Biografie: Leo Tolstoj

Biografie: Leo Tolstoj Tolstoj is een van de grootste Russische schrijvers en werd vooral bekend door "Anna Karenina" en door zijn epos "Oorlog en Vrede". Hij was echter niet alleen een schrijver, maar ook een soort profeet en morele hervormer, wat hem op excommunicatie door de Russische Orthodoxe Kerk kwam te staan en waarmee hij invloed had op mensen als Gandhi.

Jeugd

Tolstoj werd in 1828 geboren in Yasnaya Polyana in de Tula provincie, hij was de vierde van vijf kinderen. Zijn ouders stierven toen hij nog klein was en hij werd opgevoed door andere familieleden. In 1844 ging hij rechten en Oriëntaalse talen studeren, maar hij was niet tevreden over het niveau van de studie en studeerde nooit af. Hij keerde terug naar Yasnaya Polyana en bracht veel tijd door in Moskou en St. Petersburg. In 1851 vertrok hij met zijn oudste broer naar de Kaukasus, waar hij deel uitmaakte van een regiment artillerie. Zijn tijd in het leger maakte veel indruk op hem en leidde tot de vraag of er geen plaats is voor alle mensen op deze wereld. De jaren vijftig waren ook de jaren dat Tolstoj zich met literatuur bezig ging houden, hij bracht een autobiografische trilogie uit: Kinderjaren, Jongensjaren en Jeugd.

Onderwijs

In 1857 reisde Tolstoj door Duitsland, Zwitserland en Frankrijk, waarna hij terugkeerde naar Yasnaya Polyana, waar hij een school voor boerenkinderen opzette. Onderwijs was de basis om de wereld te veranderen. Hij reisde vervolgens opnieuw naar Europa, waar hij zich verdiepte in pedagogiek. Ook begon hij zelf tijdschriften en boeken uit te geven over dit onderwerp. In 1862 trouwde hij met Sonja Andreyevna Behrs waarmee hij dertien kinderen kreeg, zij werkte tevens als zijn secretaresse.

Literatuur

Tolstoj hield altijd een dagboek bij en uit die dagboeken ontstond zijn literatuur. Hij was een gepassioneerde lezer en las zowel literatuur als filosofie. Zijn grootste werk 'Oorlog en Vrede' verscheen tussen 1865 en 1869. In dit beroemde werk wordt duidelijk dat Tolstoj er van uit gaat dat alles voorbestemd is, maar dat mensen het geloof in een vrije wil nodig hebben om te kunnen leven.

Anna Karenina

'Anna Karenina' is het andere grote werk van Tolstoj. Dit boek over de overspelige Anna werd geschreven in een periode waarin Tolstoj het idee had dat het gezinsleven ten onder ging. Later zei Tolstoj dat hij in Anna Karenina alles geschreven had wat hij kon en dat er niets over was. Niettemin schreef hij nog enkele andere werken, waarin zijn idee dat het individuele geweten boven de collectieve moraal van de groep gaat duidelijk terug te vinden is.

De hervormer Tolstoj

Vanaf de jaren tachtig begon Tolstoj zichzelf meer te zien als een moreel leider dan als een schrijver. In 1884 verliet hij Yasnaya Polyana om als een arme, celibataire boer te gaan leven. Mensen begonnen Yasnaya Polyana te bezoeken aangetrokken door de schrijfsels van Tolstoj. In 1901 werd hij door de Russisch Orthodoxe Kerk geëxcommuniceerd vanwege zijn afwijkende ideeën. Het Christendom van Tolstoj was gebaseerd op de Bergrede en bestond voornamelijk uit vijf principes: geen sex buiten het huwelijk, niet toegeven aan woede ook als die woede gerechtvaardigd is, heb je vijanden lief, geen beloftes afleggen en het afzien van kwaad. De liefde voor zijn medemens is het belangrijkste aspect in het werk van Tolstoy Deze ideeën hebben vele mensen beïnvloedt, zelfs mensen als Gandhi en bijvoorbeeld de kibbutzim in Palestina. In Rusland wedijverde hij met de tsaar waar het morele autoriteit betrof. In 1910 overleed Tolstoy aan longontsteking, terwijl hij met een vriend en volgeling rondzwierf als asceet.

Google

Op 9 september 2014 is op de Nederlandse homepage van de zoekmachine Google een logo te zien in het teken van Leo Tolstoj. Het gaat om een interactief logo dat is ontworpen door Roman Muradov, een illustrator en cartoonist woonachtig in San Francisco maar afkomstig uit Rusland. Speciaal voor de 186ste geboortedag van Leo Tolstoj werd hem gevraagd door Google om een doodle te ontwerpen.
© 2009 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Literatuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde Schrijvers Weetjes. Wie is de allergrootste Engelse schrijver? Wie schreef de Russische roman Oorl…
Nobelprijswinnaar Ivan BuninIvan Bunin was de eerste Rus die de Nobelprijs voor Literatuur won in 1933. Hij werd bekend door zijn bijzondere, muzika…
Vijf boeken met levenslessenVijf boeken met levenslessenBoeken worden dagelijks in gigantische hoeveelheden gedrukt en verkopen als zoete broodjes. Schrijvers duiken op als pad…
Ivan ToergenjevToergenjev staat meestal in de schaduw van zijn twee grote landgenoten Tolstoj en Dostojevski. Hij heeft echter een aant…

Biografie: Voldemort ofwel Tom RiddleIn de magische wereld van Harry Potter is niet alleen maar tijd voor het gelukkige dagelijkse leven. Want de wereld is n…
Biografie: Rascha PeperRascha Peper is een bekende Nederlandse schrijfster, die vaak net buiten het echte literaire kader valt. Niettemin zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: F. W. Taylor, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 09-09-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.