Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464

Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464 Cosimo, ook wel Il Vecchio (de Oude) genaamd is wellicht de meest succesvolle en best geprofileerde van De 'Medici's. Het is de oudste zoon van Giovanni di Bicci. De Florentijnen betitelden Cosimo als 'Pater Patriae' (vader des vaderlands).

Wie was Cosimo?

Cosimo, een bescheiden maar zeer slimme zakenman die bovendien adequaat en verantwoordelijk was. Een geleerd en vooruitstrevend man die het Latijn beheersde, beknopt Grieks sprak en behoorlijk bijbels georienteerd. Cosimo was een koopman en politicus die zich regelmatig terugtrok in het door hem gerestaureerde klooster San Marco om te mediteren en met de later heilig verklaarde Prior Antonio te filosoferen over levensvragen. Cosimo las van platoon tot sokrates om zijn levensvisie vorm te geven.

Democratische oligarchie

Cosimo was een democraat, en hing de democratische gedachtengang dan ook aan, ook tegen de adel. Dit zou een teken kunnen zijn dat de heersende oligarchie, vaak door de adel gevormd en regelmatig slechts met een enkele eerzuchtige persoon onderhorig, geen middel na liet zijn doel te bereiken, desnoods door omkopingen en corrupte activiteiten tot zelfs moord tijdens verkiezingen, een democratische gedachtengang onderhield. De 'Medici waren meester in het zieltjes winnen voor hun ideeen. Ook de adel viel voor de charmes van de wijze, voorzichtige en democratische handelswijze van De 'Medici. De oligarchen respecteerden De 'Medici's, met Giovanni di Bicci als idool.

Door diepe dalen

Na de dood van Giovanni di Bicci, zo'n vier jaar later deed zich een gunstige mogelijkheid voor om zich te verlossen van De 'Medici te verlossen. De mislukte oorlog van de oligarchen tegen de Toscaanse stad Lucca (1429-1433) hadden hun reputatie op het spel gezet. Het woedende volk stortte zich over de oligarchen, en zoch een nieuw idool, en projecteerde alle hoop op Cosimo, de meest gehate opponent van de oligarchen. Cosimo trachtte de gevaarlijke situatie te ontlopen, door zich terug te trekken in zijn landhuis in de Mugellobergen. Het regeringspaleis werd hem ontboden en ging er overtuigd van zijn onschuld toch naar toe en werd vastgezet. Na drie dagen vastgezet te zijn geweest ontkwam hij volgens de mythe door te vasten aan de vergiftigingsdood. Een gekozen college koos ervoor Cosimo met zijn broer Lorenzo en enkele andere familieleden te verbannen uit Florence. Cosimo ging naar Venetie, waar hij als eregast opgenomen werd in de stad. Een aantal jaren laten werd de verbanning opgeheven en keerde Cosimo terug naar Florence.

Confaloniere

Door zijn verbanning verkreeg Cosimo zich pas echt de gunst van het volk. In 1434 werd Cosimo tot Confaloniere benoemd en bestuurde Florence dertig jaar lang. Zijn souvereine regeren in combinatie met een buitengewoon inzicht in de bekwaamheden van zijn medewerkers haalde hij het maximale uit zijn omgeving. Cosimo had de hand op iedere beslissing, zijn mening werd substantieel geacht.

Kunstzinnigheid

In 1444 bouwde Cosimo het beroemde Palazzo Medici, tot die tijd was zijn huis het door zijn vrouw Contessina Bardi geerfde palazzo Bardi. Hij koos de alomgeprezen bouwmeester Michelozzo (1396-1472). Eén van de andere medewerkers was Donatello, die indrukwekkende medaillons maakte boven de arcaden van het binnenhof. Donatello werd een vriend van De 'Medici en bleef drie generaties lang aan de familie verbonden. Verder verbouwde Cosimo het San Marco klooster. Hij haalde ook monnik Fra Giovanni uit Fiesole voor de beschildering van het interieur van het San Marco klooster. ''Cosimo was de meest geeerde en beroemde burger zonder krijgsroem, niet alleen van Florence. Cosimo stierf in de grootste roem en met de grootste naam. Met zijn zoon Piero treurden alle burgers en alle vorsten om hem''(citaat Machiavelli).
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; Florence en MichelangeloToscane; Florence en MichelangeloDe wereldberoemde kunstenaar Michelangelo is geboren in de buurt van Florence en verhuist al op jonge leeftijd naar deze…
Lorenzo il Magnifico (de Grootse) De 'Medici 1449-1492Lorenzo il Magnifico is een kleinzoon van de befaamde Giovanni di Bicci De 'Medici. De man met de krachtige gelaatstrekk…
Toscane; Florence, Ponte VecchioToscane; Florence, Ponte VecchioDe oudste brug van Florence verbindt de de drukke handelswijken van de stad op het smalste punt van de rivier de Arno. D…
Florence - Loggia dei LanziFlorence - Loggia dei LanziAls je naar Florence gaat vanwege de vele historische bezienswaardigheden, dan is de Loggia dei Lanzi bijna niet te miss…

Cornelis Vreeswijk: Nederlandse troubadour van ZwedenCornelis Vreeswijk ( Zweedse uitspraak: Cornelis, Vriswik) was een uit Nederland afkomstige zanger en componist die in d…
Kinderspelen van BruegelKinderspelen van BruegelKinderspelen is een van de meer bekendere schilderijen van Bruegel en wordt hieronder uitvoerig besproken.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pontormo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Boeken studie
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.