Ernst Daniël Smid, operazanger, presentator en musicalster

De Nederlandse zanger, televisie- en radiopresentator Ernst Daniël Smid geniet een grote populariteit bij een breed publiek. Met zijn grote kennis, extroverte persoonlijkheid en welbespraaktheid weet hij klassieke muziek binnen het bereik van een groot publiek te brengen. Daarnaast is hij geliefd als presentator van diverse programma's. Als bariton heeft hij een grote zangcarrière achter de rug, met optreden in opera’s, musicals en oratoria in binnen- en buitenland.

Jeugd en studie

Ernst Daniël Smid werd op 6 mei 1953 in Enschede geboren in een gezin met 9 kinderen. Al op jonge leeftijd zong hij met zijn ouders en enkele van zijn broers en zussen in een plaatselijk koor en later bij een revuegezelschap dat in Nederland voorstellingen gaf. Als jongeman van 18 werd hij lid van een operettevereniging in Winterswijk waar hij in een uitvoering van La vie Parisienne zijn eerste rol zong. Zijn eerste zangles kreeg hij van Anneke de Graaf en in 1975 werd hij aangenomen bij het conservatorium in Amsterdam. Daar kreeg hij les van de internationaal vermaarde sopraan en solozangdocente Erna Spoorenberg.

Zangcarrière Ernst Daniël Smid

Zijn eerste aanstelling kreeg hij in 1978, toen hij de rol van Méfisto in Faust zong bij het Städtebundtheater Hof in Beieren. Daarna zong hij in diverse opera’s zoals Jevgeni Onegin van Tsjaikovski en Land des Lächelns van Frans Lehar en zong hij de rol van Figaro in de Barbier van Sevilla van Mozart. Winnifried Wagner, de schoondochter van de componist, bezorgde hem een stipendium voor de Bayreuther Festspiele. Daarna volgde een groot aantal optredens in binnen- en buitenland, zoals bij de Wuppertaler Bühnen waar hij tientallen rollen zong in opera’s als Tannhäuser van Wagner, Don Giovanni van Mozart en opera’s van Verdi en Puccini.

Opera en musicals in Nederland

In 1977 maakte hij zijn entree op het Nederlandse podium in Don Carlos van Verdi en later volgde de rol van Goffredo in Il Pirate van Bellini. Er volgde talrijke optredens in Nederland, niet alleen in opera’s maar ook in Oratoria en later in musicals; Les Misérables van Claude Michel Schoenberg en de Bloedbarbier van Fleetstreet van Stephen Sondheim. De rol van Von Trapp in The Sound of Music bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bracht hem grote bekendheid.

Una Voce Particulare en De Barbier van Hilversum Radio 4

Op de Nederlandse radio en televisie is Smid inmiddels een graag geziene gast, presentator en zanger, zoals in zijn eigen televisieprogramma Una Voce Particulare, waar jonge amateur zangers zich kunnen presenteren in klassiek en musical repertoire. Dit programma is inmiddels al zo'n 12 jaar op de buis te vinden en heeft in al die jaren niet in populariteit ingeboet. Daarnaast is hij regelmatig op de radio te vinden, zoals in het Radio 4 programma Ernst Daniël dat hij vanaf 2001 presenteerde en het programma De Barbier van Hilversum op iedere zaterdagochtend, waarin hij een breed scala van klassieke muziek laat horen voorzien van zijn eigen, zo karakteristieke, commentaar.

Op 19 oktober 2013 vond in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de première plaats van de theatertour "De 3 baritons in Ierland" waarmee Ernst Daniël samen met zijn `makkers` Henk Poort en Marco Bakker door het land trekken.

De presentator Ernst Daniël Smid

Ook op niet-muzikaal terrein heeft hij zijn sporen verdiend; hij presenteerde de programma’s Wonderlijke wegen en Kaaskoppen en Waterlanders (NCRV) en meer recentelijk God in de lage landen (EO). Tevens is hij beschermheer van de Stichting Progeria en Ambassadeur van Stichting Weeshuis Egyam in Ghana. Sinds 2009 is Ernst Daniël Smid tevens Ambassadeur van HEAR the World.

CD’s

In 1992 kwam zijn eerste solo-cd uit met Nederlandstalig repertoire, waarvoor hij de Zilveren Harp ontving. Daarna volgde o.a. een opname van de opera Merlijn van Willem Pijper (1997), Dichterliebe van Schumann, vertaald door Jan Rot (2004), Als de dag van toen (2005) en Sailing to Amsterdam (2005) met het Scheldeloodskoor. Van recente datum (2010) is de CD en DVD van een live concert van de 3 baritons, met Henk Poort en Marco Bakker.

Privéleven in Bussum

Ernst Daniël Smid trouwde twee maal; eerst met Regina met wie hij twee kinderen kreeg (Lieneke en Geert) en later met Rosemarie (Roos) Giesen van der Sluis, met wie hij een dochter, Cosima, kreeg. Op 10 december 2010 is Ernst Daniël opa geworden, van een zoon Rembrandt van zijn dochter Lieneke. Met zijn dochter "Coosje" die als popzangeres bekend is als Cosy Smid, maakte hij een televisierapportage over hun bezoek aan Niger voor Oxfam Novib. Roos was voormalig balletdanseres en manager van zijn activiteiten. Sinds medio 2012 was bekend dat zij aan aan alvleesklierkanker leed, waaraan zij op 13 september 2012 is overleden.

Op 9 mei 2008 werd Ernst Daniël Smid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd hem ter gelegenheid van zijn 30-jarige artiesteloopbaan uitgereikt door burgemeester Schoenmaker van Bussum.
© 2011 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De breukenbomen van YdeDe breukenbomen van YdeIn het midden van de negentiende eeuw kwamen mensen van heinde en verre naar het Drentse Yde, om te genezen van een lies…
Witte lijn ziekte bij paardenhoevenWitte lijn ziekte (of White Line Disease) is een aantasting van de paardenhoeven, veroorzaakt door een bacterie die same…
Willeke van Ammelrooy en Marco BakkerWilleke van Ammelrooy en Marco BakkerWilleke van Ammelrooy is een bekende Nederlandse actrice. Haar echte naam is Willy Geertje van Ammelrooy. Op 5 april 194…
Uitgestelde posttraumatische stressstoornis (PTSS)Uitgestelde posttraumatische stressstoornis (PTSS)PTSS. Ofwel: Posttraumatische stressstoornis. Mensen die een traumatische gebeurtenis meemaken, kunnen nog lange tijd aa…

Hieronymus van AlphenHieronymus van Alphen leefde van 1746 tot 1803 en was een Nederlandse dichter. Hij is met name erg bekend geworden door…
Rijk de Gooyer: zanger, acteur en komiekDe zanger, acteur en komiek Rijk de Gooyer heeft een belangrijk stempel gezet op zowel het cabaret en variété van de eer…
Bronnen en referenties
  • www.trosradio.nl
  • www.ernstdanielsmid.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.dutchdivas.net
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 11-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.