Jean-Pierre van Rossem - biografie

Jean-Pierre van Rossem - biografie Jean-Pierre van Rossem werd geboren op 29 mei 1945 in Brugge. Hij was een beroemde en beruchte Belgische econoom, schrijver en politicus. Van Rossem werd vooral bekend als beursgoeroe. Ook was deze flamboyante Belg enige tijd de eigenaar van een Formule 1-raceteam. Van Rossem was ook enige jaren volksvertegenwoordiger namens zijn politieke partij ROSSEM. Diverse malen kwam Jean-Pierre van Rossem in justitiële problemen; hij zat daardoor ook meermaals in de gevangenis. Jean-Pierre van Rossem overleed op 14 december 2018. Midden jaren zestig studeerde Jean-Pierre van Rossem economie in Gent. Hij was een briljante student. Van Rossem won 'De Prijs Van De Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen' voor zijn licentiaatsverhandeling over 'De omloopsnelheid van geld'. Vervolgens begon hij een bureau dat studenten begeleidde. Hij bereidde hen niet alleen voor op de tentamens, maar meermaals schreef Van Rossem, tegen betaling van grote bedragen, ook complete afstudeerscripties voor zijn studenten.

Jaren zeventig

De jaren zeventig waren grotendeels een duistere periode voor Van Rossem. Hij werd ondermeer veroordeeld wegens faillissementsfraude en worstelde met een heroineverslaving.

Moneytron: Van Rossem als beursgoeroe

In de jaren tachtig werd Van Rossem wereldberoemd met zijn Moneytron-systeem. Hij beweerde met dit systeem de beurskoersen te kunnen voorspellen. Veel kapitaalkrachtige mensen belegden miljoenen dollars via Moneytron. Ondertussen verdiende Van Rossem echter ook enorme kapitalen dankzij een handel met valse aandelen.

Formule 1

Ter promotie van zijn Moneytron-systeem ging Van Rossem in 1989 het Onyx Formule 1-team sponsoren. Het grootste succes van dit team was de derde plaats die Stefan Johansson behaalde tijdens de GP van Portugal.

Politieke partij: R.O.S.S.E.M.

In 1991 deed Jean Pierre van Rossem mee aan de Belgische verkiezingen met een eigen partij: R.O.S.S.E.M. Die partijnaam was een afkorting van 'Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij'.

Van Rossem begon die politieke carrière deels uit politieke bevlogenheid (hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij politiek gezien radicaal links is), maar ook deels uit juridisch opportunisme: als volksvertegenwoordiger hoopte hij voorlopig juridisch onschendbaar te zijn. Justitie jaagde indertijd namelijk op Van Rossem. Men had door dat hij zijn enorme kapitaal niet geheel legaal had verdiend.

Bij de verkiezingen van '91 haalde R.O.S.S.E.M. drie zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en één in de senaat. Jean Pierre van Rossem nam zitting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Vive la République

Als parlementariër zorgde Van Rossem voor veel opschudding toen hij, als overtuigd Republikein, tijdens de eedaflegging van Koning Albert riep: 'Vive la République d'Europe, vive Julien Lahaut!' (Julien Lahaut was een communist die in 1950 tijdens de eedaflegging van koning Leopold II had geroepen: 'Vive la République' en een week later -waarschijnlijk vanwege die leus- vermoord werd). De politieke partij R.O.S.S.E.M. viel, wegens interne onenigheid, al snel uit elkaar.

Fraude

In 1991 werd Van Rossem wegens fraude tot vijf jaar celstraf veroordeeld. Hij wierp zich tijdens zijn gevangenschap vooral op de literatuur: in zijn cel schreef hij verschillende romans, waarvan de bekendste is: De dag van de nachtschade.

Marx en Jean-Pierre van Rossem

Jean-Pierre Van Rossem is een groot bewonderaar van Karl Marx (al is hij geen aanhanger van een aantal belangrijke economische theorieën van deze Duitse filosoof). Als eerbetoon aan Karl Marx en diens compaan Friedrich Engels, heeft hij zijn zoon Niki als tweede naam Karl en als derde naam Friedrich gegeven.

Comeback?

Rond 2000 leek Van Rossem zijn grote comeback te maken als mediafiguur. Er kwamen verschillende producten op de markt, die aan zijn naam gelieerd waren, zoals fietsen van het merk Testarossem. Er was toen zelfs sprake van, dat hij ter promotie van dat fietsenmerk een grote profwielerploeg op zou zetten, waarin onder meer Frank Vandenbroucke zou gaan fietsen. Van die grootse plannen is later weinig meer vernomen.

Teruggetrokken bestaan en kortstondig toch weer een comeback

Hierna leefde Van Rossem enige jaren een meer teruggetrokken bestaan. Hij worstelde met grote gezondheidsproblemen. Vervolgens bracht hij in 2009 twee opzienbarende boeken uit: zijn autobiografie getiteld 'De Engel en de Duivel' en een boek over economie: 'Crisis. Hoe lossen we het op'. Kort daarna maakte hij een comeback met zijn politieke partij R.O.S.S.E.M., maar ditmaal behaalde hij daarmee geen succes: er werd geen zetel gewonnen door deze partij bij de verkiezingen.

Overlijden

In 2017 kwam er een interview met Van Rossem uit, waarin hij vertelde dat het fysiek en mentaal niet goed meer met hem ging. Hij zou een verzoek hebben ingediend om later dat jaar euthanasie te plegen. Via de social media meldde Van Rossem kort daarna echter, dat de journalist de situatie in het artikel zwartgalliger en dramatischer had voorgesteld dan het in werkelijkheid was.

In 2018 waren er sterke geruchten dat het fysiek en mentaal erg slecht ging met Van Rossem. In dat jaar werd er nog gewerkt aan een korte documentairereeks over hem op de Vlaamse zender VIER. Op 10 december gaf Van Rossem aan dat hij ernstig ziek was. In die week werd hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar zou hij overlijden in de nacht van 13 op 14 december 2018.

Boeken van Jean-Pierre van Rossem

Van Rossem heeft in de loop der jaren zeer uiteenlopende boeken geschreven. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal fascinerende werken van hem.

Politieke pamfletten

 • Libertijns Manifest
 • Libertijnse Breekpunten: wat willen Libertijnen

Economische Boeken

 • Hoe genezen we onze zieke economie?
 • Is Outperformance of Security Markets Possible with Modern Econometrics?
 • Crisis. Hoe lossen we het op

Romans

 • Staat in staat van ontbinding
 • Proces in duplo
 • Mister Junkie & Sister Morphine
 • Een dode zwaan in Tann
 • De nacht van Christus-Koning
 • Brigitte, of Het hart van de engel
 • De dag van de nachtschade

Overige

 • Hoe word ik stinkend rijk? Van Rossems beleggings- en belastinggids editie 1993
 • Hoe kom ik van de grond? Van Rossems Sex- en Bordelengids
 • De onkuise kuisheid van de Boccaccio: studie van het postmoderne nachtleven
 • Gevangenisdagboek
 • De engel in de duivel
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonrecensieFranse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonHet thema van de Franse comedie 'Un plan parfait' is een vloek op een familie en meer bepaald op het eerste huwelijk van…
De Stelling van FermatDe Franse wiskundige Pierre de Fermat leefde in de 17de eeuw. Wiskunde was een hobby voor hem, eigenlijk was hij jurist.…
Familie d'OrleansIn Frankrijk hebben er vele Bourbons op de troon gezeten. De Fransen die voor terugkeer van de monarchie zijn, zijn erg…
Filmrecensie: RosettarecensieFilmrecensie: RosettaDeze met o.a. de Gouden Palm van 1999 bekroonde film is gemaakt door de gebroeders Dardenne. Deze Belgische broers zijn…

Louis Paul Boon - biografieLouis Paul Boon - biografieLouis Paul Boon (1912-1979) wordt algemeen beschouwd als één van de grootste Belgische schrijvers aller tijden. Hij werd…
Zanger Rinus: wie is zanger Rinus?Zanger Rinus: wie is zanger Rinus?Zanger Rinus is razend populair. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland kent men Rinus. Maar wie is deze z…
Bronnen en referenties
 • De engel in de duivel - Jean Pierre van Rossem - Lampedaire UItgevers
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.gva.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.