanden na zijn geboorte verhuisde het gezin weer naar Nederland. Via Haarlem, Delft, Voorburg en Curaçao, kwam het gezin in New York terecht. Heyboer zou ook een leven in de werktuigbouwkunde gaan leiden, althans dat was de bedoeling. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwam het gezin weer in Nederland wonen, Haarlem om precies te zijn. Anton werd door de Duitsers opgepakt en als dwangarbeider tewerkgesteld in Berlijn. Ruim een half jaar later kwam hij doodziek thuis in Haarlem. Een Poolse bewaakster had hem laten gaan en dit had impact op Heyboer zijn verdere leven.

Zijn eerste huwelijk

Na de Tweede Wereldoorlog ging hij met Elsa Wijnands, met wij hij in 1950 trouwde, in Drenthe (Borger) wonen. Binnen twee jaren kregen ze een zoon en één jaar later scheidde Elsa van Anton. Na een tijdje in Zuid-Frankrijk geleefd te hebben, nog tijdens zijn huwelijk met Elsa, werd hij in 1951 in een psychiatrisch ziekenhuis in Nederland opgenomen. Heyboer trouwde nog twee keer voordat hij zich met zijn vijf vrouwen vestigde en totaal heeft hij twee kinderen, beide uit zijn eerste huwelijk.

Zijn vele vrouwen

In 1961 vestigde hij zich in Den Ilp en daar zou hij nooit meer vertrekken. Na zijn ontslag uit de psychiatrische kliniek ontwikkelde hij een soort mix van katholicisme en zenboeddhisme. De excentrieke man woonde en leefde er met zijn groep vrouwen, waar hij overigens mee getrouwd geweest is. In 1960 ontmoette hij Maria en in de loop der jaren komen er nog vier bij, Lotti, Marike, Joke en Petra. Ze leven gezamenlijk in een soort commune en het zijn intelligente en interessante vrouwen die elkaars meerwaarde in deze relatie zien. Deze vrouwen vormen zijn inspiratie, zo gaf hij vaak aan.

Verder zorgden deze dames ook voor de verkoop van zijn schilderijen en etsen en zowel het samenleven als de verkoop van zijn werk is na zijn dood op 9 april 2005 niet anders geworden. Zij blijven zijn levensfilosofie, de liefde met een groot hart uitdragen.

Bron: Anton Heyboer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Anton Heyboer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zijn kunst

Vrouwen en kippen

Heyboer heeft veel doeken op zijn naam gezet tijdens de 81 jaar van zijn leven en halverwege de jaren zestig van de 20ste eeuw ging zijn naam als kunstenaar ook de grens over. Hij maakt tekeningen op rijstpapier, finspapier of molenpapier en de vrouwenfiguren zijn in ruime mate terug te vinden in zijn kunst. Een van de bekende is het grote doek met de 4 vrouwen. Deze heeft hij in verschillende mooie kleurcombinaties gemaakt. Maar bekend zijn ook zijn kippetjes. In alle soorten, maten en kleuren komen de kippen terug in zijn werk. Sommige stukken voorzag hij van allerlei bijbehorende teksten.

Ridder

Hij zette de figuren razendsnel op het doek en ze kwamen niet altijd even goed over. Dit tezamen met zijn excentrieke levensstijl, maakte Heyboer bij veel mensen tot een zonderling en men haalde zijn kunstwerken niet zelden onterecht onderuit. In de loop der jaren, en zeker vanaf de eeuwwisseling, is het werk van deze productieve kunstenaar wel door een grotere groep kunstliefhebbers omarmd. Op 10 april 2002 werd Heyboer Ridder in de Orde van Oranje Nassau, hij had het eindelijk verdiend.

Verkoop van zijn werk

Vanuit een gezamenlijk bedrijf verkopen zijn vrouwen in Den Ilp en via de website zijn werk nog steeds, met name de vijfde vrouw Petra is de drijvende kracht. Uiteraard is zijn werk ook in allerlei galerieën terug te vinden en is er een levendige handel via sites als Marktplaats ontstaan. Het is altijd belangrijk, maar ook zeker bij Heyboer, om de authenticiteit van het werk te waarborgen.

Tot slot

Deze markante kunstenaar is erg productief geweest tijdens zijn leven en op de meest uiteenlopende plaatsen vindt je Heyboer zijn werk terug. Enerzijds om zijn kunst en anderzijds om zijn levensstijl en zijn voorliefde voor de vrouw is Heyboer inmiddels een gewaardeerde zonderling.
© 2008 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interessante galerieën in Utrecht bezoekenInteressante galerieën in Utrecht bezoekenIn de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van h…
Anton Pieck: De trots van de EftelingDe Efteling heeft haar bestaan aan hem te danken. Na zijn pensioen gaf hij het stokje succesvol over aan Ton van de Ven.…
Taxeren van een kunstwerkTaxeren van een kunstwerkLees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit art…
Fauvist Henri MatisseHenri Matisse was een van de grote vernieuwers van de schilderkunst en maakte deel uit van 'De Fauvisten'.
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.