Fauvist Henri Matisse

Henri Matisse was een van de grote vernieuwers van de schilderkunst en maakte deel uit van 'De Fauvisten'.

Jeugd

Henri Matisse werd in 1869 geboren in Le Cateau-Embrésis in het noorden van Frankrijk. Hij studeerde rechten. Op zijn 21ste werd hij ernstig ziek en tijdens zijn herstel begon hij te schilderen en ontdekte hij zijn voorliefde voor kunst. In 1892 gaf hij zijn carriere als advocaat op en begon lessen te volgen aan de school voor de Schone Kunsten in Parijs.

Impressionisten en Post-Impressionisten

Hij werd aanvankelijk sterk beïnvloedt door de Impressionisten en de post-Impressionisten, met name door Pisarro, Cézanne, van Gogh, Gauguin en Paul Signac. Rond 1905 begon hij zijn eigen stijl te ontwikkelen, die gekarakteriseerd werd door gedurfde, heldere kleuren uitgevoerd in brede penseelstroken.

De Fauvisten

Nadat Matisse samen met enkele andere in 1905 een tentoonstelling hadden gehouden in de Salon d'Automne, werd deze groep aangeduidt als 'Les Fauves', de wilden, een groep waar ook De Vlaminck, Marquet en Derain bij hoorden. Matisse werd als een van de eerste kunstenaars beïnvloedt door primitieve kunst. Zijn favorieten thema's waren vrouwen, stillevens en interieurs.

Barnes

Van 1905 tot 1906 schilderde Matisse een van zijn belangrijkste schilderijen 'De vreugde van het leven'. Dit werk wordt beschouwd als een van de belangrijkste van de twintigste eeuw. Het schilderij werd indertijd gekocht door de beroemde verzamelaar Barnes en was ruim 70 jaar niet voor het publiek te bezichtigen. Inmiddels is het werk samen met de rest van de collectie van de Barnes stichting openbaar gemaakt.

De Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein en haar broer Leo waren vroege verzamelaars van het werk van Matisse. Ook Pablo Picasso was een van zijn bewonderaars en de twee schilders wisselden schilderijen uit in 1907. Voor korte tijd leidde hij zijn eigen school, het Atelier Matisse, maar het lesgeven viel hem te zwaar. In 1910 bezocht hij een tentoonstelling in Duitsland over Islamitische kunst, die een sterke invloed op hem had. Hij ging zelf op reis naar Marokko.

Na de Eerste Wereldoorlog had Matisse een grote reputatie opgebouwd als internationaal beroemd schilder. In 1917 verliet hij Parijs en vestigde zich in Nice, waar hij verbleef tot zijn dood. Matisse maakte niet alleen schilderijen maar ook muurschilderingen, etsen, ontwierp kostuums en boek-illustraties.

Le Musée Matisse

In 1941 kreeg Matisse kanker en werd het onmogelijk voor hem op te schilderen. Zijn creatieve kracht vond een uitlaatklep in het maken van papierwerk met dezelfde heldere kleuren en gewaagde composities als zijn schilderijen. In 1952 werd in Le Cateau-Embrésis het Musée Matisse geopend. Op 3 november 1954 stierf hij als een wereldberoemde schilder.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wassily KandinskyDe schilder Wassily Kandinsky wordt wel gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst en de grondlegger van…
De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…
Expressionisme 1905 - 1940Expressionisme 1905 - 1940Het expressionisme is een stroming in vooral kunst en literatuur in Europa, vanaf 1905 tot 1940. Het woord "expressionis…
Moderne schilderkunst twintigste eeuw 1900-1918Moderne schilderkunst twintigste eeuw 1900-1918De jaren voor de Eerste Wereldoorlog was een roerige tijd. Kunstenaars kwamen in verzet tegen de regels die golden voor…

De Moskee, haar functie en bouwstijlProfeet Mohamed verklaarde dat Islamieten 5 maal het gebed aan Allah opdragen en men dat deed vanaf een speciaal kleed d…
De Renaissance en het gebruik van OrnamentenEen ornament, dit is een term die je vaak hoort in verband met de architectuur, maar wat houdt dit begrip eigelijk in en…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.