Kaarten voor Oerolvoorstellingen

In 2009 vindt van 13 tot en met 22 juni het Oerol festival plaats op Terschelling. Het thema van dit jaar is Gras tussen de Planken. De kaartverkoop gaat niet meer zoals in het begin van het festival toen bezoekers ’s ochtends om vier uur al in de rij stonden op het festivalterrein Westerkeyn. In plaats daarvan is er nu de mogelijkheid om per internet kaarten in de voorverkoop te bestellen. Wat is Oerol? En hoe beleef je Oerol?

Vrienden van Oerol: het eerst kaarten kopen

Mensen die vriend zijn van Oerol hebben daarbij een streepje voor. Vrienden van Oerol betalen jaarlijks een donatie waarmee ze het festival ondersteunen. De minimale bijdrage is 16 euro, maar iedereen is verder vrij om te geven wat hij wil boven dat bedrag. In ruil daarvoor krijgen zij 3 keer per jaar een festivalkrant waar de laatste informatie in staat en mogen zij als eerste kaarten bestellen. Dit geldt overigens alleen als de betaling voor 1 april 2009 heeft plaatsgevonden.

Start voorverkoop Vrienden van Oerol is op 18 mei

Vrienden van Oerol hebben inmiddels een brief ontvangen van de organisatie waarin wordt uitgelegd hoe de voorverkoop verloopt. Deze start voor vrienden namelijk op maandag 18 mei om 10.00 uur. Wel is een persoonlijke inlogcode nodig voor de bestellingen. Als de organisatie een e-mailadres heeft van de persoon in kwestie wordt daar de code naartoe gestuurd. Is dit niet het geval dan moet het e-mailadres voor 8 mei worden opgegeven op vrienden@oerol.nl. Mensen die meerdere vriendnummers hebben, want iedere vriend heeft een nummer moeten voor elk vriendnummer een apart e-mailadres doorgeven.

Persoonlijke inlogcode

Is dit allemaal geregeld, dan krijgt de persoon in kwestie rond 15 mei een bericht met de persoonlijke inlogcode. Dan kunnen de kaarten worden besteld. Het is afhankelijk van de bijdrage die iemand jaarlijks geeft hoeveel voorstellingen er in de voorverkoop gekocht kunnen worden. Bij donatie van 16 euro zijn dat 4 kaarten, bij donatie van 32 euro 8 kaarten en bij een gift van 48 euro kan iemand 12 kaarten in de voorverkoop bestellen. In inlogcode is overigens geldig in de week van 18 tot en met 24 mei. In die week kunnen Vrienden van Oerol dus in de voorverkoop kaarten bestellen. Groot voordeel is tevens dat Vrienden van Oerol dit jaar voor het eerst de complete programmakrant thuisgestuurd krijgen. Dit gebeurt rond 15 mei. Belangrijk, omdat het programma nu ook nog niet bekend is en dan de keuze voor kaarten wel heel moeilijk wordt.

Algemene voorverkoop Oerol start op maandag 25 mei

Mensen die niet Vriend van Oerol zijn kunnen ook in de voorverkoop kaarten kopen, maar dat kan dus pas later. De algemene voorverkoop per internet begint maandag 25 mei. Ook kunnen nog altijd op het festivalterrein kaarten gekocht worden. Dit is echter geen sinecure, want per dag blijft er maar een beperkt aantal kaarten over en er vroeg bij zijn is dan wel gewenst. Op Oerol zelf nog voorstellingen scoren is dan ook niet aan te raden. Wie dat toch wil: De kassa op festivalterrein Westerkeyn is van 12 tot en met 20 juni geopend van 10.00 tot 22.00 uur.

Passe-partout of paspoort

Vantevoren bestellen is weliswaar iets duurder doordat er verzendkosten worden berekend en kosten van de betaling, maar het geeft wel zekerheid dat een voorstelling daadwerkelijk bezocht kan worden. Overigens is voor de aankoop van kaarten ook een passe-partout of festivalpaspoort nodig. Die zijn er in drie varianten:
  • Voor het eerste weekend
  • Voor de hele periode
  • Voor een midweek
  • Voor het tweede weekend

Zonder passe-partout of paspoort geen toegang tot het Festivalterrein

Zonder passe-partouts of festivalpaspoort hebben mensen geen toegang tot het Festivalterrein Westerkeyn bij Midsland. Ook zijn er vanaf 2008 veel voorstellingen die zonder kaarten kunnen worden bezocht, maar waarvoor wel zo’n ,,paspoort’’ moet worden gekocht.

Oerolpaspoort is een verzamelobject geworden

Overigens is zo’n paspoort inmiddels ook een verzamelaarsobject geworden. Elk jaar is het weer een verrassing wat voor leuke gadget de organisatie weer heeft bedacht als paspoort. Er is al een passe-partout geweest met een kompas, mensen moesten op andere paspoorten hun hele doopceel lichten, andere keren was het een bijzondere kaart. Bij elk paspoort zit overigens altijd een fietskaart met daarop de locaties en een programmakrant. De fietskaart is zeker nodig, omdat de locaties soms op de meest onvindbare plaatsen gesitueerd zijn in bos, duin of aan zee. Overigens zijn ook altijd overal bordjes aangebracht op de weg die verwijzen naar de verschillende speellocaties. Dit zijn de zogenaamde Oerolbordjes.

Website in de gaten houden

Mensen die niet Vriend van Oerol zijn en in de voorverkoop toch kaarten willen kopen doen er goed aan om de website goed in de gaten te houden. Daarop staat precies hoe kaarten gekocht kunnen worden in de reguliere voorverkoop.

Bewoners mogen zonder paspoort naar voorstellingen

Saillant detail is overigens dat bewoners van Terschelling niet een paspoort hoeven te kopen en dat er voor hen een aparte voorverkoop is van kaarten op het eiland. Daarmee wordt gestimuleerd dat de eilandbewoners gecompenseerd voor de drukte die hen tijdens de 10 dagen omringt. Bovendien krijgen zij als eersten de kans om kaarten voor voorstellingen te bestellen en ze vervolgens te zien.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oerol Terschelling – de OndernemersClubOerol Terschelling – de OndernemersClubOerol is het festival van locatietheater en muziek op Terschelling. Tienduizenden mensen bezoeken het eiland om cultuur…
Oerol, de spelregels en de juiste voorbereidingElk jaar in juni wordt het 10 daagse Oerol festival gehouden. Het feest der feesten wordt zo druk bezocht dat het goed i…
De kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksrecensieDe kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksDe kleuren van het wad is een boek van Kester Freriks. Het boek heeft als ondertitel: Van bedreigde zee tot werelderfgoe…

Het Magrittemuseum in Brussel opende zijn deuren in 2009In Europa heb je wel enkele musea die volledig aan één schilder zijn gewijd: in Barcelona aan Joan Mirò, in Bern aan Pau…
Theatervorm: TragedieAl voor onze jaartelling maakten de Grieken toneelstukken over helden of goden met wie het slecht afliep. In de loop van…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.