Lorenzo il Magnifico (de Grootse) De 'Medici 1449-1492

Lorenzo il Magnifico is een kleinzoon van de befaamde Giovanni di Bicci De 'Medici. De man met de krachtige gelaatstrekken, werd doorgaans als onaangenaam man afgeschilderd. Wie was Lorenzo en kon hij de maecenas-rol van de familie voortzetten.

De persoon Lorenzo

Zoals gezegd oogde Lorenzo krachtig mede door zijn krachtige gelaatstrekken. Maar hij was ook iemand met een alert verstand en een bijzonder goed concentratievermogen. Zijn voortdurende hang naar grootheid bracht hem de bijnaam il Magnifico (de Grootse). Lorenzo was is tegenstelling tot zijn vader Piero il Gottoso (de Jichtige,1416-1469) en zijn grootvader Cosimo de oude (1389-1464) een levensgenieter die hield van eetfestijnen en feesten. In naam van Lorenzo is het volk betrokken geweest bij vele festiviteiten. Denk dan aan toernooien, concerten, gemaskerde feesten met vuurwerk en fakkeloptochten.

Politieke Ambities

Lorenzo nam zijn vader over op zestienjarige leeftijd bij politieke aangelegenheden. Hier kwam het verstandige en doortastende karakter al vroeg bovendrijven. Zijn abnormaal natuurlijke vermogen om zijn omgeving te beheersen bracht hem vele successen. Lorenzo was democratisch ingesteld en hield er een humanistische ideologie op na. Op twintigjarige leeftijd droeg hij al de volledige verantwoordelijkheid en zag vanaf het begin kans gezag te laten samengaan met een democratie.

De neerwaartse spiraal van de Medicibank

Lorenzo's grootvader Cosimo hield zijn bedrijfsleiders nauw in de gaten bij de verrichtingen die ze deden. Echter had Lorenzo minder vat op de zaak en liet de boel wat losser mede doordat hij de bank als een goede boterham zag, en niet net als zijn grootvader er zijn levenswerk van maakte. Vanaf 1397 tot aan 1464 kende de bank een groei, echter begon zich nu een lichte achteruitgang af te tekenen. De oorzaak is te wijten aan de slechte coordinatie in combinatie met de heersende recessie in de tweede helft van de vijftiende eeuw. Tevens waren zijn bedrijfsleiders incapabel en zagen zichzelf boven de burgers staan waardoor veel vermogen verloren ging en versnipperde. Lorenzo is door de oligarchie van Florence met een zak geld boven water gehouden.

Tragiek voor de maecenas

De tijd van Lorenzo De 'Medici vormt zeer zeker de beroemdste tijd van de begeerde bankiersfamilie. De reden van de bekendheid van De 'Medici's is immers hun beschermende houding tegenover kunst, architectuur en cultuur generatie op generatie. Lorenzo wachtte echter een tragisch lot. De hebzuchtige paus Sixtus IV bekleedde met zijn gewetenloosheid in 1471 de hoogst haalbare heilige ambt in Rome. Hij had zijn ambt gekocht, zoals alle kerkelijke ambten destijds te koop waren. Sixtus zag door de financiele malaise van de Medicibank kans schoon om Florence over te nemen. De aartsrivalen van de Medicibank, de Pazzibank werd eenvoudig door de paus ingelijfd door middel van het astronomische pauselijke banksaldo over te schrijven naar de Pazzibank waardoor de Medicibank een flinke strop te verduren kreeg. Tevens werd er een complot voorbereid door Girolamo Riario (een handelaar in specerijen en een neef van Sixtus) en Francesco Pazzi. De samenzweerders lieten zich in Lorenzo's huis in Fiesole uitnodigen. Giuliano, Lorenzo's broer moest ook worden gedood. De moord werd uitgesteld vanwege de absentie van Giuliano. De nieuwe coup bedacht door Girolamo moest plaatsvinden in de Dom (Santa Maria del Fiore) tijdens de zondagsmis. Op 26 april 1478 stortten de samenzweerders zich voor het altaar op Giuliano en Lorenzo. Giuliano op slag dood en Lorenzo vluchtend naar de Sakristie hevig bloedend door een messteek in de hals. Het volk greep in blinde woede de samenzweerders om ze buiten het Palazzo Vecchio genadeloos te vernederen en op te hangen. De 'Medici werd na de aanslag als nooit tevoren zo omarmd en jonge mannelijke Florentijnen rouwde maandenlang om de dood van Giuliano. Het volk stelde een lijfwacht in voor Lorenzo en waren bereid het leven voor hem te laten.

Filosofische toewijding

Na de dood van zijn broer stortte Lorenzo zich op de filosofie. Zijn band met de Platoonse Akademie versterkte en zijn filosofische toewijding had meer dan een hobbyistisch karakter alleen. Lorenzo intensiveerde zijn toewijding aan filosofische aangelegenheden.

Verrichtingen als maecenas

Zoals alle Medici is ook Lorenzo een maecenas, hier een lijst met gedane zaken.
  • Verbouwing Medicituin
  • De erkenning en laten ontplooien van talent van schilders als; Michelangelo (1475-1564), Verrocchio(1435-1488), Ghirlandaio (1449-1494), Botticelli (1444-1510)

De laatste loodjes

De paus verklaarde de oorlog aan Florence gesteund door koning Ferdinand van Napels. Lorenzo had echter de Florentijnen onvoorwaardelijk aan zijn zijde gesteund door Milaan en Venetie. De pauselijke en Napolitaanse troepen waren in grote meerderheid en rukten op tot vlak voor de poort van Florence. Lorenzo die het uitzichtloze van zijn positie inzag, probeerde eerst via Milaan contact met Napels te leggen. Men was bereid tot onderhandelen en Lorenzo ging naar het hart van het vijandelijke kamp. Toen de Florentijnen de tocht van Lorenzo opmerkten en hij terugkwam met een vredesakkoord, werd Lorenzo als een nog grotere held ontvangen dan dat men hem al vond. Er hangt een mysterie rond Lorenzo's dood, aangenomen is is dat door hevige maagpijn een verkeerd medicijn hem het leven heeft gekost. Lorenzo is begraven in de oude sakristie in de San Lorenzo.
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginjaren van De 'MediciIn de dertiende eeuw werd De ‘Medici al als patriciersfamilie vermeld. Zoals de naam al doet vermoeden kende de familie…
Giovanni di Bicci De 'Medici 1360-1429Giovanni di Bicci De 'Medici nam op 25-jarige leeftijd de Romeinse vestiging van de bank van zijn oom Messer Vieri di Ca…
Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464Cosimo De 'Medici (Il Vecchio/ de oude) 1389-1464Cosimo, ook wel Il Vecchio (de Oude) genaamd is wellicht de meest succesvolle en best geprofileerde van De 'Medici's. He…

Rolzegels, handtekeningen in kleiRolzegels, handtekeningen in kleiRolzegels, ook wel zegelcilinders genaamd, waren kleine ornamenten die in de oudheid werden gebruikt om documenten op kl…
Straatverlichting door de eeuwen heenStraatverlichting door de eeuwen heenVan keurig verlichte straten zoals wij die kennen, was lang niet altijd sprake of toch zeker niet in dezelfde mate. Het…
Bronnen en referenties
  • Geschiedenisboek florence
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.