Een boek schrijven

Een boek schrijven Een boek schrijven kan iedereen. Een bestseller schrijven is een heel ander verhaal. Daar tussenin ligt een wereld van verschil. Er zijn heel wat onbekende boeken die veel meer aandacht verdienen dan ze krijgen, er zijn ook boeken die meer aandacht krijgen dan ze waard zijn.

Schrijven

Iedereen kan leren schrijven, dus iedereen kan een boek schrijven. Of je het wilt en of je ook iets neer kan zetten wat voor anderen als leuk, interessant of mooi wordt ervaren is natuurlijk een tweede. Wanneer je graag schrijft, je het prettig vindt je gedachtespinsels of gevoelens zwart op wit te zien en je af en toe, bij het lezen van een boek, bij jezelf denkt; dat kan ik ook, dan wordt het misschien eens tijd dat je die poging gaat wagen. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je aan moet denken.

  1. Bedenk een plot. Een boek zonder plot is een opsomming van teksten en dan wordt het meer een verzameling.
  2. Creëer duidelijke hoofdpersonen. Leer ze kennen. Laat een verlegen muurbloempje niet na een aantal bladzijden met joint in haar mondhoek brutaal op een stripper afstappen.
  3. Lees iedere keer, voordat je verder schrijft, het laatste stuk wat je geschreven hebt weer opnieuw, zorg dat het verhaal klopt en laat geen gebeurtenissen onlogisch eindigen.
  4. Vermijd langdradige zinnen, breedsprakigheid is vermoeiend om te lezen en dan raak je al snel de aandacht van de lezer kwijt.
  5. Blijf jezelf trouw, denk aan de boeken die je zelf graag leest en probeer te geven wat je zelf graag ontvangt.
  6. Let op spel-, taal- en grammaticafouten.
  7. Laat iemand meelezen.

Leerproces

Probeer zo kritisch mogelijk te zijn. Weet wat je minpunten zijn en probeer die bij te schaven. Mogelijk kan een schrijfcursus iets voor je betekenen, soms heb je genoeg aan de kritieken van iemand die er verstand van heeft. Bedenk wel dat de kritieken vanuit je omgeving meestal weinig objectief zijn. Complimentjes zijn altijd leuk maar daar leer je niet zoveel van.
Er zijn een aantal forums voor schrijvers en vaak staat daar een schat aan informatie en goede tips. Laat je niet afschrikken door sommige hoogdravende betweters met een hoop blabla; of je nu dokterromannetjes, kinderboeken of literaire werken ambieert, voor ieder genre is een doelgroep en dus ook een markt. Al heeft iemand 10 boeken geschreven, dat maakt hem niet beter of hoogwaardiger dan een ander. Gebruik kritiek om jezelf te verbeteren en laat je nooit ontmoedigen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Door zelf veel te lezen leer je ook een hoop. Lees ook andere boeken terwijl je schrijft, je blijft op die manier toch in de letter ook wanneer je een tijdje geen tijd of zin hebt om te schrijven. Probeer zoveel mogelijk genres te lezen en lees ze met extra aandacht voor stijl en opzet.

Redigeren

Wanneer je boek klaar is, laat het dan een tijdje liggen. Wanneer je na een week het hele boek weer doorneemt, zal je versteld staan van het aantal fouten dat je er nog uithaalt. Omdat het nagenoeg onmogelijk is om je eigen boek te redigeren, je raakt namelijk op een gegeven moment blind voor je eigen teksten, moet je nu op zoek naar iemand die je boek kan redigeren. Mogelijkheden genoeg, de officiële wegen zijn vaak onbetaalbaar of op zijn minst erg prijzig. Wanneer je boek door een reguliere uitgever wordt uitgegeven, hoef je dit zelf niet te doen maar bedenk dat een boek vol fouten meestal al meteen wordt afgewezen voor dat het überhaupt zover komt. Ook wanneer je besluit het boek zelf uit te geven, is het belangrijk dat hetgeen je uiteindelijk publiceert ook zo foutloos mogelijk is. Een foutloos boek bestaat waarschijnlijk niet maar het is wel belangrijk dat je daar wel naar streeft. Zolang het nog een manuscript is en geen boek kun je er nog zoveel aan veranderen als je wilt.

Uitgeven

Zodra je niets meer kunt of wilt veranderen aan het boek, ben je er klaar voor om het uit te geven. Je kunt er voor kiezen om het zelf uit te geven, je kunt het ook een reguliere uitgever aanbieden om te kijken of die het voor je wilt doen. Laat je manuscript printen bij goedkope copyshop, en stuur het op naar een uitgever die boeken uitgeeft in hetzelfde genre als jouw boek. Schrijf een synopsis (korte samenvatting van het boek) en vertel in duidelijke bewoordingen waarom je vindt dat jouw boek bij deze uitgever thuishoort in de begeleidende brief waarin je ook jezelf voorstelt.

Bij sommige uitgevers kan het meer dan 4 maanden duren voor je antwoord krijgt dus geduld is een grote vereiste. Wanneer je je manuscript terug wilt hebben, moet je een gefrankeerde envelop met je eigen adres bijsluiten. Wanneer je script wordt afgewezen, verdwijnt het dan in ieder geval niet in de prullenbak maar ontvang je het weer netjes terug.

Zelf heb ik mijn manuscript naar 10 verschillende uitgevers verstuurd en een deadline gesteld van 4 maanden. Na die tijd heb ik besloten het zelf uit te geven omdat ik nu eenmaal niet zoveel geduld heb (na een half jaar had ik nog niet van alle uitgevers een reactie gekregen).
© 2007 - 2024 Jaszzx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…
Wie is Herman Brusselmans en waarom?  Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…

Een boek uitgeven met LuluEen boek uitgeven met LuluEen boek uitgeven kan iedereen. Er zijn verschillende manieren om je boek uit te geven. Na weken, maanden of zelfs jaren…
Zwitserland: werelderfgoed; Monte San GiorgioDe berg Mont San Giorgio heeft al duizenden fossielen van reptielen, wervellozen en Sauriërs prijsgegeven. De berg die i…
Jaszzx (30 artikelen)
Laatste update: 04-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.