Zwitserland: werelderfgoed; Monte San Giorgio
De berg Mont San Giorgio heeft al duizenden fossielen van reptielen, wervellozen en Sauriërs prijsgegeven. De berg die in vroeger tijden voor een groot deel onder water heeft gelegen, heeft hierdoor kans gehad de fossielen in een prima staat te bewaren. Sinds 2003 staat dit gebied op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Algemeen
De op 16 november 1945 opgerichte UNESCO staat voor de afkorting:
- United
- Nations
- Educational
- Scientific and
- Cultural
- Organization
Dit is een organisatie van de Verenigde Naties, met als doel het waarborgen van de veiligheid en vrede. Dit wordt bewerkstelligt door de samenwerking tussen de lidstaten. Deze organisatie wijst wereldwijd plekken aan die als
Werelderfgoed wordt aangemerkt. Dit betreft zowel cultureel als natuurlijke waarden. Dit kunnen monumenten, gebouwencomplexen of landschappen zijn.
Monte San Giorgio
In 2003 heeft de UNESCO deze berg geplaatst op de werelderfgoedlijst. Het beslaat een gebied van 849 ha. Hieronder vallen de gemeenten Meride, Riva, San Vitale en Brusino Arsizio. De bufferzone betreft 1.400 ha. Vanwege de paleontologische vondsten in dit gebied is de berg in het zuiden van Ticino op de lijst geplaatst. De piramidevormige berg is bijna 1.100 meter hoog en ligt aan de zuid oever van het Meer van Lugano. Paleontologie is de wetenschap die de ontwikkeling bestudeert van het leven op aarde. Het deelt het dat leven in op geologisch verleden. Dit aan de hand van de fossiele resten of sporen van plant en dier.
De berg heeft de bijnaam “Berg van de dinosauriërs””, omdat de berg één van de belangrijkste vindplaatsen van versteende sauriërs is. De Sauriërs leefden hier miljoenen jaren geleden. Ticino was toen nog de noordkust van een grote zee. Al meer dan 150 meer zijn er zeldzame of unieke fossielen ontdekt.
Al sinds 1924 wordt er onderzoek gedaan naar de Sauriërs, tot op heden zijn er meer dan 10.000 exemplaren gevonden. Fossielen, reptielen, wervellozen en Micro fossielen. Tevens zijn er ruim 500 soorten paddestoelen gevonden, en 3 nooit eerder beschreven spinnen.
Doordat de huidige bodem van de berg ooit 30 tot 100 meter onder water heeft gelegen, zijn veel fossielen bewaart gebleven tot in de fijne details. Storm en andere natuurverschijnselen hebben nooit de kans gekregen de fossielen aan te tasten.
De berg zelf is een natuurlandschap met veel bossen, zeldzame planten en dieren. Er zijn hier 37 dieren die op de lijst voor bedreigde diersoorten in Zwitserland staan.
Het Meride museum
Dit kleine Museum van ongeveer 50 m² werd door Emilio Kuhn-Schnyder en Hans Rieber van het Paläontologischen Instituts der Universität Zürich, in samenwerking met de gemeente Meride opgericht. Hier zijn originele fossielen en plantafdrukken te bezichtigen. Deze komen uit de Trias periode uit de berg Monte San Giorio. Centraal zijn de vondsten uit de Grensbitumenzone.
Ook wordt er verhaald over de Tanystropheus, een Sauriër met een lange nek van ongeveer 6 meter. Niet alle vondsten liggen hier, maar een klein deel. Wel wordt er een film gedraaid van het erfgoed.
Lees verder