Valentijnsdag en de roos
Bijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode roos. Uit het bloed dat zich op haar benen vormde groeiden de rode rozen. Dat verklaart dat ieder jaar op 14 februari heel veel rode rozen aan geliefden cadeau worden gegeven.
Wat is de roos
De roos, iedereen kent hem wel; een bloem bestaande uit een grote hoeveelheid hartvormige blaadjes, de meeste niet geheel zichtbaar. Verkrijgbaar in een grote hoeveelheid kleuren van rood tot blauw en zwart.
De symbolische betekenis van de roos
Bijna iedereen weet dat de roos symbool staat voor liefde. De lievelingsbloem van de godin Venus, de godin van de liefde, was de rode roos. Rood staat voor liefde en geeft aan: Ik hou van je. Ook Cleopatra was dol op rozen en ze maakte gebruik van deze bloem om haar minnaars te vertellen hoe ze over ze dacht.
- Is de rode roos nog in de knop , dan betekent dit puur en liefdevol
- Ook geeft de knop aan dat de liefde nog geheim moet blijven
- Staat de rode roos open en bijna in volle bloei dan symboliseert dit dat de liefde klaar en volwassen genoeg is
Betekenis hoeveelheid rozen
- 1 roos; I still love you
- 12 rozen; Dankbaarheid
- 25 rozen; Gefeliciteerd
- 50 rozen; Onvoorwaardelijke liefde
Waarom rode rozen?
Rood staat natuurlijk voor de kleur liefde. Er zijn diverse verhalen en betekenissen gegeven aan de kleur rood van de roos:
- Uit de tijd van de Romeinen is het verhaal, dat Cupido de god van de liefde en zoon van Venus, per ongeluk een glas rode wijn omgooide van Bacchus, de god van de wijn. Op de plas van de wijn groeide een rozenstruik.
- Ook Venus (de godin van de liefde) en Adonis staan centraal in de legenden omwille van de rode roos. Zij hielden heel veel van elkaar, de god Mars was het daar niet mee eens en wilde Adonis vermoorden. Venus probeerde dit te voorkomen, maar zij gleed uit en viel in een rozenperk. Hiermee verwonde ze haar benen en uit het bloed dat zich op haar benen vormde groeiden de rode rozen.
- Bijbels gezien heeft de rode roos ook een betekenis. De witte roos uit de Tuin van Eden, die Eva volgens de legende na de zondeval meenam, verkleurde naar rood. Rood, de kleur van de begeerte en het bloed van menstruatie en geboorte. Uit het paradijs gedreven werden ze zelfbewust en sterfelijk, daardoor werd de rode roos ook een symbool voor de sterfelijkheid en de liefde.
- Aphrodite, de dochter van de god Zeus, was godin van de vruchtbaarheid, liefde en eeuwige schoonheid. Ze was zó mooi dat de mensen en goden haar niet konden weerstaan. Botticelli heeft haar op een bijzondere manier op zijn wereldberoemde schilderij geschilderd. Hij laat rozen in een zwerm om Aphrodite heen dwarrelen, en de rozen betekenen hier zuivere, onschuldige liefde.
- De oude Perzen hebben een verhaal waarin een nachtegaal verliefd wordt op een witte roos. Toen hij hoorde dat Allah de roos de bloem der bloemen noemde, vloog hij op de roos af, omhelsde haar en werd door de doornen geprikt. Uit de bloeddruppels van de vogel groeiden rode rozen.
Enkele spreuken over rozen
- Geen roos zonder doornen
- Iets onder de roos vertellen
- Op rozen zitten
- Slapen als een roos
- Wie de roos wil plukken, moet de doornen niet ontzien
- Onder de roos - Het is onder de roos gezegd - Het is sub rosa gezegd - Iets onder de roos vertellen
- Het roosje met haar doornen vormen een geheel; ook van 't goede en 't kwade heeft ieder zijn deel
- Wie op rozen wil gaan liggen, moet op dorens rekenen
- Rozen op iemands pad
- De pot met rozen ontdekken
- Slapen als een roos
- Zijn weg gaat niet over rozen
- Als hij lacht, dan sneeuwt het rozen
- Dat roosje is al te vroeg geplukt