Biografie van Hans Liberg, cabaretier en muzikant

Met zijn aanstekelijke humor, grote muzikale veelzijdigheid en sympathieke persoonlijkheid heeft Hans Liberg de afgelopen 25 jaar de Nederlandse en Buitenlandse podia verrijkt met een bijzonder soort theater: het muzikale cabaret. Met een mix van klassieke muziek, pop, jazz en alledaagse deuntjes van radio en televisie weet hij een groot publiek te bereiken; kaartjes voor zijn shows gaan grif van de hand, zalen gauw uitverkocht en het publiek is en blijft onverminderd enthousiast.

Jeugd en jazz

Hans Liberg werd op 18 april 1954 in de Amsterdamse Jordaan geboren, van een vader die afkomstig was uit een Zweeds en Duits geslacht; Hans’ overgrootvader, Åne Liberg, was rond 1847 als schipbreukeling aangespoeld op Terschelling. Inmiddels woonachtig in de Amsterdamse Jordaan kwam Hans door zijn grootmoeder op jonge leeftijd in aanraking met muziek en speelde hij al tijdens zijn schooltijd piano en gitaar. Hij is die jaren actief als gitarist en wint de solistenprijs van het Jazzfestival van Breda. Later leerde hij ook klarinet, banjo en trompet en inmiddels speelt hij zo’n 20 instrumenten.

De familie verhuisde naar Breda waar hij naar het gymnasium ging, waarna hij weer terugkeerde naar Amsterdam om daar muziekwetenschappen te studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Muzikaal cabaret

Al op jonge leeftijd wilde hij cabaretier worden. Nadat hij in 1983 de finale had bereikt van het Cameretten Festival in Delft begon zijn carrière met zijn eerste show DaDa, waarmee hij tot 1985 het land door reisde. In dat jaar ontving hij bovendien de Pall Mall Exportprijs, inmiddels bekend onder De Eerste Prijs, voor opvallend jong talent in de sector kunst en cultuur. Er volgde sindsdien een groot aantal shows en optredens, in Nederland maar zeker ook in het buitenland.

Shows cabaretier Hans Liberg

Zij shows zijn gebouwd rond een verzameling van populaire en klassieke muziekwerken, gelardeerd met deuntjes en soundbites uit de reclame- en televisiewereld, op een clowneske manier gepresenteerd. Het publiek wordt door interactie nauw bij de voorstelling betrokken en heeft een zekere invloed op de voortgang, al dan niet gestuurd door zijn groot improvisatietalent. Alhoewel hij een breed publiek heeft ligt de nadruk op 40-plussers, met een bovenmatige kennis van of belangstelling voor muziek, die zich goed thuis voelen in de sfeer van kolderieke maar milde humor.

De aankleding en vormgeving van zijn shows is in handen van zijn echtgenote Marliz en zijn extravagante kleding komt uit de collectie van Yoshi Yamamoto en zijn schoenen van Comme des Garçons (schoenen).

Liberg en Borge

Zijn leermeesters waren, naar eigen zeggen, Toon Hermans (1916-2000) en Victor Borge (1909-2000). Alhoewel er voor de handliggende overeenkomsten zijn tussen de shows van Liberg en Borge , die hij overigens een keer persoonlijk heeft ontmoet, zijn er tevens opvallende verschillen: Waar Borge zich vrijwel uitsluitend op het klassieke repertoire richt en zijn shows voor een internationaal publiek toegankelijk maakte, heeft Liberg een breed muzikaal spectrum, van pop, jazz tot klassiek en past hij zijn shows aan aan de specifieke eigenschappen en bijzonderheden van zijn lokale publiek.

Bovendien was Borge een begenadigd klassiek pianist, terwijl Liberg zich als veelzijdig musicus duidelijk meer thuis voelt in het pop- en jazz repertoire, hetgeen tot uiting komt in de vaak grove, maar effectieve uitvoeringen van passages uit klassieke werken op de piano.

Buitenland

Hans Liberg treed op in verschillende Europese landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Engeland, waarvoor hij zijn shows in de Duitse, Franse of Engelse taal geeft. Het hoogtepunt van zijn internationale carrière vond plaats in 2007, toen hij als eerste en enige entertainer mocht optreden in de Goldene Saal van het prestigieuze Weense Musikverein.

Prijzen en Onderscheidingen

Al in 1991 won hij de Duitse Knorrhahn Preis en was hij winnaar van de Schwerte Kabarettpreis. Hij is de winnaar van de International Emmy Award 1997 voor zijn televisieprogramma “Liberg zaps himself” en ontving in dat jaar een eervolle vermelding tijdens het Gouden Roos Festival in Luzern. Daarnaast ontving hij diverse theater- en cabaretprijzen in Canada, Duitsland en Zwitserland.

Met zijn jubileumshow "25 jaar Hans Liberg" tourde hij gedurende 3 seizoenen door Nederland, Duitsland en België en tijdens de voorstelling in Theater Carré op 9 maart 2008 ontving hij uit handen van de burgermeester van Hilversum, Ernst Bakker de versierselen behorende bij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste en hoogste civiele orde van Nederland.

Cabaretier Privé

Ruim 30 jaar geleden ontmoette hij schilderes en beeldend kunstenares Marliz Frencken, met wie hij trouwde. Zijn drie kinderen, dochters Liv en Britt en zoon Bengt, zijn alle drie muzikaal. Hans Liberg woont tegenwoordig in een boerderij in de bosrijke omgeving van Hilversum. Liberg is een enthousiast zeezeiler en kunstverzamelaar en heeft in zijn tuin een houten werkruimte laten bouwen, ontworpen door Piet Hein Eek, waar hij zich in alle stilte kan terugtrekken.
© 2011 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvreBrigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvreBrigitte Kaandorp is een theaterdier. Ze was nog maar heel klein toen ze al wist dat ze op het podium wilde schitteren.…
Cabaretier: Jochem MyjerJochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago…
Cameretten Festival: podium voor aanstormend cabarettalentCameretten Festival: podium voor aanstormend cabarettalentHet van oorsprong Delftse cabaretfestival Cameretten geldt als een kweekvijver van aanstormend en aankomend cabarettalen…
Renaissancecomponist Hans Leo HasslerRenaissancecomponist Hans Leo HasslerHans Leo Hassler was een componist, die in de late renaissance leefde en werkte. Zijn werk verbond de Duitse en Italiaan…

Floris V, Graaf van Holland en burchtenbouwer (1254-1296)Floris V, Graaf van Holland en burchtenbouwer (1254-1296)Floris V is een van de bekendere Hollandse graven uit de Nederlandse middeleeuwen. Dat heeft hij grotendeels te danken a…
Hieronymus van AlphenHieronymus van Alphen leefde van 1746 tot 1803 en was een Nederlandse dichter. Hij is met name erg bekend geworden door…
Bronnen en referenties
  • www.nrc.nl
  • www.hansliberg.com
  • Nl.wikipedia.org
  • www.hpdetijd.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 11-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.