De reiziger-serie van Diana Gabaldon

De reiziger-serie van Diana Gabaldon De reiziger-serie is een boekenserie van Diana Gabaldon, die ontzettend veel fans heeft. De boekenserie gaat over Claire die door de tijd kan reizen. De serie wordt ook verfilmd als de televisieserie Outlander door HBO. Er zijn acht delen verschenen in de reiziger-serie, waarvan het achtste deel bestaat uit twee boeken. Daarnaast is er ook nog een tweede serie verschenen: Lord John. Dit is een spin-off.

Over Diana Gabaldon

Diana Gabaldon is een Amerikaanse auteur, geboren in Arizona. Ze studeerde af in biologie en zoölogie en promoveerde later ook nog eens in de ecologie. Ze heeft een tijdlang gewerkt voor Walt Disney, waar ze stripverhalen schreef. Tegenwoordig is ze fulltime auteur en kennen mensen haar vooral van de Reiziger-serie. Ze staat op de New York bestseller lijst en heeft daar een prominente plaats.

Over de Reiziger-serie

Claire leeft in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze gaat voor de tweede keer op Huwelijksreis naar Schotland en kan daar tot rust komen. Wanneer ze een steen aanraakt komt ze opeens terecht in het Schotland van de achttiende eeuw. Daar komt ze terecht in een strijd én wordt ze ook nog eens verliefd op James Fraser. Zo begint de Reiziger-serie. Een boekenreeks van in totaal meer dan 5000 pagina’s dik.

Genre

Het is heel moeilijk om aan te geven in welk genre de Reiziger-boeken valt. Het heeft namelijk veel weg van verschillende genres. Denk aan Science fiction, historie, fantasy en het romantische genre. Dit zorgt er daardoor meteen voor dat een breed publiek de boeken zo kan waarderen. Er zit voor iedereen wel wat boeiends tussen.

Boeken in de reeks

De volgende boeken zijn reeds verschenen in de Reiziger-serie van Diana Gabaldon:

 • Deel 1: De Reiziger
 • Deel 2: Terugkeer naar Inverness
 • Deel 3: De verre kust
 • Deel 4: Het vuur van de herfst
 • Deel 5: Het Vlammende kruis
 • Deel 6: Sneeuw en as
 • Deel 7: Een echo in de tijd
 • Deel 8: Met het bloed van mijn hart I
 • Deel 8: Met het bloed van mijn hart II
 • Prequel: De oorsprong

De boeken zijn niet los of zelfstandig te lezen. Het is echt belangrijk om bij het eerste deel te beginnen en zo de reeks af te werken. Wanneer je een boek halverwege pakt, is de kans aanwezig dat het verhaal niet goed te volgen is.

Met het bloed van mijn hart

Met het bloed van mijn hart is verschenen als twee boeken en de fans hebben hier jaren op moeten wachten. Eind 2014 verschenen beide delen eindelijk. James Fraser staat hier op uit de dood om te ontdekken dat Claire met een andere man is getrouwd.

De Oorsprong

De Oorsprong is het boek dat zich afspeelt vóór de hele reiziger reeks. Het boek is afzonderlijk te lezen, maar voor de fans en liefhebbers van De Reiziger reeks, is het een echte must om te lezen. Het zorgt voor meer achtergrondinformatie voor de boekenreeks. De Oorsprong verschijnt november 2016 bij uitgeverij Boekerij.

Prijzen en succes

Diana Gabaldon heeft verschillende prijzen gewonnen. Zo won ze onder meer in 1991 de Romance Writers of America's RITA Award en in 2005 kreeg ze de Quill Award voor het beste fantasy/science fiction boek. Haar boeken staan standaard in de New York Times Bestseller lijst en verschijnen soms direct op de eerste plaats. De Reiziger-reeks is vertaald in twintig talen en over de hele wereld een immens succes.

Lord John Spinoff

Aanvullend kunnen fans van de boeken ook nog de serie over Lord John lezen. Deze serie gaat over het personage Lord-John en heeft dus een wat andere invalshoek dan de Reiziger-serie. Deze boeken zijn alleen nog niet allemaal vertaald naar het Nederlands, maar kunnen uiteraard wel gelezen worden in het Engels.

Verfilmd als Outlander

In 2014 werden de eerste acht afleveringen van De Reiziger verfilmd in de serie Outlander, een serie ontwikkeld door HBO. Het tweede deel van seizoen 1 werd in 2015 uitgezonden. In 2016 verscheen seizoen 2, met daarin 16 afleveringen. In de televisieserie zijn de hoofdrollen neergelegd voor onder anderen John Heffernan, Nell Hudson en Caitriona Balfe.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieHet Vuur van de Herfst door Diana GabaldonDit is alweer het vierde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. Opnieuw staan Claire en Jamie Fraser centraal,…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
Bijwerkingen van “de pil” Diana-35Bijwerkingen van “de pil” Diana-35Diana-35 is een vreemde eend in de bijt als het aankomt tot anticonceptiepillen. Oorspronkelijk is Diana-35 namelijk bed…
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…

Rupsje Nooitgenoeg: Eric Carle's prentenboekRupsje Nooitgenoeg: Eric Carle's prentenboekRupsje Nooitgenoeg was een rupsje dat zo’n honger had. Hij at alles wat hij tegenkwam. Hij at en hij at. Van blaadjes to…
De Mooiste Vis van de Zee: prentenboek van Marcus PfisterDe Mooiste Vis van de Zee: prentenboek van Marcus PfisterDe mooiste vis van de zee is Regenboogvis. Zo mooi omdat zijn schubben zilverkleurig schitteren in het blauw van de zee.…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Diana_Gabaldon
 • http://www.chasingdreams.nl/gabaldon-diana/gabaldon.html
 • Bol.com
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 06-07-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.