Tolkien, biografie

In 2001 werd zijn meest beroemde boek verfilmd, The Lord of the Rings. Een ware rage en iedereen heeft ongetwijfeld van deze prachtige verfilming gehoord. Tolkien heeft het verhaal als een trilogie geschreven al midden jaren 1950. Eigenlijk schreef hij liever over mythologie en elftentaal, maar onder druk van zijn uitgever kwam er een vervolg op de Hobbit.

Algemeen

In de plaats Bloemfontein in Zuid-Afrika werd op 3 januari 1892 John Ronald Reuel Tolkien geboren. Zijn vader is een bankdirecteur.

Tolkien zijn jeugd

Wanneer de kleine Tolkien 3 jaar oud is, met zijn moeder en jongere broer Hilary op bezoek in Engeland, komt zijn vader te overlijden. Zij keren niet meer terug naar Zuid-Afrika, maar zoeken een woning in Sarhole vlakbij Birmingham. Zijn moeder Mabel ziet John als een martelaar voor haar geloof, zij was namelijk tegen de zin van haar familie bekeerd tot het katholieke geloof. Zij heeft hem in de korte tijd dat zij hem kon verzorgen duidelijk de liefde voor talen en tekenen bijgebracht. Zij overleed namelijk in 1904, als Tolkien 12 jaar oud is. Hij wordt onder voogdij van een katholieke priester geplaatst.

Op de King Edward School viel hij op door zijn talenten voor Grieks en Latijn, Frans had hij reeds geleerd van zijn moeder. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat hij Engelse taal- en letterkunde ging studeren in Oxford, met als specialisatie Oudengels, Middelengels en Oud-IJslands.

Als getrouwde man en soldaat

Zijn bruid is in 1916 Edith Bratt, 27 jaar oud en daarmee drie jaar ouder dan haar man. Vlak na zijn huwelijk wordt hij opgeroepen om deel te nemen aan de Slag bij Somme als verbindingsofficier bij de Lancashire Fusiliers. In 1916 keert hij terug naar Engeland omdat hij loopgravenkoorts heeft opgelopen. Na zijn herstel krijgen ze de volgende kinderen:
 • 1917, John
 • 1924, Christopher
 • 1929, Priscilla

In 1925 wordt hij aangesteld als Professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford. Hij blijft aan deze universiteit verbonden tot aan zijn pensioen in 1959.

Na het succes dat Tolkien had als schrijver, vluchtte hij min of meer naar Bournemouth in de hoop wat privacy te vinden. Dat lukt aardig, maar hij keerde terug naar Oxford na het overlijden van zijn vrouw in 1971. In 1972 krijgt hij namens Queen Elisabeth, de onderscheiding “Commander of the Order of the Britisch Empire”.

J.R.R. Tolkien, de schrijver

In 1917 begint Tolkien te schrijven aan zijn eerste boek: “Het boek van de Verloren Verhalen”, uiteindelijk krijgt het de titel: “De Silmarillion”.

De Hobbit werd geschreven met de bedoeling zijn kinderen te amuseren. Hij vond meteen een uitgever, en natuurlijk werd het boek een bestseller. Op verzoek van zijn uitgever zwichtte Tolkien om een vervolg hierop te schrijven. Eigenlijk wilde hij niet, want mythologie en elftentalen vond hij een belangrijker project.

Zo ontstaat als vervolg op de Hobbit, de trilogie “In de Ban van de Ring”, een verhaal waarmee hij zijn naam voor eeuwig in de geschiedenis plaatst.

In de Ban van de Ring

Het verhaal speelt zich voornamelijk af rondom Frodo Baling, een Hobbit uit het plaatsje Hobbitstee (waarschijnlijk heeft Sarhole, waar Tolkien opgroeide, model gestaan voor de Hobbitstee)- Hij komt via zijn oom Bilbo in het bezit van een magische gouden ring. Deze ring blijkt te zijn gesmeed door Sauron, de vertegenwoordiger van het kwade in Midden-aarde. Alleen door de ring te vernietigen kan deze macht verslagen worden, maar de vernietiging kan alleen plaatsvinden op de plaats waar de ring is gemaakt, in het vuur van de Doumberg. Samen met zijn dierbare en trouwe vrienden, Sam Gewissies, Merijn en Pepijn gaat Frodo op weg om deze moeilijke opdracht uit te voeren, maar gaat het hem ook lukken……………?

Bibliografie

Tijdens zijn leven worden van Tolkien de volgende werken uitgegeven:
 • 1937, De Hobbit
 • 1945, Leaf by Niggle (Blad van Klein, een kort verhaal)
 • 1947, Tree and Leaf (essay)
 • 1949, Farmer Giles of Ham (Boer Gilles van Ham)
 • 1954, The Fellowship of the Ring (De Reisgenoten, deel 1 van In de Ban van de Ring)
 • 1954, The Two Towers (De Twee Torens, deel 2 van In de Ban van de Ring)
 • 1955, The Return of the King (De Terugkeer van de Koning, deel 3 van In de Ban van de Ring)
 • 1962, The Adventures of Tom Bombadil and Other Verser from the Red Book (De Avonturen van Tom Bombadil)
 • 1966, The Homecomming of Beorhtnoth (De terugkeer van de Beorthnoth)
 • 1967, Smith of Wootton Major (De smid van Groot-Wolding)

De dood van Tolkien

Op 2 september 1973 sterft J.R.R. Tolkien tijdens een vakantie in Bournemouth, de schrijver die naast zijn prachtige boeken, bekend is geworden als de vader van de moderne high fantasy. Hij heeft nog veel materiaal nagelaten, waarmee zijn zoon Christopher aan de slag is gegaan.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haast's adelaar: de grootste legendarische adelaar ooitHaast's adelaar: de grootste legendarische adelaar ooitIn de films over Middle Earth: 'The Hobbit' en 'The Lord of the Rings' wordt deze adelaar goed getoond. We hebben het ov…
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…
The Hobbit: An Unexpected Journey – FilmThe Hobbit: An Unexpected Journey – FilmAn Unexpected Journey is het eerste deel van de filmtrilogie gebaseerd op J.R.R. Tolkiens boek 'De Hobbit'. Hiermee word…
In de Ban van de Ring: waarom was het een succes?In de Ban van de Ring: waarom was het een succes?Op het moment is de kans redelijk groot dat wanneer je een willekeurige voorbijganger van de straat plukt in een willeke…

Het leven van Jeanne D'ArcJeanne D'Arc, een vrouw met pit, een vrouw met een doel, een voorbeeld! Wie was zij?
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.