Steinder Mannenkoor zingt in openluchttheater Steinerbos

Steinder Mannenkoor zingt in openluchttheater Steinerbos Het Steinder Mannenkoor geeft eenmaal per jaar een concert in het openluchttheater van het Steinerbos dat tevens dienst doet als de heemtuin van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Het concert wordt elk jaar beter bezocht, want het Steinder Mannenkoor staat weid en zijd bekend om zijn goede en mooie uitvoeringen onder leiding van dirigent Nic Hermans. Daarnaast wordt het concert meestal uitgebreid met een gastconcert van een ander muzikaal ensemble, vaak via uitwisselingsafspraken over en weer. In 2019 gebeurde dat met de Steirische Harmonika Freunde, onder leiding van Jean Janssen. Dit tot groot genoegen van de vele luisteraars op de tribune. In 2020 kon het concert jammer genoeg niet doorgaan vanwege het coronavirus en de maatregelen daartegen.

De geschiedenis van het Steinder Mannenkoor

Het Steinder Mannenkoor dateert van 1970, maar is nog steeds springlevend, hoewel de meeste koorleden al op jaren zijn. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit van hun stemmen en hun muzikaliteit. Ondanks het feit dat veel verenigingen achteruit gaan in leden, heeft het Steinder Mannenkoor het aantal leden aardig op peil weten te houden. Het koor heeft in de weide omtrek, in binnen- en buitenland, een hele goede naam en krijgt er dan ook regelmatig een nieuw lid bij. Het is een eer om lid van het koor te mogen worden.

Een moeilijk jaar vanwege het coronavirus

Aan het einde van het jaar 2020 zou eigenlijk het 50 jarig bestaan van het Steinder Mannenkoor gevierd worden, maar na het uitbreken van het corona virus ging alles op slot. De voorbereidingen van het jubileum werden stopgezet en ook de repetities en uitvoeringen van het koor werden afgezegd.

Het Steinder Mannenkoor en Memorial Day

“Goede wijn behoeft geen krans”. Regelmatig wordt het koor gevraagd voor concerten en speciale gelegenheden, onder anderen voor het opluisteren van Memorial Day op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten. Daar heeft het koor overigens ook een van de oorlogsgraven geadopteerd.

Koningsconcert en kerstconcert

Elk jaar treedt het Steinder Mannenkoor op koningsdag op en brengt dan een concert ten gehore voor alle gedecoreerden van de gemeente Stein. Het concert wordt erg gewaardeerd. Ook de kerstconcerten, waar elk jaar een gerenommeerd internationaal of nationaal muziekgezelschap aan mee doet zijn hoogtepunten in het bestaan van het koor. Ook de concerten in het openluchttheater van het Steinerbos worden altijd uitgevoerd in samenwerking met een nationaal of internationaal muziekgezelschap van naam dat afwisselend met het koor muziekstukken ten gehore brengt.

Repertoire van het Steinder Mannenkoor

Het repertoire van het Steinder Mannenkoor is heel uitgebreid en varieert van mooie liederen in de Limburgse taal, Duitse en Poolse liederen tot klassieke stukken uit opera en operette. Zo worden niet alleen Limburgse liederen van Jo Erens en Sef Diederen gezongen, maar ook het lied “Salome”, het Ave Maria van Mendelssohn en “Im casino, da steht ein pianino” van Robert Stolz. Het programma wordt bovendien elk jaar aangepast en zorgt meestal voor mooie en leuke verrassingen.

Het Steinder Mannenkoor is een gezellige club

De lat ligt erg hoog maar de leden zingen voor hun plezier. Het is ook een gezellig koor, waarvan de leden elkaar respecteren, maar ook veel plezier met elkaar hebben. De jaarlijkse barbecue is steeds een hoogtepunt in het sociale leven van de koorleden en hun partners.

Het koffieconcert in het Steinerbos

Een van de hoogtepunten van het Steinder Mannenkoor is steevast het koffieconcert in het openluchttheater van het Steinerbos, waarvoor het IVN een vriendelijke gastgever is. Het concert wordt van tevoren aangekondigd in de plaatselijke dagbladen, want er is geen vaste, jaarlijkse datum voor. Het valt echter altijd op een zondagmorgen.

Een heerlijke zondagochtend in het bos

Meestal is het in die tijd heerlijk lente- of zomerweer en zitten de gasten op de tribune gewoon te genieten. De vogels zingen enthousiast mee en het ruisen van de bomen is een mooie en rustgevende begeleiding van de zang en de muziek. Na het concert is er koffie en vlaai en wordt er nog even gezellig nagepraat.

De geschiedenis van het Steinerbos

In 1930 was het Steinerbos nog een wild bos dat door de Staatsmijnen werd aangekocht. In het begin was er alleen een klein theehuis met woning, een roeivijver en een kleine speeltuin met wat schommels en hier en daar een wip. Na de oorlogsjaren werd het Steinerbos steeds meer een recreatiepark. Er kwam een kleine dierentuin, een openluchttheater, de speeltuin werd enorm uitgebreid, wandelpaden werden aangelegd en er kwam een eendenvijver. Van heinde en ver werden er schoolreisjes naar het Steinerbos georganiseerd.

Het bos is door de jaren heen steeds kleiner geworden

Het bos omvatte in het begin 42 hectare, maar door de aanleg van autobanen en randwegen is dat aantal geslonken. Het Steinerbos en het theater waren oorspronkelijk bedoeld ter ontspanning van de mijnwerkers en hun gezinnen, maar groeide al snel uit tot een recreatieplek voor de verre omgeving. Begin 1970 is het Steinerbos verkocht aan de Gemeente Stein voor het symbolische bedrag van een enkele gulden.

Geschiedenis van het openluchttheater

Het openluchttheater is in 1945 in opdracht van de Staatsmijn Maurits gebouwd naar een ontwerp van kunstenaar Eugène Quanjel uit Heerlen (1897- 1998) die als bouwkundige in dienst was van de Staatsmijnen, maar vanwege zijn artisticiteit ook kunstzinnige opdrachten van zijn werkgevers kreeg. In 1947 werd het theater geopend met de vertolking van de operette “Der Zigeunerbaron”.

Gerenoveerd

Het theater heeft een aparte vorm en een mooie beeldengroep. Onder het podium liggen kleedruimtes voor de artiesten. Tot ver in 1970 werd het openluchttheater nog als theater gebruikt en werden er sprookjes voor de jeugd en voorstellingen voor volwassenen gegeven. Soms moderne stukken, maar zoals hierboven al aangegeven werd, ook operettes en zelfs toneelstukken van Shakespeare. Rond 2012 werden het podium en de kleedkamers gerenoveerd.

De terrassen

De vroegere terrassen van het openluchttheater zijn door het IVN beplant met allerlei planten, kruiden en orchideeën die in de omgeving in het wild bloeien, maar steeds minder vaak in het wild voorkomen. De stenen afzettingen van de terrassen, waarop vroeger de gasten konden plaatsnemen zijn tegenwoordig bemost, maar als er een concert gegeven wordt, zet men banken voor elk terras, zodat het theater ook echt als theater gebruikt kan worden.

Planten en kruiden bewonderen

Na het koffieconcert van het Steinder Mannenkoor wandelen er vaak nog gasten langs de terrassen van de heemtuin om de planten en de bloemen te bewonderen. Gasten die ook later vaak nog eens terugkomen om in de tuin naar nieuwe bloeiers te komen kijken of om informatie over bepaalde planten en kruiden te halen. Op die manier is het koffieconcert van het Steinder Mannenkoor ook van belang voor het IVN van Stein.

IVN Stein organiseert ook wandelingen

Het IVN Stein verzorgt niet alleen de heemtuin in het openluchttheater van het Steinerbos, maar organiseert ook wandelingen in natuurgebieden in en rondom Stein, langs de Maas en langs het Julianakanaal. Daarnaast verzorgt het IVN informatie aan schoolklassen en nog veel meer. Het bestuur en de leden hebben een groot hart voor de natuur en doen er alles aan om het belang van de natuur onder de aandacht van de mensen te brengen. Het koffieconcert van het Steinder Mannenkoor is daar een goede gelegenheid voor.

Lees verder

© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlaamse componisten: Jules Van NuffelJules Van Nuffel werd geboren in Hemiksem in 1883. Hij heeft zijn middelbare studies aan het klein seminarie in Mechelen…
Zingen in een koor, is dat wel leuk?Zingen in een koor, is dat wel leuk?We worden omringd door muziek. Overal in winkels en winkelcentra word je door muzikale klanken verwelkomd, op radio en t…
Luciano Pavarotti, Italiaanse operazangerLuciano Pavarotti, één van de beroemdste operazangers ter wereld. Pavarotti is in het Italiaanse Modena geboren en werd…
Hits jaren 90: 1991In 1991 stonden veel grote hits in de muzieklijsten. Tegenwoordig kennen we deze muziek nog steeds. Denk bijvoorbeeld ee…

De waarde van tinnen voorwerpenDe waarde van tinnen voorwerpenEr is een toegenomen vraag naar tin, omdat tinnen voorwerpen sinds de uitbraak van de Kredietcrisis in 2008 snel in waar…
Stendhal-Syndroom - Ziek van de kunstStendhal-Syndroom - Ziek van de kunstVan kunst kun je oneindig genieten, maar soms is kunst zo overrompelend, dat je er volledig door van slag raakt. Je kunt…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.