Sinterklaasgedicht maken

Sinterklaasgedicht maken Ieder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt de feestavond van Sinterklaas immers weer compleet. Vooral een gedicht maken wat past bij het te geven cadeau is voor veel mensen een hele opgave. Het is immers niet altijd even gemakkelijk om de juiste woorden te vinden die passen bij de persoon en of bij het cadeau. De ontvanger van een Sinterklaascadeau verwacht echter in de regel wel een creatieve inslag en een unieke weergave, met een knipoog, van de werkelijkheid.

Wat is een gedicht

Een gedicht zijn teksten in een versvorm die tot poëzie wordt gerekend. De vorm van de teksten van het vers krijgt veel aandacht. Overigens hoven de regels van een gedicht niet te rijmen. In de praktijk is een gedicht in de regel ook geen proza. Het is geen proza omdat de tekst van een gedicht in versvorm wordt geschreven. Proza zijn in de regel zinnen die doorlopend aan elkaar zijn geschreven. Ook valt over de inhoud van een gedicht weinig uniforms te zeggen. Zo kan in een gedicht alles door elkaar lopen. Hierbij kan gedacht worden aan:
 • Emoties
 • Gedachten
 • Toestanden
 • Problemen
 • Werk
 • Toestanden
 • Gebeurtenissen
 • Processen
 • Producten
 • Ideeën
 • Waarnemingen
 • Taal
 • Oproepen
 • Beschrijvingen
 • Vakantie
 • Geboorte
 • Sterfte
 • Feestdagen
 • Verjaardag
 • Kerst
 • Sinterklaas
Bij een gedicht is de inhoud dus niet van belang om een gedicht te kunnen zijn. Een gedicht zijn dus teksten die een bepaalde woordkunst heeft en waarbij de lengte niet van belang is. Bij een Sinterklaasgedicht is de lengte vaak enkele regels tot maximaal een A4.

Gedichtengenerator

Voor het dichten kan de hulp worden ingeroepen van programma’s op internet. Zo wordt internet in gezet als een internet gedichtenhulpmiddel. Het gebruik van internet blijkt een geweldige manier te zijn om een gedicht te maken. Door het invoeren van een paar worden ontstaat er een gedicht als:

Beste Piet,

‘t heerlijk avondje is nu alweer gekomen
Heeft Sint jouw wensen al vernomen?

Ook alle mensen groot of klein
Gaan bij de Sint in de zak als ze ondeugend zijn.

Je bent alweer een jaartje ouder
En krijgt het van deze leeftijd soms benauwd

Vertel daarom Sint eens wat je de komende jaren nog zou willen?
Iets nuttigs of heb je liever marsepein om je lekkere trek mee te stillen?

Soms heeft de Sint ook zelf een goed idee
En hopelijk weet je ook daar dan ook wel weer goede raad mee.

Wie had dat ooit verwacht?
Aan een andere fiets had je zelf nog niet gedacht.

De spanning stijgt dus rond je mooie cadeau
Nu is het bijna tijd voor je eigen show

Haal het cadeau nu maar snel uit het papier
Sint wenst je ermee veel fietsplezier.

Groeten van de Sint & zijn Piet


De gedichtengenerator is een goed hulpmiddel om je aan een mooi gedicht te helpen. Je krijgt met behulp van een gedichtengenerator een creatief product en dat product kan zorgen dat de dichter ook zelf een onvergetelijke avond krijgt.

Pakjesavond

Het maken van een gedicht voor de pakjesavond van Sinterklaas is altijd weer een leuke bezigheid. Het dichten is immers niet aan leeftijd gebonden. Iedereen kan een gedicht maken. Gedichten staan meestal vol met leuke taalvondsten en woordgrappen. Het rijmen wordt rond Sinterklaasavond altijd met een knipoog gedaan. Door aan gedichten een persoonlijke touch te geven, bijvoorbeeld door enkele persoonlijke feiten toe te voegen, ontstaat op pakjesavond het beste en hilarische dichtresultaat.

Rijmtips

Voor het verkrijgen van optimale rijmresultaten is het goed rekening te houden met de volgende tips:
 1. Probeer zoveel mogelijk hele werkwoorden te gebruiken. Dus zoek een rijmwoord op krijgen en niet op krijgt.
 2. Schrijf zoveel mogelijk in enkelvoud. Schrijf en zoek dus geen rijmwoorden op fietsen maar op fiets.
 3. Probeer ook zoveel mogelijk de verbogen vorm van bijvoeglijke naamwoorden te vermijden. Gebruik en zoek dus op klein en niet op kleine.
 4. Probeer ook geen verkleinwoorden te gebruiken. Schrijf en zoek niet op stepje maar op step.
 5. Probeer ook het gebruik van de vergrotende of overtreffende trap te vermijden. Schrijf of zoek niet op liefste of allerliefste maar op lief.

Meer over Sinterklaas kun je hier lezen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Het schrijven van leuke en originele sinterklaasgedichten kost soms heel wat moeite. Op internet zijn heel veel kant en…
Een origineel Sinterklaasgedicht schrijvenEen origineel Sinterklaasgedicht schrijvenBijna iedereen schrijft gedichten voor bij de cadeaus die tijdens het sinterklaasfeest worden uitgedeeld. Helaas zijn we…
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Surprise ideeënSurprise ideeënOp zoek naar een originele surprise? Geen idee welke surprise te maken als Sinterklaas? Graag een surprise idee? Hier ee…

Een oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenEen oorlogsmuseum in België: Kazerne Dossin in MechelenSinds eind 2012 is er een nieuw oorlogsmuseum in België: de Kazerne Dossin in Mechelen. Het museum belicht het Belgische…
Cultureel OndernemerschapDe gesubsidieerde kunstinstellingen moeten cultureel ondernemender worden, zo luidt de Hoofdlijnennota 2013-2016 van de…
Bronnen en referenties
 • www.sinterklaasfan.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.gedichten.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 13-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.