Jimmy Driftwood - Battle of New Orleans

Het lied "Battle of New Orleans" werd geschreven door de geschiedenis leraar Jimmy Driftwood. Hij zette historische gebeurtenissen op muziek om zo zijn studenten voor geschiedenis te interesseren en als hulp bij hun studie. Johnny Horton hoorde het nummer en wilde er een plaat van maken. Het werd een grote hit. Maar wie was Jimmy Driftwood en waarom vond hij deze slag zo belangrijk.

Algemene informatie

Zijn echte naam is James Corbitt Morris en leefde van 20 juni 1907 tot12 juli 1998. Hij is bekend geworden als Jimmy Driftwood of Jimmie Driftwood. Hij was een zeer productieve Amerikaanse volksmuziek schrijver en muzikant. Het meest bekend is zijn lied "The Battle of New Orleans". Jimmy Driftwood schreef meer dan 6000 liedjes, waarvan meer dan 300 werden opgenomen en gezongen door diverse muzikanten.

Biografie van Jimmy Driftwood

1907 tot 1920

James C. Morris werd geboren in Timbo, Arkansas. Zijn vader was de volkszanger Neil Morris. James leerde op zeer jonge leeftijd gitaar spelen op een, door zijn grootvader, zelfgemaakt instrument. Hij gebruikte die unieke gitaar zijn hele carrière. Dit zelfgemaakte instrument produceerde een aangenaam en kenmerkend geluid. James ging naar het John Brown College in Arkansas en behaalde het lerarendiploma geschiedenis. Hij begon liedjes te schrijven tijdens zijn onderwijscarrière om zijn studenten geschiedenis te leren op een onderhoudende manier.

1920 tot 1950

In 1920 verliet Driftwood Arkansas en ging al liftend door de zuidwestelijke Verenigde Staten. Hij kwam aan in Arizona en won daar een lokale zangwedstrijd. In 1936 trouwde hij met Cleda Johnson, één van zijn oud-studenten, en keerde terug naar Arkansas om een ​​gezin te stichten en zijn onderwijs te hervatten. Tijdens deze periode van zijn leven schreef hij honderden liedjes, maar hij was niet serieus bezig met een muzikale carrière. Hij schreef zijn later beroemde "Battle of New Orleans" in 1936 voor een middelbare schoolklas, die hij les gaf, als hulp bij hun studie.

1950 tot 1960

Omstreeks 1950 veranderde hij zijn naam in Jimmy Driftwood. In 1957 hoorde een Nashville-uitgever over Driftwood en na een auditie kreeg hij zijn eerste platencontract. Driftwood speelde zo'n 100 van zijn nummers op één dag, waarvan er 20 werden uitgekozen om te worden opgenomen. Driftwood's eerste album, kreeg goede recensies, maar werd niet bijzonder goed verkocht. "The Battle of New Orleans" werd ook opgenomen op het album, maar voldeed niet aan de radio-normen van die tijd, omdat in de tekst de woorden "hel" en "verdomd" voorkwamen. Driftwood werd gevraagd om een kortere, gecensureerde versie van het lied te maken voor een live radio optreden. Na het horen van de song, vroeg de zanger Johnny Horton aan Driftwood of hij zijn eigen versie mocht opnemen. Hij verliet Arkansas en verhuisde naar Nashville en werd populair door zijn optredens. Hij werd bekend in 1959, toen hij met niet minder dan zes nummers in de populaire- en countrymuziek hitlijsten stond, waaronder ook Johnny Horton's opname van zijn "The Battle of New Orleans", die in 1960 werd bekroond met de Grammy Award voor lied van het Jaar.

Tijdens zijn carrière won Jimmy ook Grammy Awards voor Wilderness Road, Song of Billy Yank en Johnny Reb en Tennessee Stud. Zijn liedjes werden ook opgenomen door bekende artiesten als Eddy Arnold, Johnny Cash, Hawkshaw Hawkins, Homer en Jethro (met de parodie: The Battle of Kookamonga ), Odetta, Doc Watson en vele anderen.

1960 tot 1998

Driftwood speelde in Carnegie Hall en op een paar grote Amerikaanse folkmuziekfestivals voordat hij in 1962 terugkeerde naar zijn huis in Timbo. Terug thuis, werd hij een folklorist en richtte de Rackensack Folklore Society op, een vereniging van lokale folkzangers en gaf optredens op de plaatselijke kermis van Mountain View. Hij zette zich in voor Arkansas volksmuziek en organiseerde een festival naar zijn eigen ontwerp. Dit festival groeide door de jaren heen uit tot het Arkansas Folk Festival, dat jaarlijks door meer dan 100.000 mensen wordt bezocht. Hij raakte betrokken bij het ​​milieu als de US army een dam wil bouwen in de Buffalo River. Driftwood speelde een belangrijke rol in het behoud van Blanchard Springs Caverns. Tevens nam hij plaats in de Toeristen Commissie om de Arkansas Parken en het millieu te beschermen. Vanwege zijn uitgebreide kennis van volksmuziek werd hij benoemd tot musicoloog voor de National Geographic Society. Zijn laatste jaren genoot Driftwood ervan om gratis concerten te geven voor middelbare scholen en studenten. Hij stierf aan een hartaanval op 12 juli 1998 in Fayetteville, Arkansas op de leeftijd van 91.

Slag bij New Orleans

Officieel duurde de Engels-Amerikaanse oorlog, ook wel de tweede onafhankelijkheidsoorlog genoemd, van 1812 tot de vrede in Gent werd getekend op 24 december 1814. Berichten gingen toen nog niet zo snel en eind december verscheen de Britse vloot met 10.000 soldaten voor de kust van New Orleans. Het Britse leger trok Amerika binnen via de oostoever van de mississippi, maar generaal Packenham wilde wachten tot de versterkingen er waren. De Amerikanen ook wel "patriots" of "rebellen" genoemd, bouwden op 9 mijl van New Orleans een verdedigingswal en wachten af. Op 8 februari 1815 trekt het Engelse leger op naar het noorden. De Amerikanen hielden, onder leiding van de latere president, Generaal Andrew Jackson met een handjevol ongetrainde soldaten stand tegen de grote Britse overmacht om ze tenslotte tactisch te verslaan. Deze, eigenlijk onnodige, slag was een geweldige overwinning van de Amerikanen op de Engelsen. Aardig detail - Tijdens deze oorlog ontstond ook het Amerikaanse volkslied.

The Battle of New Orleans

Op YouTube kun je verschillende versies horen:
© 2011 - 2024 Sjorzzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Nashville (Tennessee, VS), wat zijn de bezienswaardigheden?Breng een onvergetelijk bezoek aan Nashville. Nashville is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee en het ligt a…
Alles over ScentchipsDe nieuwe geursensatie; Scentchips. Als je van een lekkere geur houdt in huis, dan zijn Scentchips wellicht wat voor jou…
Wie is Taylor Swift?Wie is Taylor Swift?Wie is de blondine die de met het veel gedraaide nummer Love Story probeerde door te breken in Europa? Inderdaad, de Ame…
Familie d'OrleansIn Frankrijk hebben er vele Bourbons op de troon gezeten. De Fransen die voor terugkeer van de monarchie zijn, zijn erg…

Schilder Piet Mondriaan in jaartallenSchilder Piet Mondriaan in jaartallenPiet Mondriaan was een Nederlandse schilder en een van de grote pioniers van de abstracte schilderkunst. Hij woonde en w…
Louis Paul Boon - biografieLouis Paul Boon - biografieLouis Paul Boon (1912-1979) wordt algemeen beschouwd als één van de grootste Belgische schrijvers aller tijden. Hij werd…
Sjorzzie (5 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.