Charlotte Brontë

Charlotte Brontë is waarschijnlijk de beroemdste van de Brontë-zussen. Ze werd vooral beroemd door haar klassieker "Jane Eyre", een boek dat tot op de dag van vandaag door veel mensen gelezen wordt en dat meestal te vinden is in de top honderd van beste romans aller tijden.

Jeugd

Charlotte werd geboren in 1816 als derde dochter van de dominee Patrick Brontë en zijn vrouw Maria. Na haar kreeg Maria nog een zoon en de dochters Emily en Anne. In 1820 verhuisde het gezin naar Haworth, waar Maria een jaar later overleed. De oudste vier meisjes werden in 1824 naar een school voor domineesdochters in Cowan Bridge gestuurd. In 1825 werden de twee oudste meisjes ziek, ze werden naar huis gestuurd, waar ze overleden. De andere meisjes werden vervolgens van school gehaald. In 1826 zorgde een cadeautje voor de broer van Charlotte er voor dat de meisjes gingen schrijven. Branwell kreeg tinnen soldaatjes cadeau en de kinderen bedachten een fictieve wereld die ze Angria noemden en waarover ze verhalen schreven. In 1831 ging Charlotte naar een school in Roe Head, maar een jaar later al ging ze weer naar huis, waar ze haar zussen les gaf.

Onderwijzeres

In 1835 keerde Charlotte terug naar Roe Head, maar deze keer als onderwijzeres. Haar zus Emily ging met haar mee als leerling, maar zij keerde al snel terug naar huis in verband met heimwee. Ook Anne bezocht de school in 1836 en 1837. In 1838 keerde Charlotte terug naar Haworth om een jaar later als gouvernante les te gaan geven bij de familie Sidgewick, na drie maanden echter keerde ze al weer terug naar Haworth. In 1839 werkte ze voor negen maanden bij de familie White als gouvernante.

School

De meisjes Brontë besloten zelf een school te beginnen. Charlotte en Emily gingen in 1842 naar Brussel om hun opleiding af te maken, maar na een korte vakantie keerde alleen Charlotte terug naar Brussel, waar ze tot 1844 bleef. Bij haar thuiskomst in Haworth besloten de Brontës werk te maken van hun school, maar het werd een totale mislukking, niemand reageerde op hun advertenties.

Succes en Dood

Charlotte ontdekte dat Emily poëzie schreef en de drie zussen besloten een collectie van hun gedichten uit te geven onder de pseudoniemen Currer, Ellis en Acton Bell. Dit gebeurde in 1846, later probeerde Charlotte haar boek 'De professor' uit te geven, maar het boek werd afgewezen. Een jaar later echter werd haar boek 'Jane Eyre' uitgegeven, net als de boeken van haar zussen, 'Woeste Hoogten' en Agnes Grey' 'Jane Eyre' werd een onmiddelijk succes. In 1848 werd de identiteit van de zussen door hun uitgever onthuld bij een bezoek aan Londen. Datzelfde jaar overleed hun broer Branwell, die verslaafd was aan alcohol en drugs, kort daarop gevolgd door Emily. Een jaar later overleed ook Anne.

Charlotte raakte bekend met de literaire kringen uit die tijd en begon met het redigeren van het werk van Emily en Anne. Ook ontmoette ze mevrouw Gaskell, die later een biografie over haar zou schrijven.

Huwelijksaanzoek

In 1852 werd Charlotte door de dominee A.B. Nicholls ten huwelijk gevraagd. Haar vader was fel gekant tegen het huwelijk en Charlotte wees hem af. In datzelfde jaar gaf ze haar boek 'Vilette' uit. In 1854 vroeg Nicholls haar opnieuw ten huwelijk en Charlotte gaf hem dit keer haar ja-woord. Haar vader scheen een deel van zijn reserves te hebben verloren. Het paar trouwde en Charlotte raakte al snel in verwachting. Ze kreeg echter longontsteking en daar overleed ze aan na een lang ziekbed.

In 1857 werd posthuum haar boek 'De Professor' uitgegeven en ook verscheen een biografie over haar leven, geschreven door Gaskell, 'Het leven van Charlotte Brontë'.
© 2009 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schrijfster Emily BrontëDe schrijfster Emily BrontëEmily is waarschijnlijk de beroemdste van de drie Brontë-zussen. Haar boek 'Woeste Hoogten' is een klassieker in de Enge…
De schrijfster Anne BrontëDe schrijfster Anne BrontëAnne Brontë was de jongste van de Brontë-zussen en is het minst bekend. Dit is niet het gevolg van een gebrek aan kwalit…
Stedentrip Charlotte, AmerikaStedentrip Charlotte, AmerikaCharlotte is een stad in Amerika, in de staat North Carolina. Het is niet direct de eerste stad waar je aan denkt wannee…
Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)recensieRecensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt…

Russisch schrijver Nicolai GogolGogol is de grondlegger van het kritisch realisme in de Russische literatuur en werd vooral beroemd door zijn roman 'Dod…
De schilder Pablo PicassoPicasso is een van de grote namen en vormgevers van de moderne kunst. Hij was een van de meest invloedrijke kunstenaars…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 18-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.