Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in Mechelen

Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in Mechelen Sinds eind 2012 is er een nieuw oorlogsmuseum in België: de Kazerne Dossin in Mechelen. Het museum belicht het Belgische luik van de Holocaust, maar heeft ook aandacht voor de daders en voor de verwerking van het naoorlogstrauma. Verder wordt er ook een parallel getrokken met de hedendaagse geschiedenis. Duik in de geschiedenis van België en begeef je naar dit interessante museum in Mechelen. Zeker een bezoekje waard!

De Kazerne Dossin

Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum

Kazerne Dossin is de plek van waaruit tijdens WO II, en meer bepaald tussen 1942 en 1944, 25.484 Joden en 352 zigeuners werden getransporteerd naar de nazi-uitroeiingskampen Auschwitz-Birkenau. Aan de muur achter de huidige nieuwbouw werden na de oorlog ook een aantal beulen van het Fort van Breendonk terechtgesteld. Het was dan ook de uitgelezen plaats om er het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust & Mensenrechten in onder te brengen. Het nieuwe museum belicht alle facetten van de Holocaust in België.

Nieuw museum naast oud museum

Kazerne Dossin is gegroeid uit het vroegere Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) dat in 1995 werd opgericht door een aantal Joodse overlevenden. Het museum barstte stilaan uit zijn voegen en er werd dus uitgekeken naar een nieuwe locatie. Ver weg ging men niet, men bouwde gewoon een nieuw stuk aan het oude museum. De oude museumruimte werd omgebouwd tot Memorial, een plaats voor bezinning. Aan de overzijde kwam een gloednieuw gebouw en hierin werd de permanente historische tentoonstelling onder gebracht. Op de plaats van het oude arresthuis staat nu een witte monoliet. Bovenaan bevindt zich het terras dat zicht heeft op de oude kazerne. Het hele museum heeft de vorm van een vijfhoek.

De tentoonstelling

Het museum telt naast vier verdiepingen tentoonstellingsruimte ook een auditorium, een cafetaria en twee educatieve ruimtes. Je vindt er drie grote thema's:
  • het Belgische luik in de Holocaust, in Duitse en Europese context
  • het gedrag en de motieven van de daders alsook de reacties van slachtoffers en omstanders
  • traumaverwerking en rechtsherstel

Eerste verdieping

Op de eerste verdieping is het thema "massa". Er wordt een beeld geschetst van de evolutie tussen 1920 en 1940, zowel voor de Joden en de zigeuners in België. Ook wordt de situatie in Duitsland, waar de sfeer steeds grimmiger wordt, onder de loep genomen.

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping is het thema "angst". Je kan er met behulp van audioguides luisteren naar 25 verhalen van concrete gebeurtenissen. Hier staat Jodendiscriminatie centraal. In de zomer van 1942 volgen er Jodendeportaties en razzia's, zowel in België als in Frankrijk.

Derde verdieping

Het thema van de derde verdieping is "dood". Hier wordt het lot van de Joden en de zigeuners in de Dossin Kazerne uit de doeken gedaan. Achtentwintig treintransporten vertrokken vanuit Mechelen naar Auschwitz-Birkenau. Ook de verwerking van het na-oorlogstrauma kreeg een plaatsje. De historische context werd ook in verband gebracht met huidige toestanden. Er worden parallellen getrokken naar situaties in België en elders in de wereld, door middel van moderne foto's. Om schoolgroepen in staat te stellen hun bezoek voor te bereiden, werden er pedagogische lespaketten samengesteld.

Praktische info

  • Je vindt dit museum in de Goswin de Stassartstraat 153, een zijstraat van de Edgar Tinellaan in Mechelen.
  • Het museum opende zijn deuren voor het grote publiek op zaterdag 1 december 2012. Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 u, behalve op woensdag. Het museum is ook gesloten met Kerst, Nieuwjaar en op de Joodse feestdagen Rosh Hasjana en Jom Kipoer.
  • Als volwassenen betaal je 10 euro voor een bezoek, 65plussers betalen 8 euro en jongeren onder de 26 jaar, houders van een lerarenkaart en/of van een UITpas Mechelen betalen slechts 2 euro. Voor groepen zijn er speciale tarieven en de audioguides zijn voor iedereen gratis, evenals het bezoek aan de Memorial. De catalogus "Kazerne Dossin" kost 12 euro.

Meer lezen over het museum? Kijk dan op www.kazernedossin.eu. Je kan op de site terecht in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Nog oorlog in Mechelen: de musical 14-18

Nog meer oorlogsgeweld in Mechelen in 2014. Studio 100 (van Samson en Gert, K3, etc.) huurde er de Nekkerhal af voor tien maanden. Gedurende die periode speelde er de musical 14-18, een musical over vier jongens tijdens Wereldoorlog I.
© 2012 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fort van Breendonk en Dossinkazerne: nazi-kampen in BelgiëFort van Breendonk en Dossinkazerne: nazi-kampen in BelgiëBij concentratiekampen denkt men spontaan aan de gruwelijke vernietigingskampen in Polen. De misdaden en horror die zich…
Het beklag van Margaretha van Mechelen door Hugo de GrootHet beklag van Margaretha van Mechelen door Hugo de GrootIn 1651 verschijnt de bloemlezing Verscheyde Nederduytsche Gedichten, van Grotius, Hooft, Barlaeus, Huygens, Vondel en a…
Jodenvervolging tijdens de Tweede WereldoorlogJodenvervolging tijdens de Tweede WereldoorlogDe Jodenvervolging is één van de meest bekende en gruwelijkste gebeurtenissen in de geschiedenis. In de Tweede Wereldoor…
Sinti en Roma in de Tweede WereldoorlogĎZigeunersí worden ze in de volksmond genoemd maar zij noemen zichzelf Sinti of Roma en beschouwen zigeuner als een sche…

De Grote of St. Bavo kerkOp de grote markt in Haarlem staat de Grote of St. Bavo kerk. Door de Haarlemmers wordt hij ook wel de grote kerk genoem…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antoinettez, Pixabay
  • De Zondag 25/11/2012
  • www.kazernedossin.eu

Reageer op het artikel "Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in Mechelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: Mei 2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Wereldoorlogen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!