Ultieme liefde: Claddagh

Ultieme liefde: Claddagh Het ultieme teken van liefde is natuurlijk de Ierse Claddaghring. De ring wordt verkocht aan mensen die over de hele wereld verspreid wonen. Waarom? Omdat de ring zo symbolisch is. Omdat de ring zo prachtig is. Misschien kiezen de meeste mensen voor de pracht en praal, en in het geval van veel Amerikanen, vooral omdat hij afkomstig is uit het Ierland waar hun families oorspronkelijk vandaan kwamen. Maar wat is nu de mythe achter dit juweel?

Wat betekent de Claddagh Ring

De Claddagh ring ziet er altijd ongeveer hetzelfde uit. Het juweel bevat een hart, een kroontje en een paar handjes. Deze drie elementen hebben allen een betekenis:
  • het hart staat voor liefde
  • de handjes staan voor vriendschap
  • de kroon staat voor loyaliteit

Buiten deze drie romantische betekenissen, is het erg belangrijk te weten hoe je zon ring moet dragen. Hoe je hem draagt zegt heel wat over je liefdesleven. Draag je hem verkeerd, dan kan dit voor heel wat verwarring zorgen!
  • Draag je de ring aan je rechterhand met de punt van het hart van je af dan betekend dit dat je vrijgezel bent.
  • Draag je de ring aan je rechterhand met de punt van het hart naar je toe dan betekend dit dat je verliefd bent.
  • Draag je de ring aan je linkerhand met de punt van het hart van je af dan betekend dit dat je verloofd bent.
  • Draag je de ring aan je linkerhand met de punt van het hart naar je toe dan betekend dit dat je getrouwd bent.

De geschiedenis van de Claddagh Ringen

Hoe is deze ring ontstaan? Daarover gaan verschillende verhalen de ronde.

Het vissersdorp

Er is een Iers vissersdorp genaamd Claddagh. Er gingen nogal wat schepen te gronde en hierbij kwamen veel vissers om het leven. De vissers uit Claddagh droegen allen eenzelfde ring. Werd er een vissers doodgevonden en droeg hij een Claddagh ring, dan werd hij eervol begraven, gebeurde dit niet, dan liet men hem liggen.

Verboden liefde
Een koning werd verliefd op een boerin, maar toen hij niet met haar kon trouwen werd hij compleet gek van verdriet. Hij hakte zijn eigen handen af. Hierdoor liet hij het leven. Toen hij gestorven was legde men zijn handen om zijn hart. Dit betekende dat hij voor eeuwig trouw was aan de vrouw die hij liefhad.

De Ierse Drie eenheid
De Ierse drie eenheid is de vader, de zoon en de heilige geest. De kroon zou de vader voorstellen, de linkerhand de zoon, de rechterhand de geest. Deze drie zouden zorgen voor het hart. Het hart is de mensheid.

Keltische godenrijk
De rechterhand zou staan voor Dagda, de vadergod. De linkerhand zou de hand van Danu zijn. Zij was de moedergodin. Ook hier weer staat het hart voor de mensheid.

Robert Joyce
Robert was de gevangene van een goudsmid. Nadat de koning, William de derde besloot de gevangenen van de Moren terug te kopen kwam hij vrij. De goudsmid wilde eigenlijk niet dat Robert ging omdat hij erg op hem gesteld was. Hij bood hem zijn dochter en zijn halve fortuin aan. Robert wees dit af om te kunnen trouwen met zijn jeugdliefde. Hij smeedde een ring voor haar (de Claddagh ring). Thuis gekomen trouwde hij haar en sindsdien wordt de Claddagh ring verkocht.

Claddagh tegenwoordig

Vele Claddagh ringen worden tegenwoordig verkocht. Vooral aan Amerikanen. Veel mensen gebruiken de ring als trouwring. Verder is het niet vreemd om een claddaghteken aan te treffen op kettingen, oorbellen en armbanden.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Claddagh-ring, de Ierse trouwringDe Claddagh-ring, de Ierse trouwringUit Ierland komt een prachtige trouwring. Hij is het symbool voor vriendschap, liefde en loyaliteit, zijn er betere term…
Een trouwring kopenEen trouwring kopenEén van de belangrijkste gebeurtenissen op een bruiloft is het uitwisselen van de trouwringen. De trouwringen blijven vo…
Trouwringen, de symbolische betekenisTrouwringen, de symbolische betekenisEen huwelijk zonder trouwring is tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Slechts in weinige gevallen wordt een (kerkelijk) huwe…

De steen der wijzenDe steen der wijzen is niet slechts een verzinsel van J.K. Rowling om de Harry Potter boeken een onderwerp te geven. Nee…
Boudica, koningin der KeltenZe was lang, had rood haar dat tot haar heupen reikte, een harde stem en een doordringende gloed. Ze droeg een veelkleur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PetiteLouve, Pixabay
  • http://www.abbeycelticjewelry.com/images/RZ117c.gif
Niamh (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.