Biografie: Voldemort ofwel Tom Riddle

In de magische wereld van Harry Potter is niet alleen maar tijd voor het gelukkige dagelijkse leven. Want de wereld is net als de onze gevuld met problemen en het grootste probleem is de donkere tovenaar Voldemort. Deze tovenaar zorgde voor veel problemen in het verleden en is nog steeds niet uitgeschakeld. Ook Harry heeft een probleem met hem, de een kan niet leven zolang de ander leeft, maar wie is Voldemort?

Voldemort, zijn jeugd

Voldemort is de naam die het weeskind Tom Marvolo Riddle aannam omdat hij niet langer door het leven wilde gaan met de naam van een Muggle. Hij was namelijk de zoon van een Muggle, Tom Riddle, en een heks, Merope. Via zijn moeder stamt Tom af van de grootste tovernaar Salasar Slytherin. Deze is een van de grondleggers van de toverschool Hogwarts. Omdat zijn ouders uit elkaar zijn ten tijde van zijn geboorte leert Tom zijn vader nooit kennen. Zijn moeder kent hij ook niet, omdat deze sterft nadat ze hem het leven geschonken heeft. Daarom groeit Riddle op in een weeshuis. Een plek die hij haat en waar hij niemand mag. Op zijn elfde wordt hij bezocht door professor Dumbledore die hem introduceert in de wereld van magie. Riddle is dan geen onschuldig kind, hij heeft er in zijn weeshuisperiode een gewoonte van gemaakt te stelen van andere kinderen en ze bewust de stuipen op het lijf te jagen. Ook heeft hij ontdekt dat hij net als Salasar Slytherin kan praten met slangen.

Op Hogwart leeft Riddle helemaal op. Hij is een van de intelligentste leerlingen die de school ooit heeft voortgebracht en de leraren houden van hem. Tijdens een van zijn schooljaren krijgt hij een eervolle prijs omdat hij de opener van de geheime kamer gevonden zou hebben. In deze kamer huist een Basilisk die een meisje vermoord heeft op school.

Tijdens zijn schoolcarriere neemt Tom de naam Voldemort aan om maar niet te hoeven denken aan zijn muggle achtergrond. Ook raakt hij geïnteresseerd in zijn afkomst en de zwarte kunsten. Hij doet onderzoek naar mogelijkheden om onsterfelijkheid te creëren. Niemand weet waar hij precies mee bezig is, omdat hij niemand echt vertrouwt.

Voldemort en zijn tirannie

In de jaren na zijn school probeert Riddle aan de bak te komen op Hogwarts als leraren Defence Against the Dark Arts, maar omdat hij zo jong is, wordt hij niet aangenomen. Daarom besluit Tom te gaan reizen. Op zijn reizen verzamelt hij kostbare relieken. Dit zijn onder andere het diadeem van Hogwartsstichster Rowena Ravenclaw, een cup van Hufflepuff en dingen van Slytherin. In deze schatten sloot hij stukken van zijn ziel op, horcruxes, die hem een eindeloos leven zouden garanderen.

Voldemort werd zo onsterfelijk en ontzettend krachtig. Hij verzamelde volgelingen rondom zich en trok ten strijde tegen de saaie geciviliseerde tovenaars die het goed voor hadden met Muggles. Zijn heerschappij wordt een hel voor de meeste mensen, met uitzondering van de Death Eathers, zijn volgelingen. Maar aan zijn macht komt plots een einde als hij na het horen van een profetie die zijn einde voorspelt, besluit om Harry Potter te gaan vermoorden. Hij vermoordt eerst zijn vader James, dan zijn moeder Lily, maar als hij de vloek des doods uitspreekt over Harry, gebeurt er iets waardoor hij zelf sterft.

Sterven is niet het goede woord, want dat doet hij niet. Zijn geest is namelijk nog levend. Hij doet zijn best om weer een lichaam te verkrijgen. Dat doet hij in eerste instantie door dienaars te gebruiken. Daarna probeert hij een lichaam terug te krijgen. Dit gebeurt in Harry’s vierde schooljaar. Voldemort herrijst op het kerkhof bij het graf van zijn gehate vader.

Het werkelijke einde van Voldermort

Nu Voldemort herrezen is, wordt er weer tegen hem gestreden door de orde van de phoenix. Ook Harry zit niet stil. Samen met Dumbledore gaat hij opzoek naar de manier om Voldemort te vernietigen. De zeven horcruxen van Voldermort moeten kapot gemaakt worden, blijkt. Harry gaat dit doen, en dit heeft Voldemort niet door. Pas als het te laat is komt Voldemort hierachter. Hij ondervindt dan ook dat hoewel hij veel onderzoek gedaan heeft naar het vergaren van ultieme kracht, hij wat dingen over het hoofd gezien heeft. Zo weet Harry Potter hem te overmeesteren en sterft Tom Riddle.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieVeel gierende puberhormonen in The Half Blood PrinceThe Half Blood Prince bevat een groter wordende Harry Potter. De films van Harry Potter zijn voor veel ouders met jonge…
Film: Harry Potter en de Relieken van de DoodFilm: Harry Potter en de Relieken van de DoodDe fantasie/ avonturenfilms van Harry Potter kent in november 2010 zijn twee laatste delen. Met de film Harry Potter en…
Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Dit is een filmverslag over de film Harry Potter and the Deathly Hallows (part1). In dit zevende deel zullen Harry Potte…
Hermione Granger / Hermelien GriffelHermione Granger / Hermelien GriffelHermione Jean Granger is een van de drie hoofdrolspelers in de zeer bekende Harry Potter serie die geschreven werd door…

Nederlandse prehistorie: De Bandkeramische cultuurVeel inwoners van Nederland weten niets of weinig af van de allereerste boeren die rond 7300 jaar geleden arriveerden in…
Biografie: Leo TolstojBiografie: Leo TolstojTolstoj is een van de grootste Russische schrijvers en werd vooral bekend door "Anna Karenina" en door zijn epos "Oorlog…
Niamh (113 artikelen)
Laatste update: 02-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.