Florence Nightingale

Florence Nightingale werd bekend als ‘The lady with the Lamp’. Ze was een van de eerste vrouwelijke verpleegkundigen en hielp bij het opzetten van diverse opleidingen voor verpleegkundigen. Daarnaast kreeg ze als eerste vrouw in de geschiedenis de Medal of Merit uitgereikt.

Jeugd

Florence werd geboren in Florence in Italië op 12 mei 1820. Haar ouders waren op een tweejarige huwelijksreis door Europa en vernoemden hun dochter naar haar geboortestad. Haar oudere zus was in Napels geboren en was Parthenope genoemd, naar de oud-Griekse naam voor die stad. De vader van Florence was geboren als William Shore, maar na de erfenis van een oom van moederskant Peter Nightingale, had hij diens achternaam aangenomen. Het gezin Nightingale bracht hun winters door in Hampshire en de zomermaanden in Derbyshire in een huis met de naam Lea Hurst. Daarnaast waren er regelmatig reisjes naar Londen, het Eiland Wight en andere plekken in Engeland. De zussen Nightingale kreeg privé-onderwijs. Aanvankelijk door gouvernantes, later nam hun vader zelf hun opleiding ter hand. Florence had aanleg voor wiskunde, maar in die tijd was dat vooral een domein voor mannen. Ook haar moeder wilde liever niet dat ze zich met wiskunde bezighield. Haar vader gaf haar het advies zich te richten op zaken die meer geschikt waren voor vrouwen en meisjes. Uiteindelijk kreeg Florence toch haar zin en kreeg diverse onderwijzers die haar hielpen met wiskunde.

Verpleegkunde

Florence was niet gelukkig met het feit dat er zo weinig mogelijkheden waren voor meisjes en vrouwen. Ze hield zich bezig met de sociale vraagstukken van haar tijd en begon zich te interesseren voor de armen. Ook begon ze ziekenhuizen te bezoeken, maar verpleegsters stonden in die tijd nauwelijks in hoger aanzien dan prostituées. Tijdens een reis naar Egypte in 1849-1850 bezocht Florence een klooster in Alexandrië en zag dat de zusters daar een stuk beter werk leverden dan in Engeland. In 1850 bezocht ze ook het Instituut voor Protestantse Diaconessen in Kaiserswerth en daar raakte ze ervan overtuigd dat verpleegkunde een goede beroepskeuze voor vrouwen was. In de daaropvolgende jaren bezocht ze voortdurend diverse ziekenhuizen in onder andere Londen en Dublin en in 1853 werd ze aangenomen als administratieve kracht in het Hospital for Invalid Gentlewomen.

Krimoorlog

In maart 1854 brak de Oorlog in de Krim uit. De Britse gewonden werden slecht verzorgd en er werd schande van gesproken. Dit leidde tot een oproep waarbij Britse vrouwen gevraagd werd om naar de Krim te gaan om daar de gewonden te verzorgen. Florence bood haar hulp aan en ze werd aangesteld als leidinggevende voor alle verpleegkundigen. Op 21 oktober vertrok Florence naar de Krim, samen met 38 verpleegsters van diverse komaf. Op 4 november bereikten ze Scutari waar de Britse gewonden lagen. De barakken waar de gewonden lagen waren ontzettend smerig en ziekten tierden er welig. Florence ging onmiddelijk aan het werk om betere voorzieningen te creëren. In Engeland werden goederen ingezameld voor de gewonden en 46 nieuwe verpleegsters werden richting de Krim gestuurd. Florence werkte 20 uur per dag en werd bekend als ‘The lady with the lamp’.

In het begin van 1855 rees het aantal doden tot 42%, waarbij ook een aantal doktoren en verpleegsters overleden. Nieuwe reinheidsmaatregelen werden ingevoerd en daarmee daalde het aantal doden tot 2%.

Terugkeer naar Engeland

In mei 1855 werd Florence ernstig ziek, maar na twaalf dagen ging ze opnieuw aan het werk. In augustus 1856 keerde ze terug naar Engeland, in het geheim om geen aandacht op zichzelf te vestigen. In september van hetzelfde jaar ontmoette ze koningin Victoria en sprak met haar over de zaken die nodig waren ter verbetering van zaken in verband met het militaire ziekenhuis systeem. Florence wilde niet dat er aandacht op haar persoon werd gevestigd als dank voor verleende diensten. Het enige wat ze toestand was het opzetten van een Nightingale Fonds voor de stichting van een opleiding van verpleegkundigen. Door haar teruglopende gezondheid die het gevolg was van haar ziekte in de Krim was Florence helaas niet in staat om de opleiding te leiden, maar ze gaf wel adviezen.

Prijzen

Florence gaf advies bij het opzetten van de East London Nursing Society (1868), de Workhouse Nursing Association en de National Society for providing Trained Nurses for the Poor (1874) en de Queen's Jubilee Nursing Institute (1890).Ook schreef ze artikelen over gezondheidszorg in India, in verband met de uitgebroken Indiase Muiterij. In totaal publiceerde Florence meer dan 200 artikelen, boeken en pamfletten. In 1907 kreeg ze de Order of Merit uitgereikt als eerste vrouw in de geschiedenis, dit naast de vele prijzen die haar reeds ten deel waren gevallen. Op 13 augustus 1910 overleed Florence op 90-jarige leeftijd.
© 2012 - 2025 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidstheorieën in de geneeskundeVolgens Hippocrates, Galenus, Nightingale en Uyldert ontstaat ziekte door onbalans. Welke gezondheidstheorieën of -visie…
Dag van de Zorg - Dag van de VerplegingDag van de Zorg - Dag van de VerplegingOp de derde zaterdag van maart is het de Dag van de Zorg. In Nederland en in Vlaanderen houden zorg- en welzijnsorganisa…
Wie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie Weetjes. Wie waren de Sirenen of Cyclopen? Wie creëerde de Denker en wie het 1e duikerspak? Wie zijn het Genootschap…
Cinema Bizarre, echte namenCinema Bizarre, echte namenDe band 'Cinema Bizarre', die in 2005 tot stand kwam, wordt vaak vergeleken met de Duitse band Tokio Hotel. De bandleden…

Sacagawea, een Indiaanse legendeSacagawea was een Indiaanse vrouw, die samen met de expeditie van Lewis en Clark meetrok en hen hand-en spandiensten ver…
Alexandrine Tinne, ontdekkingsreizigsterWie aan ontdekkingsreizen denkt, denkt meestal aan mannen. Maar Alexandrinne Tinne was in haar tijd een vrouw die reizen…
Bronnen en referenties
  • http://www.gap-system.org/~history/Biographies/Nightingale.html
  • http://www.victorianweb.org/history/crimea/florrie.html
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 17-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.