De Claddagh-ring, de Ierse trouwring

De Claddagh-ring, de Ierse trouwring Uit Ierland komt een prachtige trouwring. Hij is het symbool voor vriendschap, liefde en loyaliteit, zijn er betere termen voor een trouwring? De geschiedenis van deze Ierse ring gaat bijna 300 jaar terug en begint met een liefdesverhaal. Maar er zijn meer verhalen die over de ontstaansgeschiedenis van deze ring vertellen. Misschien hebben de Grieken en Romeinen wel aan de wieg gestaan van de ring of kwam hij gewoon uit de lucht vallen zoals een ander verhaal doet vermoeden? De Claddagh-ring verenigt drie symbolen: het hart (liefde), een kroon (loyaliteit ) en twee in elkaar grijpende handen (vriendschap). De ring ontstaat in een klein Iers dorpje maar veroverde de hele wereld.

Inhoud


De Ierse Claddaghring: kroon, hart en handen

De Claddagh-ring bestaat uit twee handen die een gekroond hart vasthouden. Door de eeuwen heen zijn er verschillende variaties geweest maar de basis van de ring is altijd gelijk gebleven. De twee handen zijn het symbool voor vriendschap en saamhorigheid. Het hart staat voor de liefde en de kroon voor loyaliteit. Het motto van de ring is dan ook: Let Love and Friendhsip Reign Forever. Hierdoor is de ring niet alleen populair als trouwring maar kan hij ook gegeven worden als een vriendschapsring of verjaardagscadeau. De Claddagh is een zgn. ‘Fede ring’. Deze ringen zijn al populair in de Romeinse tijd en worden soms ook ‘Faith rings’ genoemd. De Fede-ringen bestaan altijd uit twee in elkaar geslagen handen. De in elkaar geslagen handen zijn het symbool voor de liefde. Enkele Fede-ringen bestaan uit twee handen die een hart vasthouden maar alleen de Claddagh-ring combineert dit met een kroon. Hoewel de Claddagh-ring pas in de 17e eeuw ontstaat, is de basis als ‘Fede ring’ vele eeuwen ouder.

Het ontstaan van de Claddaghring als trouwring in 4 verhalen

De Claddaghring van vissers

Er zijn veel verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de ring. Claddagh was enkele eeuwen geleden een Iers vissersplaatsje aan de westkust van het land. De beroemde ring is waarschijnlijk in deze omgeving ontstaan. De vissers zouden het symbool op de ring hebben gebruikt als merkteken op hun schepen. Zo konden ze goed vijandige vissersschepen herkennen en ‘passende’ maatregelen nemen. Het symbool van handen, hart en kroon gaat vanaf de 17e eeuw gebruikt worden op de eerste ringen.

Richard Joyce uit Claddagh

De min of meer algemeen aanvaarde legende van de ring gaat over Richard Joyce uit Claddagh. Het schip waarop hij vaart wordt in het Middellandse Zeegebied overvallen de Algerijnse piraten. De bemanning wordt als slaaf verkocht en Richard belandt bij een Moorse goudsmid. Richard heeft talent voor het vak. Wanneer koning Willem III jaren later een overeenkomst weet te sluiten waarbij alle Engelse slaven moeten worden vrijgelaten is de goudsmid niet blij. Richard krijgt een fortuin aangeboden en de dochter van de goudsmid maar Richard wil terug naar huis. Zijn verloofde is gelukkig nog niet met een andere man getrouwd en Richard maakt voor haar dé ring.

Margaret Joyce

De volgende ontstaansgeschiedenis gaat over Margaret Joyce (geen familie van). Margaret kwam ook uit de omgeving van Claddagh maar trouwde met een rijke Spaanse handelaar. Wanneer de man sterft keert Margaret met haar aanzienlijke kapitaal terug naar haar vertrouwde omgeving. Waarschijnlijk trouwde ze zelfs met de burgemeester van Galway. (Claddagh is tegenwoordig onderdeel van de stad Galway) Margaret liet veel verbeteringen in de stad aanbrengen en stond bekend om haar filantropische instelling. Op een dag zit ze buiten op een bankje en een arend laat de ring op haar schoot vallen. Een ander verhaal vertelt over een wanhopige koning die verliefd wordt op een dame uit het ‘volk’. De relatie was vrij onmogelijk in die dagen en de arme koning pleegt zelfmoord. Hij had laten vastleggen dat zijn handen rond zijn hart moesten worden geplaatst als teken van zijn eeuwig durende liefde voor de vrouw.

De christelijke en Keltische verklaring voor de ring

Er is ook een christelijke en Keltische verklaring voor de ring bedacht. In een christelijke verklaring zouden de handen staan voor Jezus en de Heilige Geest en het gekroonde hart voor God. De oude Keltische verklaring is dat de kroon staat voor Beathauile, een schimmig figuur uit de Keltische mythologie. De rechterhand stond voor Dagda, een soort oppergod vergelijkbaar met Zeus of Jupiter. De linkerhand stond voor Anu het best te vergelijken met een moedergodin of Moeder Aarde. Het hart staat in deze verklaring voor de mensheid die wordt beschermd door de goden. Niet alleen heeft de ring enkele mooie symbolen verenigd, ook de manier waarop je de ring draagt zegt veel.

Hoe draag je de Claddaghring

  • Wanneer je single bent maar wel open staat voor een relatie draag je de ring aan de rechterringvinger met de punt van het hart van je af. De punt wijst naar de nagel.
  • Wanneer je een relatie hebt met iemand draai je de ring om, de punt van het hart wijst naar de pols.
  • Verloofd? De ring gaat nu aan de linkerringvinger met de punt van het hart naar de nagel, dus van je af.
  • Getrouwde stellen dragen de ring ook aan de linkerringvinger maar met de punt van het hart naar de pols.
© 2012 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ultieme liefde: CladdaghUltieme liefde: CladdaghHet ultieme teken van liefde is natuurlijk de Ierse Claddaghring. De ring wordt verkocht aan mensen die over de hele wer…
Een trouwring kopenEen trouwring kopenEén van de belangrijkste gebeurtenissen op een bruiloft is het uitwisselen van de trouwringen. De trouwringen blijven vo…
Trouwringen, de symbolische betekenisTrouwringen, de symbolische betekenisEen huwelijk zonder trouwring is tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Slechts in weinige gevallen wordt een (kerkelijk) huwe…
Het verschil tussen verlovingsringen en trouwringenHet verschil tussen verlovingsringen en trouwringenLeer hier alles over het verschil tussen een trouwring en een verlovingsring. Hier kun je vinden aan welke hand en vinge…

Geboorteteksten, vastleggen van beelden na de geboorteGeboorteteksten, vastleggen van beelden na de geboorteBinnenkort wordt jullie baby geboren. Iedere baby is uniek, maar een eigen kindje is natuurlijk helemaal bijzonder. Je z…
De Deutsche WerkbundDe Deutsche Werkbund heeft lange tijd een belangrijke plaats ingenomen binnen de kunst- en designwereld van Duitsland. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samuel Carter Hall, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.claddaghring.ie/
  • http://www.claddagh.kaijewels.com/claddagh-history.htm
  • http://www.celticbydesign.com/index.cfm/feature/13_153/how-to-wear-a-claddagh-ring.cfm
  • http://www.irish-genealogy-toolkit.com/Irish-ring.html
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.