Eerste Vrouwelijke Premier van India: Indira Gandhi

Indira Ghandi is een van de bekendste vrouwen uit de twintigste eeuw en een controversiële figuur. Ze was minister-president van India en de dochter van Nehru, de grondlegger van het moderne India. Indira Ghandi was zowel zeer geliefd als zeer gehaat door haar landgenoten. Uiteindelijk werd ze vermoord door haar eigen lijfwacht.

Jeugd

Indira Gandhi werd geboren op 19 november 1917. Haar vader en grootvader, Jawaharlal Nehru en Motilal Nehru, waren allebei actief geweest in de strijd voor de onafhankelijkheid van India. Indira Gandhi had een eenzame jeugd, waarbij haar ouders tijdelijk gevangen zaten en vervolgens enorm druk waren met de politieke situatie in het land. De ouders van Indira wilden haar niet naar Britse scholen sturen en daarom doorliep ze een aantal Indiase scholen, niet-Britse scholen in Europa en tussendoor kreeg ze privé-lessen.

Huwelijk

Indira Gandhi trouwde met Feroze Gandhi, een Parsi in 1942. Het huwelijk kon de goedkeuring van de orthodoxe Hindoe-gemeenschap niet wegdragen en privé was ook haar vader niet voor het huwelijk. Maar in het openbaar steunden Nehru en Mahatma Gandhi (die geen familie was van Feroze Gandhi) beiden het huwelijk. Indira en Feroze werden al snel na hun huwelijk gearresteerd door de Britse autoriteiten. Na hun vrijlating ging Feroze werken voor een krant en werd Indira de vertrouwelinge van haar vader tijdens zijn eerste ministerschap. Gedurende de jaren vijftig was het echtpaar Gandhi tijdelijk uit elkaar. Feroze was met zijn eigen politieke carriere bezig en hij was het vaak oneens met Nehru. In 1959 werd Indira president van het Indian National Congress en in 1964 werd ze in het parlement gekozen. Op persoonlijk vlak ging het minder goed, in 1960 overleed haar man Feroze en vervolgens in 1964 haar vader.

Indira als Minister-President

Na de dood van Nehru nam Lal Bahadur Shastri het premierschap over en Indira Gandhi werd minister van Informatie onder hem. Toen Shastri onverwachts overleed in 1966 droeg de Congress Partij Indira voor als minster-president. Indira stond voor talloze grote problemen toen ze aan haar werk als minister-president begon. Er was sprake van hongersnood in sommige delen van het land, sommige stammen waren onrustig, de Indiase rupee was aan devaluatie onderhevig en in de Punjab werd opgeroepen tot separatisme.

De Congress Partij

Bij verkiezingen in 1967 leed de Congress Partij grote verliezen en dit dwong Indira tot het maken van keuzes die haar niet in dank werden afgenomen door het bestuur van de Congress Partij. Indira zette zich in tegen de armoede, die India op grote schaal teisterde. Ze maakte werk van de herverdeling van land, stelde een maximumbedrag in voor inkomen, privébezit en de winsten van bedrijven. Dit bracht haar in conflict met de bestuurleden van haar partij. Dit ging zo ver dat de partij uiteindelijk uiteen viel: Congress (O), O voor Organisatie geleid door Morarji Desai en Congress (I), I voor Indira, geleid door Indira Gandhi.

Oorlog met Pakistan

Tijdens de campagne voor de vijfde algemene verkiezingen in 1971 was de slogan van Indira ‘Garibi Hatao’ (Elimineer Armoede). Ze won de verkiezingen met een enorme meerderheid, maar nieuwe problemen stonden alweer klaar. Er kwam een oorlog met Pakistan, die uiteindelijk leidde tot het uiteenvallen van Pakistan in Pakistan en Bangladesh. India won de oorlog op diplomatiek vlak ten opzichte van vijand China en de Verenigde Staten. Indira werd ongekend populair bij de gewone Indiër door deze overwinning.

Politieke Problemen

Indira verloor veel van haar populariteit gedurende de jaren zeventig omdat ze haar slogan uit haar verkiezingscampagne Garibi Hatao niet waar kon maken. De oorlog had enorm veel geld gekost, de economie liep terug en de prijs van olie steeg. Er werd opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en in het Hoge Gerechtshof werden de verkiezingen van 1971 ongeldig verklaard op grond van wanbeleid. Indira legde alles naast zich neer en riep de Noodtoestand uit. Ze liet haar politieke tegenstanders arresteren. In maart 1977 werd de Noodtoestand opgeheven en tijdens nieuwe verkiezingen werd Indira verslagen door een coalitie van partijen: Janta Morcha.

Sikhs

De coalitie was geen lang leven beschoren en in 1980 kwam Indira opnieuw aan de macht. Maar opnieuw had ze te maken met grote problemen. Het land werd geteisterd door religieuze en etnische conflicten. Daarbij overleed haar jongste zoon Sanjay Gandhi tijdens een vliegtuigongeluk. Er waren grote problemen met militante Sikhs en het Indiase leger nam uiteindelijk maatregelen tegen de Sikhs die de Gouden Tempel in Amritsar (de heiligste plek voor Sikhs) bezet hielden. Dit werd Indira Gandhi zeer kwalijk genomen door de Sikhs en uiteindelijk leidde dit tot haar dood. Op 31 oktober 1981 werd ze vermoord door een lijfwacht van Sikh-komaf. Ze werd opgevolgd door haar zoon Rajiv Gandhi.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gandhi: Een Moderne HeldGandhi: Een Moderne HeldGandhi is een van de meest spraakmakende figuren uit de geschiedenis. De kleine, fijn gebouwde man die met zijn geweldlo…
Jawahar Lal NehruNehru kan worden beschouwd als de architect van het moderne India. Hij was de belangrijkste discipel van Ghandi, met wie…
Kastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoedeKastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoedeDe film Slumdog Millionaire ontlokte iemand de opmerking: Misschien trekt dit toeristen naar de sloppenwijken en verdien…

Eleanor Roosevelt - First LadyEleanor Roosevelt was de echtgenote van Franklin Roosevelt, maar ook de eerste First Lady die zelf beroemd werd. Ze zett…
Schrijfster Virginia Andrews (6 juni 1923-19 december 1986)Schrijfster Virginia Andrews (6 juni 1923-19 december 1986)Ze leefde een teruggetrokken bestaan en slechts weinig boeken met haar naam erop zijn echt door haarzelf geschreven. De…
Bronnen en referenties
  • http://www.iloveindia.com/indian-heroes/indira-gandhi/index.html
  • www.culturalindia.net
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 03-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.